TÉMA

Oscar

Nejvíce Oscarů posbíral Oppenheimer, téma války cenami rezonovalo

Pozici favorita v cenách Oscar za rok 2023 potvrdilo drama Oppenhemier. Snímek o vzniku atomové bomby se stal nejlepším filmem, má rovněž cenu za režii pro Christophera Nolana a herce Cilliana Murphyho a Roberta Downeyho Jr. Další herecké Oscary patří Emmě Stoneové z Chudáčků a Da’Vine Joy Randolphové za Zimní prázdniny. Ocenění Oppenheimera je návratem blockbusterů na oscarové výsluní. Téma války v 96. ročníku poměrně rezonovalo, mimo jiné v ocenění dokumentu z obléhaného ukrajinského Mariupolu, který přinesl Ukrajině prvního Oscara v historii.
10. 3. 2024Aktualizováno11. 3. 2024, 14:34|

Elton John dosáhl na EGOT. Elitní klub cen zpochybňují „lovci“ a čestná ocenění

Jako vyhrát grand slam v showbyznysu, říká se o dosažení mety EGOT. Tedy získání čtyř prestižních uměleckých cen, z jejichž názvů je složen tento akronym: televizní Emmy, hudební Grammy, filmový Oscar a divadelní Tony. Nejnovějším členem tohoto klubu se stal britský zpěvák a skladatel Elton John. Počet umělců, kteří na EGOT dosáhli, nepřesahuje dvě desítky, kritici ale varují před možnou devalvací.
16. 1. 2024|

Zemřel režisér William Friedkin. „Hurikán Billy“ filmem Vymítač ďábla šokoval diváky

Ve věku 87 let zemřel americký režisér, scenárista a producent William Friedkin. Za režii snímku Francouzská spojka získal Oscara, proslul ale také díky hororu Vymítač ďábla. O úmrtí informoval web The Hollywood Reporter s odvoláním na Friedkinovu manželku.
7. 8. 2023|

Zemřel skladatel Rjúiči Sakamoto. Získal Oscara za hudbu k filmu Poslední císař

Ve věku 71 let zemřel japonský hudebník Rjúiči Sakamoto, který získal Oscara za hudbu k filmu Poslední císař. Oznámila to japonská nahrávací společnost Avex, podle které Sakamoto zemřel již 28. března.
2. 4. 2023|

Zemřel popový skladatel Burt Bacharach, držitel Oscarů i Grammy. Učil se i u Martinů

Ve věku 94 let zemřel americký popový skladatel Burt Bacharach, který psal hity pro Arethu Franklinovou nebo Toma Jonese. Informovala o tom s odvoláním na jeho asistentku agentura AP. Mezi nejznámější skladby zesnulého umělce patří I Say a Little Prayer nebo Raindrops Keep Fallin' on my Head z oscarového filmu Butch Cassidy a Sundance Kid. Kromě tří cen americké filmové akademie měl Bacharach na kontě také řadu dalších trofejí včetně osmi ocenění Grammy.
9. 2. 2023|

Tom Cruise mi dal seskok padákem, vypráví Češka, která asistuje režisérům hollywoodských filmů

Ceny Oscar prozradily v úterý nominace. Jednu získal také film Klan Gucci, na němž se podílela i Češka Martina Götthansová. Ve velkých zahraničních produkcích asistovala také při režii bondovky Casino Royale nebo akčního snímku Mission: Impossible.
9. 2. 2022|

Nominace na Oscara za rok 2021 táhne Síla psa

Nominace na ceny Oscar za rok 2021 vede temný western Síla psa. Název snímku Jane Campionové padl dvanáctkrát, včetně kategorie nejlepší film. Vítěze oznámí Akademie filmového umění a věd 27. března. Snímky s českou účastí se nedostaly už dříve přes širší výběr.
8. 2. 2022Aktualizováno8. 2. 2022, 16:16|

Nejen Zátopek, ale i Moje slunce Mad. Český příběh z Afghánistánu chce oslovit Oscara

Česko-francouzsko-slovenský snímek Moje slunce Mad se pokusí o Oscara. O nominaci Americké filmové akademie v kategorii animovaných filmů usilují producenti z českého Negativu a zahraniční distributor na základě ohlasů ve světě. Oslovit dovedl snímek festivalové poroty v Mexiku i Francii. Novinka režisérky Michaely Pavlátové vypráví příběh Češky provdané do Afghánistánu. Od 21. října Moje slunce Mad promítají české biografy.
19. 10. 2021|

Zátopek poběží za Oscarem. Čeští akademici ho vyslali do boje o americkou cenu

Česká filmová a televizní akademie se rozhodla vyslat do boje o Oscara snímek režiséra Davida Ondříčka Zátopek. Film přibližuje životní příběh čtyřnásobného olympijského šampiona Emila Zátopka. Do hlavní role obsadil Ondříček Václava Neužila, ženu slavného atleta, oštěpařku Danu Zátopkovou, hraje Martha Issová.
11. 10. 2021Aktualizováno11. 10. 2021, 09:15|

Na festivalu v Benátkách uspěl Netflix, ceny mají Cruzová nebo Kerekes a Ostrochovský

Zlatého lva, tedy hlavní cenu 78. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Benátkách, získalo francouzské drama L'Événement režisérky Audrey Diwanové, které vzniklo podle autobiografické předlohy Annie Ernauxové. Vypráví o mladé ženě, která chce jít ve Francii na počátku 60. let na potrat, což bylo tehdy nezákonné. V hereckých kategoriích bodovala Penélope Cruzová za snímek Paralelní matky a John Arcilla za film On the Job: The Missing 8.
11. 9. 2021|

30 let zpět: Slavnostní premiéra Tance s vlky

Pamatujete si první velký hollywoodský trhák, který jste viděli v českých kinech po sametové revoluci? Pro mnohé to byl v létě 1991 Tanec s vlky od Kevina Costnera, čerstvě oceněný sedmi soškami americké filmové akademie.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
5. 6. 2021|

Oscaři s pandemií zapomněli, jak se dělá show. Ceny bojují se sledovaností i diverzitou

Nejlepším snímkem loňského roku se na Oscarech stala favorizovaná Země nomádů, nejslavnější filmové ceny na světě ale v posledních letech hledají lesk i tvář. Letos za to částečně může slabá sezona, která filmy odehnala na stream, kde nedokázaly tolik zazářit. Oscaři ale s odlivem diváků bojují každoročně.
26. 4. 2021Aktualizováno26. 4. 2021, 20:41|

Oscara za nejlepší film má Země nomádů, herecké ceny si odnesli Hopkins a McDormandová

Nejlepším filmem loňského roku je podle americké Akademie filmového umění a věd drama Země nomádů. Na 93. ročníku byla oceněna teprve jako druhá žena v historii i režisérka snímku Chloé Zhaová. Nejlepší herečkou je hvězda snímku Frances McDormandová, nejlepším hercem potom Anthony Hopkins za drama The Father. Ve vedlejších hereckých kategoriích uspěli Daniel Kaluuya a Yuh-Jung Youn. Oscarový boj byl letos vyrovnaný – Země nomádů má tři sošky, po dvou cenách mají filmy Mank, Judas and the Black Messiah, The Father, Ma Rainey – matka blues a Sound of Metal, stejně jako animovaný snímek Duše.
26. 4. 2021Aktualizováno26. 4. 2021, 07:48|

Slovensko posílá Oscarovi Zprávu. Útěk z Osvětimi se točil v české koprodukci

Slovenská kinematografie se pokusí filmového Oscara zaujmout dramatem Zpráva. Snímek o útěku z koncentračního tábora v Osvětimi vychází ze skutečného příběhu. Natočil ho režisér Peter Bebjak, mimo jiné s přispěním České televize. Česká i slovenská kina by měla Zprávu uvést na konci ledna příštího roku.
6. 11. 2020|

Šarlatán prohlédne Oscara. Česko zastoupí ve filmových cenách drama Agnieszky Hollandové

Film Šarlatán režisérky Agnieszky Hollandové bude bojovat o Oscara v kategorii nejlepší zahraniční film. Členové České filmové a televizní akademie (ČFTA) letos rozhodovali mezi deseti hranými a dokumentárními filmy, které přihlásili jejich producenti. Oscarový shortlist bude zveřejněn 9. února 2021, nominace následují 15. března. Oscarové vítěze svět pozná 25. dubna.
13. 10. 2020Aktualizováno13. 10. 2020, 12:11|

Zemřel scenárista a dramatik Ronald Harwood, zanechal po sobě Pianistu a Garderobiéra

Ve věku 85 let zemřel v úterý Ronald Harwood, který patřil mezi nejvýznamnější britské poválečné dramatiky, byl také filmovým scenáristou. Je držitelem Oscara za scénář k dramatu Pianista a jeho nejslavnější hru Garderobiér zná dobře i české divadelní publikum.
9. 9. 2020Aktualizováno9. 9. 2020, 13:12|

„Smekám a nezapomenu.“ O vzpomínky na zesnulého Jiřího Menzela se dělí rodina i kolegové

V sobotu 5. září zemřel režisér Jiří Menzel. Natočil oscarové drama Ostře sledované vlaky nebo komedii Vesničko má středisková. O úmrtí jedné z nejvýraznějších osobností české (československé) poválečné kinematografie informovala jeho manželka Olga. Svou vzpomínku připojují také Menzelovi kolegové, ať už se významným filmařem potkali před kamerou, nebo za ní. Poslední rozloučení pro veřejnost se neuskuteční, Menzelova dlouholetá asistentka Míla Řádová v ČT uvedla, že si oficiální pohřeb nepřál.
7. 9. 2020Aktualizováno7. 9. 2020, 14:30|

Glosa: Netflix na cestě k Oscarům a vládě nad filmovým světem

Nominace na Oscary téměř ignorovaly ženy a osoby jiné barvy pleti. A streamovací služba Netflix získala 24 nominací. Co je závažnější výsledek? Pro různé aktivisty to první, pro filmové obchodníky a profesionály to druhé.
14. 1. 2020|

Nominace na 92. Oscary vede Joker, radovat se může i česká Dcera

Krátkometrážní animovaný snímek Dcera, který natočila studentka pražské FAMU Daria Kashcheeva, byl vybrán do finálové pětice v cenách Oscar. Dalšího letošního českého kandidáta – Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula – akademici do nejužsích nominací nakonec nevybrali. Celkové nominace 92. ročníku vede temný Joker, často při vyhlašování padaly také názvy filmů Tenkrát v Hollywoodu Quentina Tarantina a 1917 od Sama Mendese.
13. 1. 2020Aktualizováno13. 1. 2020, 17:25|

Dvě šance na Oscara. Filmy Nabarvené ptáče i Dcera se dostaly do užších nominací

Americká filmová akademie do užšího výběru nominací na ceny Oscar v kategorii mezinárodní film vybrala i drama Nabarvené ptáče českého režiséra Václava Marhoula. Česko uspělo i v kategorii krátký animovaný film, kde byl do užšího výběru zařazen snímek Dcera studentky pražské FAMU Darii Kashcheevy, která už za film převzala studentského Oscara.
17. 12. 2019|

Nabarvené ptáče dál doskáče. Možná až pro Oscara

Česká filmová a televizní akademie vybrala svého kandidáta na Oscara pro nejlepší zahraniční film. O nominaci od amerických akademiků bude usilovat Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula.
16. 9. 2019|

Studentského Oscara vyhrála Dcera z pražské FAMU

Studentského Oscara získá studentka FAMU . Americkou filmovou akademii zaujala krátkometrážním animovaným příběhem Dcera. Ocenění poputuje do Česka potřetí v historii.
13. 9. 2019|

Zelená kniha je film roku. Nejvíc Oscarů má ale Bohemian Rhapsody

Cenu Oscar pro nejlepší film letos získala Zelená kniha režiséra Petera Farrellyho, která vypráví o cestě černošského pianisty s bílým řidičem po rasistickém Jihu šedesátých let. Zelená kniha uspěla celkem třikrát stejně jako Black Panther a Roma, čtyři zlaté sošky má Bohemian Rhapsody. Ceny pro nejlepší herce v hlavních rolích dostali Rami Malek a Olivia Colmanová. Cenu za režii má Alfonso Cuarón.
24. 2. 2019Aktualizováno25. 2. 2019, 06:39|

Recenze: Oscarová Zelená kniha zaručuje bezpečnou jízdu, až příliš. Je hřejivá a neurazí

Sbližování protikladů je jádrem filmu Zelená kniha, který se zakládá na skutečných událostech a reálných osobnostech. Dalo by se čekat, že společná jízda Italoameričana s nekonečným apetitem a omezeným chováním a černošského hudebníka s nosem příliš nahoře nabídne zajímavou sondu do témat předsudků a rasismu. Místo toho je to spíš slabší variace na Řidiče slečny Daisy v obráceném gardu. Film letos získal cenu Oscar pro nejlepší film, celkem si odnesl tři zlaté sošky.
25. 2. 2019|