TÉMA

Egyptologie

Archeologové v Egyptě odkryli chybějící část sochy faraona Ramsese II. Fragment měří skoro čtyři metry

Země faraonů stále ještě nevydala všechna svoje tajemství. Tamní vědci teď představili nedávno nalezenou velkou sochu, která zobrazuje jednoho z nejslavnějších vládců této říše.
5. 3. 2024|

Čeští egyptologové našli ztracenou hrobku vlivného úředníka. Přežil pět vládců a vzal si královskou dceru

Čeští vědci z Českého egyptologického ústavu v Praze po několikaletém pátrání našli v Sakkáře hrobku, kterou v 19. století objevil francouzský archeolog a pak zmizela pod pískem. Obsahuje celou řadu důležitých artefaktů a patřila byrokratovi, který byl jednou ze zásadních osobností své doby.
25. 9. 2023|

Egyptologové našli tisíce mumifikovaných beraních hlav. Mělo to být poděkování staletí mrtvému faraonovi

Nejméně dva tisíce mumifikovaných hlav beranů našli archeologové v chrámu faraona Ramsese II. ve starobylém městě Abydos na jihu Egypta. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž byly v chrámu objeveny rovněž mumie ovcí, psů, divokých koz, krav či gazel.
29. 3. 2023|

Jak vyrobit mumii. Egyptologové našli ve starověké dílně precizní návody

Tajemství starověkých egyptských balzamovačů a mumifikátorů bylo odhaleno. Vědci se díky novému objevu skvěle zachovalé dílny podívali do zákulisí tohoto podnikání.
2. 2. 2023|

Čeští egyptologové našli hrobku prvního známého uctívače boha Usira

Českým egyptologům pod vedením Miroslava Bárty se podařil výjimečný úspěch. Znovuobjevili hrobku starou 4400 let, která patřila významnému velmoži starověké říše.
10. 11. 2022|

Čeští egyptologové našli stovky nádob použitých při mumifikaci

Čeští egyptologové objevili v egyptské lokalitě Abúsír téměř čtyři sta nádob se zbytky materiálů, které se používaly při balzamovacích rituálech. Podle egyptologa Miroslava Bárty jde o největší mumifikační nález známý ze starého Egypta a tým jeho dalším výzkumem stráví několik let.
9. 2. 2022|

Egyptologové pomocí tomografie rozbalili mumii faraona, který zemřel před 3500 lety

Všechny královské mumie ze starého Egypta nalezené v 19. a 20. století už vědci dávno prostudovali. Až na jednu výjimku: egyptologové se nikdy neodvážili otevřít mumii faraona Amenhotepa I. Nikoliv kvůli nějakému mýtickému prokletí, ale proto, že je dokonale zabalená, nádherně zdobená květinovými girlandami a obličej i krk má zakryté nádhernou realistickou obličejovou maskou vykládanou barevnými kameny. Teď egyptští vědci poprvé použili trojrozměrné CT neboli výpočetní tomografii, aby tuto královskou mumii „digitálně rozbalili“ a prozkoumali její obsah, aniž by ji přitom jakkoliv poškodili.
28. 12. 2021|

Skončila výstava Sluneční králové, v Národním muzeu ji zájemci mohli navštívit téměř rok

Česko opouštějí nejvýznamnější nálezy spjaté s archeologickým výzkumem v egyptském Abúsíru. V září skončila výstava Sluneční králové, kterou od konce srpna roku 2020 mohli zájemci vidět v prostorách Národní muzea v Praze. Expozici navštívilo sto dvacet tisíc lidí.
12. 10. 2021|

Polští egyptologové popsali první známou mumii těhotné ženy

Polští vědci zkoumající mumii ze starověkého Egypta ve sbírkách varšavského národního muzea zjistili, že před sebou nemají tělo kněze, jak se původně domnívali, ale ženy v pokročilém stadiu těhotenství. Jde podle nich o první takový nález. Výsledky jejich výzkumu vyšly v odborném časopise Journal of Archaeological Science.
3. 5. 2021|

Egyptští archeologové odkryli přes sto hrobů. Některé jsou více než pět tisíc let staré

Egyptští archeologové odkryli 110 hrobů ze tří různých období, všechny na nalezišti v governorátu Dakahlíja v deltě řeky Nilu, přibližně 150 kilometrů severovýchodně od Káhiry. O nálezu v úterý informovalo egyptské ministerstvo cestovního ruchu a památek.
28. 4. 2021|

Vědci objevili „egyptské Pompeje“. Zlaté město je mimořádný nález, potvrzuje česká egyptoložka

Archeologové objevili v Egyptě rozsáhlé starověké město, které bylo po staletí v zapomnění, přestože se nachází poblíž proslavených egyptských památek ve městě Luxoru. Město vyrostlo před zhruba 3400 lety v době slavné vlády faraona Amenhotepa III., uvedl podle agentury Reuters egyptský archeolog Záhí Havás, který dohlíží na vykopávky na místě.
9. 4. 2021|

Egyptologové popsali brutální smrt statečného faraona. Důkazy přinesly moderní technologie

Forenzní analýza 3600 let staré mumie přinesla nové detailní poznatky o životě i smrti důležitého egyptského faraona. Podle práce zemřel v boji proti nájezdníkům, kterým se neúspěšně pokusil vyrvat část Egypta.
20. 2. 2021|

V Egyptě objevili nejstarší velkopivovar na světě. Vařilo se v něm už před pěti tisíci lety

Nejstarší velkovýrobnu piva na světě možná objevili američtí a egyptští vědci ve známé archeologické lokalitě Abydos v Egyptě. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na šéfa egyptské Nejvyšší rady pro starožitnosti Mustafu Vazírího.
15. 2. 2021|

Hráz, která zkrotila Nil a zatopila údolí Abú Simbelu. Egyptu se stavbou Vysoké asuánské přehrady pomáhal Chruščov

Výstavba Vysoké asuánské přehrady na řece Nil byla jedním z nejsledovanějších vodních děl ve 20. století. Jejím cílem bylo zabránit povodním a zajistit Egyptu vodu a energii. Budování vodního kolosu se nicméně nevyhnula ani politika. Přehradu totiž Egypťanům místo OSN pomáhal stavět tehdejší Sovětský svaz. Muselo být navíc přemístěno značné množství cenných starověkých památek, například obří sochy v Abú Simbelu. Přehrada byla slavnostně otevřena před 50 lety, 15. ledna 1971.
15. 1. 2021|
Doporučujeme

Egyptští archeologové představili vzácný nález. Ukázali stovku nově objevených sarkofágů

Egyptští archeologové představili další cenný nález z pohřebiště v Sakkáře nedaleko Káhiry, kde se podařilo objevit stovku sarkofágů většinou i s mumiemi uvnitř a asi čtyři desítky zlacených sošek. Ministr pro památky a cestovní ruch Chálid Anání řekl, že barevné zapečetěné sarkofágy pocházejí zejména z pozdní doby starověkého Egypta a následující Ptolemaiovské dynastie, a jsou tedy staré zhruba 2500 let.
16. 11. 2020Aktualizováno21. 11. 2020, 13:54|

Kotě se zlomeným vazem, dravec a dehydrovaný had. Vědci rentgenem „rozbalili“ egyptské mumie zvířat

Mezinárodní vědecký tým využil špičkové 3D rentgeny k tomu, aby se podíval do nitra tří zvířecích mumií, které byly vytvořeny v době starého Egypta. Mumie zvířat byly důležitou součástí náboženského života starověkých Egypťanů.
21. 8. 2020|

Egyptologové odhalili 16 hrobek, které patřily kněžím boha moudrosti

Archeologové ve středním Egyptě odhalili 16 hrobek, ve kterých nalezli sarkofágy a další artefakty. Patří podle nich kněžím z egyptské Pozdní doby. Informovala o tom agentura AP.
3. 2. 2020|

Takhle zní hlas ze záhrobí. Vědci rekonstruovali řeč tři tisíce let mrtvého egyptského kněze

Archeologové splnili přání pradávnému egyptkému knězi. Muži, který žil zhruba před třemi tisíci lety, dokázali za pomocí magnetické rezonance a 3D tisku vrátit hlas.
24. 1. 2020|
Interview ČT24

Zánik lidstva? Bláznovství. Věřím v člověka a jeho mysl, říká egyptolog Bárta

Klimatické změny, znečištěné životní prostředí, sociální nepokoje i masová migrace. Dnešní civilizace stojí před řadou problémů a z mnoha míst se ozývají hlasy varující před zánikem lidstva jako takového. Přední český egyptolog Miroslav Bárta, který se desítky let zabývá studiem civilizací, ale situaci tak černě nevidí. Dnešní civilizaci podle něj čekají změny, rozhodně ale nepůjde o její zánik. Naše společnost má totiž ty nejlepší podmínky pro nalezení cesty z krize. V Interview ČT24 s Miroslavem Bártou hovořil Daniel Takáč.
31. 12. 2019|

Čeští egyptologové odkrývají hrobku, kterou nikdo neviděl tisíce let

Čeští archeologové v egyptském Abusíru pokračují v sérii unikátních objevů. Letos zkoumají hrobku vysokého královského úředníka z 25. století před naším letopočtem. Zároveň se chystají na oslavy stého výročí vzniku československé egyptologie. Při té příležitosti se za nimi vypravil blízkovýchodní zpravodaj České televize David Borek.
27. 10. 2019|

Co bude po smrti? Pro Tutanchamona připravilo Národní muzeum multimediální show

Do posmrtného života faraonů vtáhne návštěvníky nová výstava Národního muzea. Projekt Tutanchamon RealExperience představuje jednoho z nejznámějších panovníků starověkého Egypta a jeho dobu jako multimediální show. Výstavu v historické budově doplňují běžně nepřístupné artefakty ze sbírek Náprstkova muzea.
22. 8. 2019|

Století české egyptologie: malý národ dal světu velkou vědu

Letos uplyne 100 let od prvních egyptologických přednášek, které na Univerzitě Karlově v letním semestru roku 1919 vypsal soukromý docent František Lexa. Česká egyptologie od té doby urazila velký kus cesty, který si Český egyptologický ústav při příležitosti stého výročí připomíná výstavou v prostorách Karolina.
1. 8. 2019|

Výjimečný nález českých egyptologů. Objevili hrobku hodnostáře a neznámou královnu Setibhor

Tým českých egyptologů odkryl v egyptské jižní Sakkáře hrobku hodnostáře Chuyho, který žil na konci 5. dynastie na sklonku Staré říše. Objev hrobky vyzdvihuje význam vlády krále Džedkarea a období pozdní 5. dynastie. Dále expedice nalezla doklady o Setibhor – doposud neznámé královně z konce 5. dynastie.
3. 4. 2019|
Archeologie

Archeologové v Egyptě objevili pohřební komory se 40 mumiemi. Patřily střední třídě

Archeologové objevili v egyptské provincii Mínjá jižně od Káhiry starověké pohřební komory, ve kterých se nachází asi 40 mumií různé velikosti i pohlaví. Komory patřily rodině pocházející ze střední třídy, která nejspíš žila v období dynastie Ptolemaiovců či na počátku římské nebo byzantské éry, uvedla agentura Reuters s odvoláním na egyptské představitele.
4. 2. 2019|