TÉMA

Globální oteplování

Švýcarsko nedělá proti globálnímu oteplování dost, rozhodl soud ve Štrasburku

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku dal za pravdu skupině starších Švýcarek, které žalovaly svou vládu kvůli tomu, že nedělá dost v boji proti globálnímu oteplování. Je to poprvé, co štrasburský soud odsoudil nějaký stát kvůli nedostatečnému úsilí proti klimatické změně, uvedla agentura AFP. Další dvě podobné stížnosti soud zamítl, včetně té kvůli neplnění klimatických závazků. Ta mířila proti více než třiceti zemím včetně Česka.
9. 4. 2024Aktualizováno9. 4. 2024, 18:22|

Ráznější kroky proti oteplování žádá devadesát procent lidí. Moc přitom nevěří, že by to chtěli ostatní

Ve světě panuje téměř všeobecná poptávka po vystupňování boje proti klimatickým změnám. Uvádějí to autoři mezinárodního průzkumu, v němž 89 procent lidí uvedlo, že vlády v jejich zemích by měly dělat víc ve snaze zmírnit globální oteplování. Tým evropských vědců zároveň zjistil, že lidé „systematicky podceňují“ ochotu svých spoluobčanů zapojit se do klimatického úsilí.
13. 2. 2024|

Tání ledovců ve Švýcarsku nabírá na obrátkách. Za dva roky se zmenšily o desetinu

Švýcarské ledovce tají stále rychleji. Za poslední dva roky se podle Švýcarské akademie přírodních věd zmenšily o celou desetinu. Letošní čtyřprocentní úbytek je druhý nejhorší v dějinách měření. Proces tání probíhá od šedesátých let minulého století. Nejvíc ledu ubylo loni, a to šest procent.
29. 9. 2023|

Karel III. promluvil jako první britský král ve francouzském senátu. Varoval před hrozbou oteplování

Král Karel III. se stal prvním britským monarchou, který pronesl projev ve francouzském senátu. Hovořil o nenahraditelném přátelství obou zemí na úrovni vlád i obyčejných lidí nebo o partnerství ve sportu a umění. Závěrem Karel III. vyzval senátory ke spolupráci na nové dohodě mezi Velkou Británií a Francií, která bude „neodkladně“ reagovat na stav klimatu a biodiverzity ve světě. Karel III. je ve Francii s chotí Camillou do pátku na třídenní návštěvě.
21. 9. 2023Aktualizováno21. 9. 2023, 21:21|

Kambodžští rybáři pomáhají obnovit skomírající populaci krabů

Dříve by pro kambodžského rybáře Unga Buna, který loví kraby u jižního pobřeží provincie Kep, byla samice s vajíčky nebo mladý samec běžným úlovkem. Dnes je musí vracet zpět do moře v rámci vládní ochranářské kampaně, do které se sám přihlásil. Vláda se spolu s rybáři snaží navrátit skomírající krabí populaci do původního stavu.
15. 9. 2023|

Účastníci summitu G20 se shodli na závěrečné deklaraci včetně části o Ukrajině

Lídři členských zemí se na víkendovém summitu skupiny G20 v Dillí dohodli na formulaci závěrečné deklarace včetně pasáže o válce na Ukrajině. V sobotu to oznámil indický premiér Naréndra Módí. Klíčová a dosud sporná pasáž o geopolitické situaci na Ukrajině podle DPA odpovídá požadavkům Ruska i Západu a hostitelská země výsledek označuje za „stoprocentní konsensus“. Podle Kyjeva je ale deklarace slabá a lídři by na ni neměli být pyšní. Státníci se v Dillí také shodli, že do bloku G20 nově přizvou Africkou unii (AU). Summit přišel i s významnou dohodou o infrastruktuře. Počítá s lepším propojením Evropy, Blízkého východu a Indie sítí železnic a přístavů. Tématem bylo i klima.
9. 9. 2023Aktualizováno9. 9. 2023, 19:59|

Změny klimatu si vyžádají miliardu lidských životů, varuje studie

Pokud globální oteplování do roku 2100 dosáhne nebo překročí dva stupně Celsia, je podle vědecké studie Joshuy Pearce z kanadské Western University pravděpodobné, že v této souvislosti zemře asi miliarda lidí. Pearce proto volá po co nejrychlejší změně světových ekonomik, lepším zacházení s energiemi a rychlé dekarbonizaci. Jen tak se podle něj podaří uchránit lidské životy.
30. 8. 2023|

Africká příroda bez krále zvířat. Lvů dramaticky ubylo, může za to člověk i změna klimatu

Ochránci zvířat upozorňují na dramatické zmenšování populace lvů. Vlivem lidské činnosti a klimatické změny přichází takzvaný král zvířat o své přirozené prostředí i zdroje potravy. Často lvy hubí také farmáři, kteří se snaží bránit svá stáda. Světový den lvů, který připadá na 10. srpen, má přitáhnout k problému pozornost.
10. 8. 2023|

Panamský průplav čelí klimatické hrozbě. Nádrže vysychají, počet lodí musel být omezen

Panamskému průplavu hrozí vážné problémy, pokud se nedokáže přizpůsobit změnám klimatu, píše agentura AFP. Infrastrukturu, která spojuje Tichý a Atlantický oceán, ohrožuje především pokles srážek, protože používá pro své plavební komory vodu ze sladkovodních nádrží. Kvůli suchu již musel provozovatel omezit pohyb lodí v kanálu, což se zřejmě promítne do jeho hospodaření. Omezení potrvá nejméně do září příštího roku.
9. 8. 2023Aktualizováno9. 8. 2023, 16:51|

Greta Thunbergová musela poprvé k soudu. Dostala pokutu za neuposlechnutí policie

Soud v Malmö udělil pokutu švédské klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za to, že minulý měsíc během blokády ropného terminálu neuposlechla příkaz policie opustit místo. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na švédská média. Thunbergová vinu odmítla. Několik hodin po vynesení rozsudku se zúčastnila další protestní akce v přístavu, odkud ji policie násilím vyvedla.
24. 7. 2023Aktualizováno24. 7. 2023, 17:05|

Mimořádná vedra sužují jih Evropy. Horko se rozšíří i na Balkán

Nebývalá vedra dál sužují zejména jih Evropy a zlepšení se podle meteorologů v nejbližších dnech nečeká. Horko se naopak rozšíří i na Balkán. V šestnácti italských městech včetně několika turistických destinací v sobotu platila výstraha před extrémními teplotami a na Sardinii s napětím očekávají, zda padne evropský teplotní rekord 48,8 stupně Celsia. Atény zavřely kvůli vedru hojně turisty navštěvovanou Akropoli a Turecko po desítkách počítá lidi hospitalizované s úpalem. Výzvy k opatrnosti už vydaly úřady mimo jiné v Polsku. S extrémními teplotami se potýkají také ve Spojených státech nebo v Číně.
15. 7. 2023Aktualizováno15. 7. 2023, 21:55|

Kvůli vedrům zemřelo v Indii téměř sto lidí, země má problémy s výpadky elektřiny

Nebývalá vlna veder v Indii si v posledních dnech vyžádala životy téměř stovky lidí. Teploty se pohybují o pět stupňů výš, než je v červnu obvyklé. Oběti na životech si vyžádalo extrémně teplé počasí v nejlidnatějším indickém státě Uttarpradéš na severu země a v sousedním Biháru. Lidé se potýkají s výpadky elektřiny.
18. 6. 2023|

Na Indii a Pákistán se žene cyklon Bipardžoj. Domovy opustilo přes 150 tisíc lidí

Více než 150 tisíc lidí se muselo evakuovat v Indii a Pákistánu, kam dorazí během čtvrtka silný cyklon. Bipardžoj – což v bengálštině znamená „katastrofa“ – by mohl zničit domy i úrodu, píše zpravodajský server BBC News. Snímky z pobřeží indického státu Gudžarát z posledních dnů ukazují prudké deště a mohutné vlny na pobřeží.
15. 6. 2023|

Metanové emise nikdo neřeší, stěžují si vědci. Analyzovali opatření po celém světě

Nikdo neví, kolik metanu lidstvo vypouští do ovzduší. Jeho množství se jen odhaduje a tyto metody mohou být velmi nepřesné. Stejně málo se ví o tom, jak vlastně fungují opatření na omezování tohoto skleníkového plynu. Popsali to vědci ve výzkumu, který vydali v odborném žurnálu One Earth.
22. 5. 2023|

Poslední šance. Jinak Země překročí úroveň kritického oteplení v příštím desetiletí, varuje nová zpráva IPCC

Planeta Země dosáhne úrovně kritického globálního oteplení o 1,5 stupně Celsia oproti hodnotám před průmyslovou revolucí už v příštím desetiletí, konstatuje v pondělí publikovaná Šestá hodnotící zpráva (AR6) Mezivládního panelu OSN pro změnu klimatu (IPCC). Podle jejích tvůrců má jít o dosud nejrozsáhlejší zprávu o stavu globálního klimatu. Změna je podle vědců stále možná, vyžadovala by ale miliardy dolarů a mezinárodní spolupráci.
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 21:26|

Emisní povolenky v EU rekordně zdražily. Poprvé padla hranice sto eur za tunu

Cena emisních povolenek v Evropské unii se vyšplhala na rekordních 100 eur (zhruba 2400 korun) za tunu. Informovala o tom agentura Reuters. Poptávku zvyšuje předpověď chladnějšího počasí a také očekávaná nižší produkce větrných elektráren. Rekordní ceny emisních povolenek zvýší náklady v průmyslu, což zdraží elektřinu či teplo, míní experti. K růstu cen přispívají spekulace na trzích i přísnější unijní politika ochrany klimatu.
21. 2. 2023Aktualizováno21. 2. 2023, 15:24|

Některá města v USA chtějí omezit plynové sporáky. Kritici mluví o kulturní válce

Ve Spojených státech se čím dál víc mluví o škodlivosti plynových sporáků. New York a desítky dalších měst hlavně v Kalifornii se chystají zakázat přívod této energie do nově postavených budov. Jako důvod uvádějí, že emise způsobují dětem astma a přispívají ke globálnímu oteplování. Stejně hlasitě jsou ovšem slyšet i odpůrci tohoto kroku.
3. 2. 2023|

Kerry v Davosu burcuje za odpovědný přístup ke klimatu. Doma však čelí odporu republikánů

Už v pátek končí tradiční ekonomické fórum ve švýcarském Davosu a jedním z klíčových témat je letos opět klimatická změna. Americký zástupce a někdejší ministr zahraničí ve vládě Baracka Obamy John Kerry, varoval, že čas na zmírnění jejích projevů rychle ubývá. Jeho vláda přitom čelí velkému odporu vůči svým ekologickým krokům doma ve Spojených státech.
19. 1. 2023|

Exxon to věděl. Nová studie ukazuje, jak těžaři předpověděli, že způsobí změnu klimatu

Už od osmdesátých let dvacátého století společnost ExxonMobil věděla, jaké budou dopady těžby fosilních paliv a jak budou probíhat klimatické změny. Její předpovědi byly podle nové harvardské studie velmi přesné  – a současně byly v rozporu s tím, co společnost veřejně šířila.
16. 1. 2023|

Životu v Antarktidě hrozí kolaps. V přímém ohrožení jsou dvě třetiny druhů

Při současném vývoji globálního oteplování hrozí dvěma třetinám původních druhů v Antarktidě, včetně tučňáků císařských, do roku 2100 vyhynutí, nebo výrazný pokles populace. Vyplývá to ze studie, která nastiňuje priority pro ochranu biologické rozmanitosti kontinentu.
25. 12. 2022|

Česko zvažuje kandidaturu na pořadatele klimatického summitu

Česká republika zvažuje, že se bude ucházet o pořádání klimatického summitu COP29 v roce 2024. O status pořadatelské země by v případě kandidatury soutěžila s několika dalšími státy. Agentuře Reuters to řekl vládní zmocněnec pro mezinárodní jednání o životním prostředí Jan Dusík, který v Egyptě vede českou předsednickou delegaci na COP27.
15. 11. 2022|

Světoví lídři míří do Egypta na klimatickou konferenci. Hlasem Evropské unie bude Česko

Světoví lídři míří do egyptského Šarm aš-Šajchu na další z konferencí OSN o změně klimatu. Jednání začne 6. listopadu a má naplnit předchozí sliby o snižování emisí a přidat nové cíle. Egyptské úřady očekávají během dvou týdnů až pětačtyřicet tisíc účastníků. Za Česko a unijní předsednictví se konference zúčastní premiér Petr Fiala (ODS).
6. 11. 2022|

Narvalové mění své migrační zvyky. Ověřené způsoby během klimatické změny ztrácí smysl

Tým vědců z několika institucí v Kanadě a Dánsku zjistil, že narvalové v reakci na globální oteplování mění své sezonní migrační vzorce.
27. 10. 2022|

Nejméně čtvrt metru. Zvýšení hladiny moří kvůli tání grónského ledovce je už nevyhnutelné, varuje výzkum

Podle nového výzkumu už tají grónské ledovce natolik, že i kdyby se podařilo změnu klimatu zcela zastavit, stejně by došlo ke zvýšení hladiny moří nejméně o 27 centimetrů.
1. 9. 2022|