NSS: Mynářova firma nemusí vracet dotaci na penzion v Osvětimanech

Firma Clever Management bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře nemusí vracet dotaci na penzion v Osvětimanech. Vyplývá to z rozsudku Nejvyššího správního soudu (NSS), který je dostupný na jeho úřední desce. NSS se přiklonil na stranu ministerstva financí, které už dříve rozhodlo ve prospěch Mynářovy společnosti. Rozhodnutí resortu loni zrušil olomoucký krajský soud, podle vyšší instance ale případ neposoudil správně. NSS uvedl, že firma sice v žádosti o dotaci nepostupovala zcela transparentně, zákon však neporušila. Firma před rokem peníze vrátila.

Kauza se týká šestimilionové evropské dotace na penzion v Osvětimanech na Uherskohradišťsku, kterou dostala Mynářova společnost Clever Management. Dotační úřad před čtyřmi lety rozhodl o vrácení peněz, protože firma podle něj zatajila, že na stejnou stavbu už před ní dostal peníze spolek Chřibák. Ten v roce 2007 získal třináct milionů korun od ministerstva školství na projekt ubytovny pro sportovce.

Clever Management se proti vrácení dotace odvolal a ministerstvo financí mu dalo za pravdu. Do případu však zasáhl nejvyšší státní zástupce a podal žalobu k olomoucké pobočce ostravského krajského soudu. Jeho soudkyně pak loni v únoru rozhodla, že Mynářova firma by subvenci měla vrátit, protože informace o dřívější dotaci zamlčela. Proti tomuto verdiktu podala stížnost jak samotná společnost, tak Odvolací finanční ředitelství. A uspěly.

Nejvyšší správní soud v pátečním rozsudku napsal, že postup Mynářovy firmy sice byl „zčásti netransparentní“, ale že v žádosti nemusela uvést informace o jiných dotacích. Podle NSS stačilo, že předchozí projekt zmínila. Společnost tak podle soudu nezneužila právo a není nutné, aby musela dotaci vracet.

„Tento institut musí být ‚záchrannou brzdou‘ v případech, kdy postup žadatele o dotaci popíral základní pravidla čestného a poctivého právního jednání, což však dle kasačního soudu nebyl posuzovaný případ,“ píše NSS, který pro dotační vratku neuznal ani další důvod. Ten se týkal nájemní smlouvy, kterou exkancléřova společnost Clever Management uzavřela se spolkem Chřibák. Podle krajského soudu tím totiž byly porušeny podmínky původní dotace.

Soud: Pochybení nebylo tak závažné

„Nejvyšší správní soud považuje za nesporné, že zúčastněná osoba musela vědět, že spolek Chřibák nebyl oprávněn pronajmout rozestavěný objekt. Vědomost zúčastněné osoby vyplývala z personálního propojení obou subjektů skrze osobu Ing. Vratislava Mynáře. (…) Uvedené však dle kasačního soudu neznamená, že došlo k naplnění eliminačních kritérií dotačního programu regionální rady,“ píší soudci, podle nichž nešlo o tak závažné pochybení a spolek už kvůli němu navíc malou část dotace vrátil.

„Nejvyšší správní soud tedy uzavírá, že jakkoli právní jednání zúčastněné osoby (Clever Management) vykazovalo určitě znaky účelovosti, nejednalo se o jednání rozporné s objektivním právem a zmíněná účelovost nedosáhla takové intenzity, aby bylo možno hovořit o zneužití práva či nepoctivosti,“ rekapituluje NSS, který vrátil případ krajskému soudu. Ten se teď bude muset řídit jeho právním názorem.

Mynářova firma dotaci loni v dubnu vrátila. Případem se v říjnu začne zabývat i brněnský krajský soud, před kterým se Mynář čelí obžalobě za dotační podvod a poškození finančních zájmů Evropské unie. Státní zástupce mu navrhuje podmínku a peněžitý trest. Bývalý kancléř vinu dlouhodobě odmítá, obvinění označil za účelové.