TÉMA

AIDS

V Česku letos ubylo uprchlíků s HIV, vliv rusko-ukrajinské války je ale stále silný

Česká republika stále zůstává zemí, kde je málo nakažených virem HIV a nemocných s AIDS. Platí to jak v rámci světa a Evropy, tak z pohledu relativního počtu nových případů, konstatuje nová zpráva Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Významný vliv v počtu nových případů má ale stále vliv uprchlíků z Ukrajiny, kterou napadlo Rusko.
1. 12. 2023|

Vesmírná laboratoř vyrábějící lék proti HIV se nesmí vrátit na Zemi. Úřady se bojí špatného přistání

Na oběžné dráze nastala nezvyklá situace. Americké úřady odmítly, aby soukromá družice vstoupila do vzdušného prostoru USA. Obávají se, že by její přistání nemuselo dopadnout dobře.
20. 9. 2023|

Vědci poprvé vyléčili opice z obdoby viru HIV. Přináší to naději i pro lidi

Nová studie přináší naději pro lidi trpící virem HIV. U opičí obdoby nemoci se vědci zaměřili na pochopení toho, proč se někdo dokáže vyléčit a někdo ne.
28. 5. 2023|

Virus HIV vědci popsali před 40 lety. Díky nim ho lidstvo zkrotilo

O tom, komu patří prvenství v objevu viru HIV, se dlouho vedly spory, jisté ale je, že 20. května 1983 zveřejnil francouzský virolog Luc Montagnier z Pasteurova ústavu v americkém časopise Science článek o objevu viru, který způsobuje nemoc AIDS. Virus objevili o čtyři měsíce dříve vědci Montagnier, François Barréová-Sinoussiová a Jean-Claude Chermann z pařížského ústavu, nebyli ale nejspíš úplně první, kdo na nemoc přišli.
20. 5. 2023|

Rusko bude muset platit za pronájem pozemků v Česku. Podle Fialy se vracíme k normálu

Vláda na svém středečním jednání zrušila devět usnesení z dob socialistického Československa, která dosud umožňovala ruské diplomacii bezplatně užívat pozemky v Česku. Ministerstvo zahraničí zrušení usnesení navrhlo proto, že Rusko podle něj nepoužívá pozemky k diplomatickým účelům. Rusko za pozemky bude muset dál platit nájemné. Kabinet také pověřil Digitální informační agenturu vytvořením aplikace eDoklady. Ta bude od příštího roku elektronickou alternativou občanského průkazu.
17. 5. 2023Aktualizováno17. 5. 2023, 19:06|

V Česku žije asi 620 lidí, kteří nevědí o své nákaze HIV. Zlepšit to má nový plán

V Česku žije podle odhadů asi 620 lidí, kteří nevědí o své nákaze virem HIV, kolem 350 z nich jsou cizinci. Diagnózu se dozvědí průměrně asi tři roky od nákazy. Vyplývá to z návrhu Národního plánu řešení problematiky HIV/AIDS na období 2023 až 2027, který má k dispozici agentura ČTK. Jedním z jeho cílů je vědět o 95 procentech nakažených, současný odhad je 83 procent. Návrh plánu by měla ve středu projednat vláda.
14. 5. 2023|

Případů HIV bylo loni v Česku nejvíc od osmdesátých let

Nových případů HIV bylo loni v Česku nejvíc od roku 1985, kdy se začala vést jejich statistika. Laboratoře jich zachytily 292, což je o šest víc než v dosud nejhorším roce 2016 a meziročně o devětapadesát víc. Více než polovinu případů odhalili lékaři u cizinců, velký nárůst byl také mezi Ukrajinci. V tiskové zprávě o tom informovala Národní referenční laboratoř pro HIV/AIDS Státního zdravotního ústavu (SZÚ).
31. 1. 2023Aktualizováno31. 1. 2023, 17:40|

Selhala poslední současná šance na vakcínu proti AIDS

Americký Národní institut pro alergie a infekční nemoci oznámil, že musela být zastavena třetí fáze klinické studie vakcíny proti nemoci AIDS. Ukázalo se totiž, že očkovací látka společnosti Janssen nebyla v reálném světě proti viru HIV, který AIDS způsobuje, účinná.
28. 1. 2023|

30 let zpět: Happeningy upozornily na hrozbu AIDS

Několik veřejných akcí konaných při příležitosti světového dne boje proti AIDS upozorňovalo na fakt, že nebezpečí spojené s touto nemocí se týká také československých občanů. Ke konci října 1992 bylo v zemi hlášeno 139 pozitivních testů na HIV. Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
2. 12. 2022|

30 let zpět: Rostoucí obava z nákazy virem HIV

Onemocněním AIDS trpělo v roce 1992 celosvětově okolo dvou milionů lidí, virem HIV bylo infikováno kolem dvanácti milionů jedinců. Československo nárůst epidemie podle odborníků teprve čekal, v Praze proto byla zřízena linka pomoci prevence AIDS.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
1. 12. 2022|

Začíná Evropský týden testování na HIV a žloutenku, vyšetření je zdarma

Lidé se mohou od pondělí do neděle zdarma otestovat na HIV a žloutenku typu B a C během 9. ročníku celoevropské kampaně. Ve všech krajích se otevře 82 testovacích míst, a to v kamenných poradnách i na mobilních stanovištích. Jejich seznam je na webu Státního zdravotního ústavu (SZÚ), který akci v Česku koordinuje. Pro cizince jsou připraveny základní informace o HIV a pohlavně přenosných nemocech v deseti jazykových mutacích.
21. 11. 2022|

Americký imunolog Fauci opustí své veřejné funkce. Podílel se na boji proti AIDS i covidu

Americký imunolog a odborník na infekční nemoci Anthony Fauci, který vešel ve známost širší veřejnosti v USA i ve světě během pandemie covidu-19, oznámil tento týden, že na konci roku opustí své veřejné funkce. Fauci byl přitom poradcem Bílého domu pro zdravotnictví a skoro čtyřicet let vede Národní institut pro alergie a infekční onemocnění (NIAID), který se podílel na vládní reakci na šíření HIV, SARS-CoV-2 a řady dalších virů.
24. 8. 2022|

Pacient s HIV trpěl leukémií. Léčba rakoviny ho zřejmě zbavila viru

Muž, který žil s virem HIV od 80. let minulého století, se podle lékařů zřejmě vyléčil, stal se tak teprve čtvrtým takovým případem v historii, informoval web BBC.
28. 7. 2022|

Ukrajinští lékaři by mohli v Česku pracovat jako stážisté, zákony se ale měnit nebudou, upozornil Válek

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ve středu předloží vládě dokument, díky kterému budou moci zdravotníci z Ukrajiny pracovat v tuzemských nemocnicích. Nastoupit by měli jako zahraniční stážisté, uvedl to v Otázkách Václava Moravce. Po dobu tří měsíců by tak mohli pracovat bez úředního uznání vysokoškolských diplomů. Aprobační zkouška by se navíc měla zjednodušit, kvalita však musí zůstat zachována, shodli se členka poslaneckého výboru pro zdravotnictví Iveta Štefanová (SPD) a předseda Sdružení praktických lékařů ČR Petr Šonka.
10. 4. 2022Aktualizováno10. 4. 2022, 15:02|

HIV pozitivní muž dostal sedm let za znásilnění nezletilé a nechráněný pohlavní styk s dalšími ženami

Sedm let za mřížemi vyměřil Krajský soud v Plzni muži za znásilnění třináctileté dívky a nechráněný sex s dalšími dvěma dospělými ženami. Muž přitom věděl, že je HIV pozitivní a má žloutenku typu C. České televizi to sdělila mluvčí plzeňského soudu Jana Durná. Lhůtu pro odvolání si ponechal obžalovaný i státní zástupce, který navrhoval osm let vězení. Trest tak zatím není pravomocný.
2. 3. 2022|

Zemřel Luc Montagnier, objevitel viru HIV. Na konci života se stal oblíbencem dezinformátorů

V 89 letech zemřel francouzský vědec Luc Montagnier, oceněný Nobelovou cenou za lékařství jako spoluobjevitel viru HIV, který způsobuje onemocnění AIDS. Oznámila to francouzská média. Montagnier získal prestižní ocenění za přínos vědě v roce 2008 spolu se svou kolegyní Françoise Barréovou-Sinoussiovou a německým virologem Haraldem zur Hausenem.
11. 2. 2022|

V USA otestovali mRNA vakcínu proti viru HIV. První výsledky naznačují, že je slibná

Experimentální vakcína, založená na stejné technologii mRNA jako očkování proti covidu-19, je podle amerického Národního institutu pro alergie a infekční nemoci (NIAID) účinná. Ukázaly to výsledky testů na myších a primátech, které otiskl odborný časopis Nature Medicine.
13. 12. 2021|

Konec čtyřicetileté pandemie je v nedohlednu. Covid znepřístupnil léčbu AIDS

Zatímco svět napjatě sleduje pandemii covidu-19, nemoc AIDS zůstává v jejím stínu. Organizace spojených národů přitom varuje, že s tímto onemocněním v příští dekádě zemře 7,7 milionu lidí, pokud se péče o nakažené nezlepší. Situaci zhoršil právě koronavirus, kvůli kterému se snížila dostupnost lékařských služeb, testů i prevence.
1. 12. 2021|

30 let zpět: Konference o AIDS

Před třiceti lety zahájil v Praze hradní kancléř Karel Schwarzenberg první panevropskou konferenci o AIDS. Sešlo se na ní padesát expertů z pětadvaceti zemí. Důležitým tématem, rezonujícím mezi odborníky, byla otázka nemoci ve vztahu k lidským právům a veřejné ochraně zdraví.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
26. 11. 2021|

Vědci popsali teprve druhý případ, kdy se člověk sám vyléčil z nákazy virem HIV

Virus HIV trápí lidstvo už asi půl století. Dokonalé medicínské řešení tohoto problému se zatím vyvinout nepodařilo. Vědci teď ale našli už druhého člověka, jehož imunita se dokázala s virem HIV vypořádat sama, bez pomoci léčiv. Otevírá to cestu pro nové léčebné metody.
16. 11. 2021|

Před 20 lety se Češi dostali k léku proti AIDS. Základ položil vědec Antonín Holý

V listopadu 2001 byl v tuzemsku představen lék na AIDS Viread. Vychází z objevu českého vědce Antonína Holého a je na Seznamu základních léčiv Světové zdravotnické organizace obsahujícím nejdůležitější léky, které by měly být běžně dostupné pro všechny potřebné a správně indikované pacienty.
15. 11. 2021|

Pákistán čelí epidemii HIV, postihla stovky dětí. Nákazu údajně rozšířil pediatr

V jihopákistánské provincii Sindh sílí epidemie HIV, smrtelný virus se začal šířit mezi tamními dětmi před dvěma lety. Úřady tehdy zjistily, že jeden z místních pediatrů opakovaně používá jehly do injekcí. Podle nejnovějších údajů tak v regionu nakazil na patnáct set dětí. Zdravotní systém jedné z nejchudších asijských zemí ovšem situaci nezvládá a mrtvých stále přibývá.
15. 6. 2021|

Před 40 lety se lékaři starali o první pacienty s AIDS. Dodnes pomáhá výzkum profesora Holého

Projevy nemoci, která později dostala jméno AIDS, popsali vědci poprvé před čtyřiceti lety. V nemocnicích v Los Angeles tehdy léčili první nakažené muže. Kvůli viru HIV zemřely desítky milionů lidí, dalším milionům se ale podařilo život významně prodloužit i díky výzkumu českého chemika Antonína Holého. A významně se změnilo také vnímání nákazou HIV.
5. 6. 2021|

Šestnáct budov se v neděli po celé republice rozsvítí červeně. Připomenou oběti AIDS

Tančící dům, Petřínská rozhledna, Žižkovská věž v Praze, ale i třeba Filmová fakulta JAMU v Brně nebo kostel Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Labem – celkem šestnáct budov se na připomínku obětí AIDS rozzáří červeně. Přidají se i Slovenské národné divadlo nebo Centrum umenia Nová Cvernovka v Bratislavě. Budovy se rozsvítí ve dvacet hodin při příležitosti Mezinárodního vzpomínkového dne na oběti AIDS, který je standardně vyhlášen na třetí květnovou neděli. Akcí Světlo pro AIDS se připomenou oběti této nemoci v den, kdy si je připomíná celý svět.
13. 5. 2021|