TÉMA

Vratislav Mynář

Státní zástupce obžaloval Vratislava Mynáře z dotačního podvodu

Státní zástupce podal obžalobu na bývalého vedoucího hradní kanceláře Vratislava Mynáře kvůli dotačnímu podvodu a poškozování finančních zájmů Evropské unie. Mynář vinu popírá a obvinění označuje za účelové.
22. 4. 2024Aktualizováno22. 4. 2024, 19:23|

Novým ředitelem Správy Pražského hradu bude ekonom Vyhnánek

Novým ředitelem Správy Pražského hradu bude od soboty dosavadní šéf finančního odboru Kanceláře prezidenta republiky (KPR), ekonom Pavel Vyhnánek. V páteční tiskové zprávě to oznámila vedoucí oddělení komunikace KPR Karolína Blinková. Vyhnánek nahradí Vladimíra Sonntaga, který funkci zastával zhruba rok a rezignoval z osobních důvodů.
19. 4. 2024Aktualizováno19. 4. 2024, 11:02|

Policie navrhla obžalovat Mynáře kvůli dotaci na penzion v Osvětimanech

Policisté navrhli obžalovat bývalého vedoucího hradní kanceláře Vratislava Mynáře kvůli dotaci na přestavbu penzionu v Osvětimanech. ČT to sdělil mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma. Mynář čelí stíhání z dotačního podvodu a poškozování finančních zájmů Evropské unie. Kauza se týká dotace ve výši necelých šesti milionů korun, kterou před třinácti lety získala Mynářova společnost Clever Management. Firma loni dotaci vrátila. Mynář vinu dlouhodobě odmítá.
3. 4. 2024Aktualizováno3. 4. 2024, 11:36|

Hrad řeší reklamaci zakázky na stovky oken z doby Mynáře, píší Seznam Zprávy

Pražský hrad reklamuje stomilionovou zakázku na opravu jižního křídla, značná část ze stovek oken, která měla být opravena, vykazuje závady. Práce skončily v roce 2021, Správa Pražského hradu podléhající tehdejšímu vedoucímu Kanceláře prezidenta republiky Vratislavu Mynářovi hotové dílo převzala, píší Seznam Zprávy. Práce provádělo sdružení firem Pracom a Akant Art, které se podle jednatele Pracomu Jana Munzara nyní s reklamací seznamují.
29. 2. 2024|

Vohralíková skončí v čele prezidentské kanceláře, nahradí ji manažer Vašina

Jana Vohralíková, která nastoupila loni v březnu spolu s prezidentem Petrem Pavlem, k 15. únoru skončí jako vedoucí jeho kanceláře. Podle Hradu odchází z osobních důvodů. Jako nástupce si Pavel vybral ředitele středoevropské pobočky Aspen Institutu Milana Vašinu.
25. 1. 2024Aktualizováno25. 1. 2024, 21:23|

Vražda ve Slopném mi změnila pohled na justici, přiznala investigativní reportérka Jelínková

„Celý rok a půl to byla velká emoční jízda. Na konci jsem si říkala, že už to nemůže být horší, a ono bylo,“ popisuje reportérka Seznam Zpráv Adéla Jelínková práci na případu vraždy seniora ve Slopném. Ta jí změnila pohled na českou justici, která v případu z roku 2011 poslala dva muže do vězení na více než dvacet let. Jelínková s kolegyní ale přinesly nové důkazy zpochybňující jejich vinu. V podcastu Background ČT24 vypráví novinářka i o údajném útěku náměstka ministra oknem na toaletě nebo politických kauzách, kterým se průběžně věnuje.
18. 1. 2024|

Vyšetřovací komise pro činnosti bývalého vedení Hradu letos nevznikne. Poslanci ji nejspíš nestihnou projednat

Dolní komora už letos zřejmě nestihne projednat vznik nové vyšetřovací komise. Ta se má zabývat děním na Pražském hradě během mandátu bývalého prezidenta Miloše Zemana. Poslanci se sice v příštím týdnu sejdou na poslední předvánoční schůzi, přednost k projednání však mají jiné body.
10. 12. 2023|

Nejedlý vypovídal u inspekce BIS. Část poslanců chce k hradním kauzám z období Zemana zřídit vyšetřovací komisi

Poradce exprezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý ve čtvrtek ráno vypovídal u inspekce Bezpečnostní informační služby (BIS). Obdobím Zemanova mandátu obecně se chce zabývat i část poslanců, navrhují zřídit vyšetřovací sněmovní komisi. Upozorňují třeba na podezření kolem zadávání veřejných zakázek nebo nakládání s utajovanými dokumenty. Podle kritiků ale takové prověřování přísluší policii, nikoliv poslancům.
14. 9. 2023Aktualizováno14. 9. 2023, 21:16|

Zeman může dál úřadovat ze své kanceláře. Nepochybil, když byt využíval i pro pracovní účely

Úřad městské části Praha 6 ukončil prověřování provozu kanceláře bývalého prezidenta Miloše Zemana v bytě v Jaselské ulici. Zabýval se tím, zda jednotka zkolaudovaná jako bytová může sloužit i k pracovním účelům. Došel přitom k závěru, že k přestupku nedošlo a rekolaudace bytu na kancelář není potřeba. České televizi informaci sdělil mluvčí úřadu Marek Zeman. Byt pronajal spolek Přátelé Miloše Zemana, který vede bývalý hradní kancléř Vratislav Mynář. Úřadu sdělili, že se objekt využívá k bydlení.
7. 8. 2023|

Mynář dostal před koncem kancléřství 25 milionů od firmy bez kanceláří, píší Seznam Zprávy

Bývalý kancléř exprezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář dostal loni 25 milionů korun od firmy, která nemá kanceláře ani žádné dohledatelné obchodní aktivity. Uvedl to ve svém majetkovém přiznání, píše server Seznam Zprávy. Podle webu je to nejvyšší příjem, který Mynář za své působení na Hradě vykázal. Kolem transakce se podle serveru pohybovali lidé z okruhu zbrojaře Michala Strnada, za jehož byznys ve světě bývalá hlava státu lobbovala. Podle mluvčího Strnadovy skupiny Czechoslovak Group nemá miliardář o transakci informace a s jeho skupinou nesouvisí.
21. 7. 2023|

Seznam Zprávy: Mynář vybral z hradního skladu šperky za půl milionu. Neví se, kde skončily

Bývalý vedoucí Kanceláře prezidenta republiky (KPR) Vratislav Mynář za éry Miloše Zemana vybral z hradního skladu darů šperky a další cenné zboží za zhruba půl milionu korun. Neexistují ale doklady, kde tyto předměty následně skončily, napsaly v úterý Seznam Zprávy.
20. 6. 2023|

Pavel chce vyhovět Bezpečnostní informační službě a zbavit Mynáře mlčenlivosti

Prezident Petr Pavel je připravený zbavit bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře mlčenlivosti ve věci úniku informací, požádala o to Bezpečností informační služba (BIS). Prezident to řekl při čtvrteční návštěvě Jihlavy. Pavlův předchůdce v čele státu Miloš Zeman podle informací Deníku N a Respektu před odchodem z funkce inspekci BIS odepsal, že svého kancléře v případu vyzrazení tajných informací mlčenlivosti nezbaví. Zabránil tak tomu, aby inspektoři Mynáře vyslechli.
25. 5. 2023Aktualizováno25. 5. 2023, 15:36|

Prezidentská ochranka má nového šéfa, povede ji dosavadní náměstek Kincl

Ředitelem Útvaru pro ochranu prezidenta se stal plukovník Radim Kincl. Na policejním webu to v pondělí uvedl mluvčí policejního prezidenta Jozef Bocán. Místo bylo neobsazené po rezignaci bývalého ředitele útvaru Martina Baláže, který ve funkci skončil začátkem února letošního roku. Kincl dříve působil jako Balážův náměstek, oba dostali v minulosti pokutu za účast na večírku někdejšího pražského arcibiskupa Dominika Duky v době koronavirových omezení. Do nabídkového řízení se Kincl přihlásil jako jediný zájemce.
15. 5. 2023|

Prezident jmenoval Vojtěcha Šimíčka novým místopředsedou Ústavního soudu

Ústavní soud (ÚS) bude mít nového místopředsedu. Od čtvrtka se jím stane třiapadesátiletý ústavní soudce Vojtěch Šimíček, kterého ve středu na Pražském hradě jmenoval do uvolněné funkce prezident Petr Pavel. Funkční období středou skončilo dvěma místopředsedům ÚS – Miladě Tomkové a Jaroslavu Fenykovi, desetiletý mandát zároveň vypršel také ústavnímu soudci Janu Filipovi. Šimíčkovi mandát končí příští rok v červnu.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 20:34|

Mynářova firma vrátila dotaci na přestavbu penzionu, píší Seznam Zprávy

Firma Clever Management bývalého šéfa kanceláře prezidenta Vratislava Mynáře vrátila na začátku dubna ministerstvu pro místní rozvoj dotaci na přestavbu penzionu v Osvětimanech, napsal ve čtvrtek server Seznam Zprávy. Dotaci 5,99 milionu korun společnost získala před dvanácti lety, později úřady konstatovaly, že o peníze žádala neoprávněně. Policie také v roce 2021 kvůli tomu Mynáře obvinila z dotačního podvodu a z poškozování zájmů Evropské unie.
27. 4. 2023|

Zeman potvrdil, že o abolici žádal dvakrát. V obou případech pro Mynáře

Bývalý prezident Miloš Zeman žádal před koncem ve funkci vládu dvakrát o abolici, která může zastavit trestní stíhání. Zeman to uvedl v rozhovoru, který ve čtvrtek zveřejnil deník Mladá fronta Dnes (MfD). Obě žádosti se podle Zemana týkaly jeho tehdejšího kancléře Vratislava Mynáře. V minulosti Zeman popíral, že by o abolice usiloval. V rozhovoru tvrdí, že nelhal. Podle něj žádosti o abolice popřel, protože se média neptala konkrétně na abolici pro Mynáře. Nynější Zemanovo vyjádření se ale opět liší od vyjádření ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), který dříve řekl serveru Seznam Zprávy, že Zeman chtěl abolici v kauzách Mynáře a bývalého šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka.
20. 4. 2023|

Vláda navrhla jmenovat šéfa BIS Koudelku generálem

Ministři ve středu schválili návrh na jmenování šéfa Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky generálem. Prezident Petr Pavel již avizoval, že návrhu vyhoví. Jeho povýšení opakovaně odmítal předchozí prezident Miloš Zeman. Vláda rovněž schválila důchodovou novelu, díky které by žádost o důchod mělo být možné podat on-line. Penze by se měly vyplácet v první půli měsíce.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 18:13|

Poslanci mají dost podpisů pro vznik komise, která prověří hospodaření Hradu. Opozice je proti

Koaliční poslanci mají dost podpisů pro návrh na vznik vyšetřovací komise. Ta by měla řešit kauzy týkající se fungování Kanceláře prezidenta republiky během obou volebních období bývalého prezidenta. Opozice ji považuje za zbytečnou.
8. 4. 2023|

Zeman podal stížnost na to, jak nemocnice informovala Senát a Mynáře o jeho zdraví

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) řeší podnět bývalého prezidenta Miloše Zemana, který chce nechat prověřit, jak pražská Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) nakládala s jeho citlivými údaji. Píše o tom server iRozhlas. Zeman si již dříve stěžoval, že během jeho hospitalizace v říjnu 2021 vedení ÚVN vytvořilo dva „přípisy“ týkající se jeho zdravotního stavu, o nichž ani nevěděl. Jedno stanovisko dali bývalému vedoucímu Kanceláře prezidenta republiky Vratislavu Mynářovi a druhé šéfovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS). Bylo v něm uvedeno, že Zeman není schopen vykonávat pracovní povinnosti.
5. 4. 2023|

Balák dál bydlí v hradní vile v Lánech, jeho měsíční nájem není ani sedm tisíc, píší Seznam Zprávy

Bývalý šéf Lesní správy Lány Miloš Balák, který byl odsouzen za porušení povinností při správě majetku, dal bydlí v Lánech ve vile patřící Hradu. Nájem až do roku 2025 mu podepsala jeho podřízená týden před Balákovým odchodem z funkce. Za vilu s 21 místnostmi platí 6300 korun měsíčně. Užívá také pět tisíc metrů čtverečních okolních pozemků, což ho stojí za měsíc osmdesát korun. Informoval o tom server Seznam Zprávy.
4. 4. 2023|

Únikem informací z Hradu se zabývá Národní bezpečnostní úřad

Kauzou úniku utajovaných informací z Pražského hradu se začal zabývat Národní bezpečnostní úřad (NBÚ). Prověřuje podezření na spáchání přestupku. ČT to potvrdil mluvčí úřadu Jaromír Kadlec. Případ vyšetřovali kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), kteří ho loni odložili. Podali ale oznámení kvůli možnému přestupku. Kauza mimo jiné souvisí i se skartací utajované zprávy o výbuchu muničního areálu ve Vrběticích.
4. 4. 2023|

Policie prověřuje balík kauz, které se týkají hospodaření prezidentské kanceláře

Policie na základě vlastních zjištění i prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) prověřuje balík kauz, které se týkají hospodaření Kanceláře prezidenta republiky (KPR) a Lesní správy Lány v době mandátu prezidenta Miloše Zemana, uvedl v pátek Deník N. Podle portálu se zajímá například o případ, kdy bývalý vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář lovil zvěř v Lánské oboře.
31. 3. 2023|

Policie zahájila po protivládní demonstraci trestní řízení v sedmi případech, sdělil Vondrášek

V souvislosti s březnovou protivládní demonstrací, po níž se část účastníků pokusila sundat ukrajinskou vlajku z budovy Národního muzea, zahájili policisté v sedmi případech úkony trestního řízení. V Otázkách Václava Moravce to řekl policejní prezident Martin Vondrášek. Pražští policisté podle něj postupovali v souladu se zákonem. O nějaké provokaci vůbec nemůže být řeč, dodal.
26. 3. 2023|

Objednat si něčí odsouzení možné není, justici takto zneužít nelze, myslí si ministr Blažek

Někdejší ministryně spravedlnosti Marie Benešová si myslí, že Česko je zemí, kde si lze objednat trestní stíhání. Současný ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) by však slovo „objednat“ nepoužil. Je podle něj sice pravda, že trestní stíhání může jednoduše zahájit jeden policista pouhým podepsáním určitého dokumentu, ale státní zástupce jej může zastavit. Justici tak v tomto ohledu zneužít nelze. Bývalý prezident Miloš Zeman měl dle Blažka pocit, že by jeho spolupracovníci stíháni nebyli, kdyby nepracovali na Hradě, chtěl situaci tedy vyřešit abolicí. Blažek v Interview ČT24 také odmítl slova nejvyššího státního zástupce o tom, že by se o brněnskou bytovou kauzu zajímal více než o jakoukoliv jinou. „My se vždy ptáme toho, kdo je činný v té věci, (…) tady je to vrchní státní zastupitelství,“ uvedl.
23. 3. 2023|