TÉMA

Národní divadlo

Praha na začátku března vypíše tendr na rekonstrukci vinohradského divadla

Praha vypíše na začátku března tendr na opravu Divadla na Vinohradech. Důvodem je špatný technický stav budovy i jejího vybavení, včetně divadelní techniky, a rozšíření divadelních prostor. Cena zakázky je maximálně 2,76 miliardy korun. Vypsání tendru ve čtvrtek schválili zastupitelé hlavního města. Kromě opravy zahrnuje rekonstrukce také vybudování nové podzemní komorní scény. Práce mají být dokončeny v roce 2027.
22. 2. 2024|

Praha vypíše tendr na opravu Divadla na Vinohradech. V plánu je i nová komorní scéna

Pražský magistrát vypíše zakázku na rekonstrukci Divadla na Vinohradech. Maximální výše zakázky je stanovená na zhruba 2,7 miliardy korun. Tendr město vyhlásí letos v dubnu a opravy mají být hotové v roce 2027. Vyplývá to z dokumentu, který v pondělí schválili pražští radní. Kromě opravy zahrnuje rekonstrukce také vybudování nové podzemní komorní scény. Zakázkou se radní zabývali už minulý týden, ale nakonec jej stáhli z programu jednaní. Vypsání tendru musí ještě projednat zastupitelé.
12. 2. 2024Aktualizováno12. 2. 2024, 12:48|

V zaplněném Národním divadle se s Janou Hlaváčovou naposledy rozloučili kolegové, přátelé i veřejnost

Zaplněné Národní divadlo se rozloučilo s Janou Hlaváčovou. Divadelní a filmová herečka zemřela 13. ledna. Poslední sbohem jí přišli dát přátelé, kolegové, někdejší studenti Hlaváčové z DAMU i veřejnost. Vzpomínali na ni jako na výjimečnou herečku, která byla také skvělou vyučující na DAMU, starostlivou mámou a přítelkyní i mimořádnou ženou, jíž nechyběla přirozená krása ani smysl pro humor.
26. 1. 2024Aktualizováno26. 1. 2024, 11:58|

Hvězda bez hvězdných manýrů, vzpomíná Taťjana Medvecká na kolegyni Janu Hlaváčovou

„Dodnes mám na klíčích klíč, který mi dala k šuplíku v Národním divadle, kde jsme spolu seděly v šatně,“ zavzpomínala Taťjana Medvecká na svou někdejší kolegyni Janu Hlaváčovou v Událostech, komentářích. Hlaváčová zemřela v sobotu 13. ledna.
16. 1. 2024|

Zemřela Jana Hlaváčová, divadelní a filmové herečce bylo 85 let

Ve věku 85 let během sobotního večera zemřela divadelní a filmová herečka Jana Hlaváčová. Pražská rodačka ztvárnila desítky rolí v Národním divadle (ND) nebo v Divadle na Vinohradech. Známá je také z filmové série režiséra Dušana Kleina „o básnících" i mnoha televizních seriálů. O úmrtí herečky informoval mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.
14. 1. 2024Aktualizováno14. 1. 2024, 14:56|

Letošní Noc divadel připomíná výročí znovuotevření pražské první scény

Začíná jedenáctý ročník Noci divadel. Zúčastní se ho téměř stovka scén v republice. Akce označovaná jako divadelní svátek nabízí zdarma nebo za symbolické vstupné prohlídky, divadelní dílny, diskuse s tvůrci, představení a performance, které nejsou v běžném programu.
18. 11. 2023Aktualizováno18. 11. 2023, 20:25|

Česko si připomnělo 17. listopad, zaplnila se Národní třída i Václavské náměstí

Národní třída v Praze byla tradičním srdcem vzpomínek na 17. listopad. K pomníku událostí z roku 1989 přicházeli celý den desetitisíce lidí i vrcholní politici. Prezident Petr Pavel v rozhovoru pro ČT zdůraznil, že demokracii je třeba chránit. Podobně se na sociální síti vyjádřil i premiér Petr Fiala (ODS). Šéf opozičního ANO Andrej Babiš využil výročí ke kritice kabinetu, mluvil o privatizaci demokracie.  Vzpomínky a pietní setkání na roky 1939 a 1989 se ale uskutečnily i na mnoha jiných místech v celé zemi. V deset večer skončil Koncert pro budoucnost na pražském Václavském náměstí, na němž zněla hudba, ale i projevy Ivana Gabala či Tomáše Halíka.
17. 11. 2023Aktualizováno17. 11. 2023, 23:35|

Valérie dospívá v Laterně magice, na týden divů jí postavili dům

Laterna magika uvádí novou inscenaci Valérie a týden divů. Hlavní hrdinka překračuje hranice dětství a vstupuje do světa dospělých. Činoherně-taneční projekt je adaptací románu Vítězslava Nezvala, který je znám především díky filmovému surrealistickému hororu v režii Jaromila Jireše.
12. 11. 2023|

Cherry Man testuje, kam až může zajít Rus s pocitem viny

„Zvláště dnes, když je celá střední a východní Evropa ve válce, bychom na sebe měli být navzájem hodní,“ říká jedna z postav v černé komedii Cherry Man. Příběh o konci civilizace v ní s nekorektním humorem vypráví ruský spisovatel a dramatik Ivan Vyrypajev. Momentálně žije v emigraci poté, co se vzdal ruského občanství. Inscenace Cherry Man, kterou napsal přímo pro Národní divadlo v Praze, má být jeho posledním divadelním kusem.
31. 10. 2023|

Lupič, který zavinil smrtelný pád zaměstnance Národního divadla, si odpyká dvanáct let

Lupič, který způsobil smrtelný pád zaměstnance Národního divadla z ochozu Nové scény, se dohodl se státním zástupcem na dvanáctiletém trestu vězení. Dohodu schválil počátkem října soud. V úterý to uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Doplnil, že součástí trestu je pětileté vyhoštění z Česka. Z této skutečnosti vyplývá, že pachatel byl cizinec.
24. 10. 2023|

Ze světa do Prahy přijelo osm osobností. Převzali cenu Gratias agit za šíření dobrého jména Česka

Eva Erbenová, Tomáš Řízek, Stanislav Brouček, Jan Marek, Jana Sommerlad, Sabine Gruša, Alessandro Catalano, David Harris a organizace Bohemian Benevolent and Literary Association jsou novými nositeli ocenění Gratias agit. Uděluje ho ministr zahraničí za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí. Dostávají ho krajané, kteří dosáhli úspěchů ve svých oborech v zemích, kde se usadili, ale například i cizinci, kteří propagují českou kulturu.
19. 10. 2023|

Ceny Thálie mají Baranová i Pechlát. Sošku za celoživotní mistrovství dostali Kolářová či Suchý

Za nejlepší výkon v činohře letos Cenu Thálie získali Karolína Baranová a Martin Pechlát. Baranová ji obdržela za ztvárnění Marie Antoinetty ve stejnojmenné inscenaci Davida Adjmiho, kterou uvedlo liberecké Divadlo F. X. Šaldy. Pechlát byl oceněn za roli jménem Otto von F. z inscenace Moskoviáda, kterou hraje Divadlo X10 Praha. Za celoživotní mistrovství si cenu převzaly mimo jiné Emília Vášáryová a Daniela Kolářová.
30. 9. 2023Aktualizováno30. 9. 2023, 21:59|

Nemůžu říct, že bych byla submisivní koťátko, říká herečka Zuzana Stivínová

Národní divadlo vstupuje do 141. sezony. Jednou z nejvýraznějších tváří souboru Činohry je i Zuzana Stivínová, která aktuálně hraje v Hordubalovi, Nebezpečných známostech a Vasse Železnovové. „Nemůžu říct, že bych byla submisivní koťátko, ale určitě jsem plnič úkolů,“ řekla v Interview ČT24. Soubor získá nové posily, jednou z nich je i herec Zdeněk Piškula, jenž byl hostem Událostí v kultuře.
4. 9. 2023|

Hasiči měli kvůli bouřkám stovky výjezdů. Na Olomoucku i Mělnicku po zásahu bleskem hořelo

Hasiči mají po středečních silných bouřkách na kontě stovky výjezdů po celém Česku. Středočeští hasiči vyjížděli ve středu večer a v noci na čtvrtek nejčastěji k popadaným stromům a odčerpávání vody. V Tuhani na Mělnicku zapálil ve středu večer blesk stodolu, škoda je 3,5 milionu korun. Požáry v souvislosti s úderem blesku likvidovali také hasiči na Olomoucku. Ve Šternberku hořela střecha dílny u rodinného domu a v Uničově – Dolní Sukolomi střecha zemědělského objektu. V Pardubickém kraji spadlé stromy zastavily vlakovou dopravu a stovky domácností byly kvůli poruchám na vedení vysokého napětí bez proudu.
17. 8. 2023Aktualizováno17. 8. 2023, 19:21|

František Němec slaví osmdesáté narozeniny. Gentleman divadla, shodují se kolegové

František Němec slaví osmdesáté narozeniny. Oblíbený herec ztvárnil před kamerou desítky komických i vážných postav. Třeba ve filmu Jak vytrhnout velrybě stoličku. Jeho kolegové o něm hovoří jako o gentlemanovi českého divadla. Kromě Národního divadla stále působí i v komornějším pražském Ungeltu.
9. 8. 2023|

Změny sazeb DPH pocítí zákazníci kadeřnictví, ne ale všichni. Nakladatelé debatují o zlevnění knih

Změny v sazbách daně z přidané hodnoty se významně projeví ve službách. Někde dokonce skokově. To se týká oborů, které politici během epidemie zařadili do nejnižší sazby – například kadeřníků nebo obuvníků. Vládní balíček je vrací do základní jednadvacetiprocentní sazby. Koncoví zákazníci to ale ve všech provozovnách nepocítí stejně. Řada menších podnikatelů totiž DPH neplatí. Změny by se měly dotknout také oblasti kultury. U knih má být nově DPH nulová. Naopak vyšší daní má být zatíženo vstupné do divadel nebo na koncerty.
19. 5. 2023|

Romantický příběh o víle a mládenci. Státní opera uvedla balet La Sylphide od hvězdného choreografa

Ve Státní opeře měl premiéru balet La Sylphide. Romantický příběh o víle a mládenci na hraně skutečnosti a snu nastudovali členové Baletu Národního divadla pod vedením uznávaného choreografa Johana Kobborga.
17. 5. 2023|

Rašilov a Stivínová rozehrávají Nebezpečné známosti

Vikomt de Valmont a markýza de Merteuil opět osnují intriky, jimiž si zahrávají s city jiných. V podání Saši Rašilova a Zuzany Stivínové zatahují do svých Nebezpečných známostí nyní i diváky Národního divadla. Vyprázdněnost vztahů a bezohledné sobectví jsou znát v současné době stejně jako v roce 1782, kdy otevřená kritika mravů vyšla.
12. 5. 2023|

Kvůli tragickému pádu z budovy Nové scény obvinila policie osmadvacetiletého muže

Kvůli úterní smrti zaměstnance pražského Národního divadla obvinila policie osmadvacetiletého muže, který podle ní spáchal loupež. Pracovník divadla zahynul po tragickém pádu do Divadelní ulice, zřejmě se zřítil z ochozu budovy Nové scény.
19. 4. 2023|

Bakchantky a Dionýsos předvádí v Národním divadle nesmiřitelnou show

V Euripidově tragédii přichází bůh Dionýsos se svými stoupenkyněmi, bakchantkami, do Théb, aby zdejší obyvatele zasvětil do svého kultu. V hudebně-divadelní inscenaci Národního divadla ale místo starověkého města prochází současným Českem a lyru nahradil elektrickou kytarou. Zůstala ovšem pořádná show. V aktualizované antické klasice se představuje Petr Vančura, Saša Rašilov, David Prachař či hostující Miloslav König, podstatnou roli má i sbor, který dal hře název – Bakchantky.
20. 2. 2023|

Z Oděsy uprchla po prvních ruských útocích. Po roce se ukrajinská zpěvačka vrátí na jeviště v Česku

Olha Poltoraková byla ještě před rokem sólistkou Oděské filharmonie. Krátce po prvních ruských raketových útocích domov opustila se třemi dětmi. Skoro po roce teď zase předstoupí před diváky, už ale ve sboru českého Národního divadla.
13. 2. 2023|

Od plejtváka přes Tugendhat po současné sklo. V digitální sbírce je české umění přístupné všem

Brněnskou vilu Tugendhat, obrazy Alfonse Muchy nebo expozice Národního muzea si mohou prohlížet zájemci z celého světa. První velká digitální sbírka českého umění, designu a architektury je nově k vidění na platformě Google Arts & Culture. Projekt Srdce Česka (Heart of Czechia) vznikl pod patronátem českého předsednictví v Radě Evropské unie a je volně přístupný.
9. 12. 2022|

Obviňují ji z vraždy manžela. Národní divadlo připravilo dramatizaci Čapkova Hordubala

Národní divadlo připravilo dramatizaci románu Karla Čapka Hordubal. Detektivní příběh o hledání pravdy vznikl v režii Michala Vajdičky. Do hlavní role ženy, kterou její okolí obviňuje z vraždy manžela, obsadil Zuzanu Stivínovou.
5. 12. 2022|

V Česku se točí akční film Ballerina. Zabijáky v něm hrají de Armasová a Reeves

V ulicích pražského Starého Města se o víkendu točily scény amerického akčního thrilleru Ballerina. Snímek, v němž má hlavní roli herečka Ana de Armasová, vznikal v minulých dnech hlavně v okolí Národního divadla. V projektu, který se má dějově odehrávat ve světě představeném snímky o zabijákovi Johnu Wickovi, se má v menší úloze objevit i jeho představitel Keanu Reeves.
28. 11. 2022|