TÉMA

Reportéři ČT

Publicistický magazín o aktuálních politických, ekonomických i společenských kauzách. Reportéři přinášejí zajímavé lidské příběhy a investigativní reportáže z domova i ze zahraničí. Pořad se vysílá každé pondělí kolem 21:30 na ČT1. Moderátor a dramaturg týdeníku Marek Wollner je šéfredaktorem reportážní publicistiky České televize. Je držitelem ceny Ferdinanda Peroutky za rok 2015. Tým Reportérů získal několik desítek prestižních novinářských ocenění. Například Markéta Dobiášová dostala v roce 2016 Cenu Respektu na festivalu dokumentárního filmu v Jihlavě za sérii dvou reportáží Obchod s nadějí. Novinářské ceny získali v minulosti i Lukáš Landa, Dalibor Bártek, Aneta Snopová, David Macháček a další.
Zemřel Nikolaj Šapošnikov, zařizoval návštěvu ruských agentů ve Vrběticích. Že by byl zapojen do jejich operace, odmítal
Zemřel Nikolaj Šapošnikov, kterého policie prověřovala v souvislosti s výbuchy v muničním areálu ve Vrběticích. On sám nicméně zapojení do operace, kterou české orgány přičítají ruským tajným službám, odmítal. O Šapošnikovově úmrtí informovaly Český rozhlas Radiožurnál a server iRozhlas.
13. 3. 2024|ČTK, ČT24
Reportéři ČT: Nově objevené nahrávky odhalují, jak Bohumil Hrabal vzpomínal na dětství, komunisty i literární inspiraci
Dlouho ztracenou magnetofonovou kazetu s vyprávěním Bohumila Hrabala nalezl religionista Pavel Hošek. Jeden z nejznámějších českých autorů na nahrávce vzpomíná na své spisovatelské začátky a mluví i o tom, čím vším se inspiroval. Reportéři ČT se se záznamem seznámili a jako první je zveřejnili v médiích.
12. 3. 2024|ČT24
Reportéři ČT: Vedení Ústeckého kraje necítí politickou odpovědnost za dění kolem Krajské zdravotní
Muž, kterého nikdo nezná, přesto měl úkolovat šéfy krajských nemocnic. Že právě dosud neznámý podnikatel má stát za velkou korupční kauzou, vyšlo najevo, když začala policie před třemi týdny zatýkat v Ústí nad Labem a v Jihlavě. Obvinila nejvyšší vedení tamních nemocnic a pět lidí skončilo ve vazbě. Policie prověřuje více než čtyřicet výběrových řízení za stovky milionů korun. A řeší se také politická odpovědnost – hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) prý za to, co se stalo, politickou odpovědnost necítí. Pro Reportéry ČT o tom natáčeli Jana Neumannová a Ondřej Golis.
11. 3. 2024|ČT24
Reportéři ČT: Český pavilon pro Expo 2025 se měl začít stavět loni. Zatím nemá ani povolení
Česko se připravuje na světovou výstavu Expo, která začne příští rok v dubnu v japonské Ósace. Zatím ale není jasné, kdo se bude podílet na financování české účasti ani jak přesně bude probíhat stavba národního pavilonu. Česko také stále nemá stavební povolení od japonské strany a není vybraná ani firma, která projekt zrealizuje. Stavět se přitom mělo začít už vloni. Pochybnosti kolem organizace už vyjádřili pořadatelé předchozích ročníků. Nejasnosti navíc trvají i kolem architektonické soutěže na pavilon. Pro Reportéry ČT natáčela Jevhenija Vachničenko.
5. 3. 2024|ČT24
Reportéři ČT: Agrofert načerno postavil sila, spor ovlivňovaly i úřady pod vedením političek ANO
Marii Kaiseršotové ze středočeského Klučova před domem v roce 2016 postavila firma z holdingu Agrofert dvě obří sila na obilí. Kaiseršotová záhy zjistila, že stavba neměla vydané klasické stavební povolení. To nemá dodnes. Soudy po letech sporů definitivně rozhodly, že jde o černou stavbu. Agrofert přitom dle rozsudků musel vědět, že pravidla obchází. Letitý spor ovlivňovaly i úřady, kterým šéfovaly političky z hnutí ANO. Pro Reportéry ČT natáčely Jana Neumannová a Zuzana Černá.
4. 3. 2024|ČT24
Měl financovat ruskou válku, teď chce stavět byty v Karlových Varech. Město prý vlastníka firmy nezkoumalo
Vedení Karlových Varů hodlá i nadále podporovat developerský projekt, který v lázeňském městě plánuje kontroverzní ruský podnikatel Felix Ikonnikov. Ten podle zjištění Reportérů ČT financoval proruské separatisty na východě Ukrajiny z peněz vydělaných v takzvané pyramidové hře. Na západě Čech chce postavit 250 bytů.
3. 3. 2024|ČT24
Už před únorem 1948 upozorňovali Koželuhová a Schwarz na limity demokracie. Reportéři ČT natáčeli s jejich blízkými
V neděli uběhlo šestasedmdesát let od absolutního převzetí moci komunisty, kterému se v době takzvaného reálného socialismu říkalo Vítězný únor. Mezi dvě výrazné tehdejší politické osobnosti patřili i Helena Koželuhová a František Schwarz, kteří už v letech před úplným vítězstvím pracujícího lidu upozorňovali na limity poválečné demokracie v Československu. David Vondráček pro Reportéry ČT natočil, jak na ně vzpomínají jejich blízcí.
27. 2. 2024|ČT24
Reportéři ČT natáčeli v Avdijivce i nemocnici, jejíž pacienti se chtějí vrátit do boje proti ruským agresorům
Po dvou letech od začátku plnohodnotné ruské invaze čelí Ukrajina kritické situaci. Ruský agresor stále přitvrzuje a bránící se vojáci čekají nejen na munici, ale i na nové spolubojovníky, kteří by nahradili padlé a zraněné. Jenže nadšení z populace vyprchalo a na frontu se nikdo příliš nehrne, armáda proto musí mobilizovat nuceně. Kdo jsou ti, kteří vydrželi bránit Ukrajinu a jak přitom pomáhají i Češi? Štáby ČT natáčely několikrát, naposledy v listopadu 2023, v místě nejtěžších bojů, Avdijivce. Nebo v nemocnici, kde se léčí zranění vojáci, z nichž mnozí se na frontu chtějí vrátit.
27. 2. 2024|ČT24
Reportéři ČT: Miliony ze Sokola mizely delší dobu. Podezřelá měla blízko ke starostce
Česká obec sokolská přišla o desítky milionů korun. Z bankovních účtů je podle dosavadního vyšetřování policie podvodem vyvedla asistentka nejvyšší představitelky sokolů, starostky Hany Moučkové. Poté, kdy se případem začali zabývat kriminalisté, spáchala asistentka v centrále sokolů sebevraždu. Reportéři ČT nyní zjistili, že peníze mizely léta a podezřelá asistentka měla ke starostce osobně blízko. Natáčel Dalibor Bártek.
26. 2. 2024|ČT24
Reportéři ČT: Pořízení benzinek Robin Oil vyvolalo kritiku i otázky. Čepro si s nimi koupilo i miliardy na účtu
Společnost Čepro, která je ve stoprocentním vlastnictví státu, koupila síť čerpacích stanic Robin Oil. Ve spojení se stávajícími benzinkami Eurooil tak ovládá třetí největší síť čerpacích stanic v Česku po polském Orlenu (dřívější Benzině) a maďarském MOLu. Transakce ovšem vyvolala kritiku, podle odpůrců stát tolik benzinek nepotřebuje. Čepro i ministerstvo financí však obchod hájí strategickými zájmy ve složité době. Na nákup, který provázelo utajování informací, se zaměřili Reportéři ČT.
20. 2. 2024|ČT24
Reportéři ČT natáčeli v bezdomovecké kolonii Na koberečku
Stanová osada v lese na okraji Prahy, kterou její obyvatelé pojmenovali poeticky Na Koberečku, se na první pohled vymyká jiným podobným místům. Mezi stany jsou lesem natažené koberce a právě ty daly osadě jméno. Žije tu i několik lidí, kteří mají stálou práci a zvažují návrat do normálního života. To je také případ čtyřicetiletého Ondřeje, který připouští, že padl na dno vlastní vinou. Teď chce svůj život změnit. Natáčel Reportér ČT David Vondráček.
19. 2. 2024|ČT24
Reportéři ČT: Svaz bojovníků za svobodu pod Vodičkovým vedením přichází kvůli kontroverzím o peníze i členy
Český svaz bojovníků za svobodu bude muset opustit Petschkův palác v centru Prahy, kde dosud spravoval expozici zaměřenou na protinacistický odboj během druhé světové války. O spolupráci se svazem už nemá zájem ministerstvo průmyslu a obchodu. Od svazu bojovníků za svobodu dala ruce pryč i armáda, řada obcí a měst. Ministerstvo financí jim nevyplácí dotace už od roku 2022. Jedná se o reakci na kontroverze, které svaz pod vedením bývalého agenta Veřejné bezpečnosti Jaroslava Vodičky posledních pár let provázejí. Pro Reportéry ČT natáčel Karel Vrána.
13. 2. 2024|ČT
Postup policie v případu advokátky Sukové, podezřelé ze zpronevěry, prověří státní zastupitelství
Státní zastupitelství prověří postup policie v případu advokátky Hany Sukové. Právnička je podezřelá ze zpronevěry sto padesáti milionů korun svých klientů. Reportéři ČT zjistili, že detektivové už v roce 2018 získali informace o její možné nelegální činnosti, vyšetřování ale nezahájili. Následně přišly desítky rodin o celoživotní úspory.
12. 2. 2024Aktualizováno12. 2. 2024, 23:08|ČT24
Reportéři ČT: Miletín se rozhádal kvůli duševně nemocným. Pro ty se v obci chystá nový dům
Ještě se nezačal stavět, obyvatele Miletína už ale dům pro duševně nemocné rozdělil na dva nesmiřitelné tábory. O vybudování zařízení usiluje Královéhradecký kraj a miletínská radnice ho po vyhrocených debatách na zastupitelstvu odsouhlasila. Ve východočeském městečku s necelou tisícovkou obyvatel vznikla proti zařízení petice, kterou podepsaly stovky lidí. Pro Reportéry ČT natáčel Ondřej Golis.
12. 2. 2024|ČT24
Nejvyšší soud napravuje příkoří vůči máničkám. Za dlouhé vlasy čelily státním represím i násilí
Během těchto měsíců jsou Nejvyšším soudem rehabilitovány desítky lidí, kteří byli v druhé polovině šedesátých let zavíráni do vězení kvůli nošení dlouhých vlasů. Perzekuce takzvaných mániček se odehrávala v době relativní kulturní svobody, pro niž se vžilo sousloví „zlatá šedesátá“. Omluvu demokratického státu za dávná příkoří, která mnohdy osudově proměnila jejich životy, přijímají dnešní osmdesátníci se zadostiučiněním, a to i po desetiletích. Pro Reportéry ČT téma zpracoval David Vondráček.
6. 2. 2024|ČT24
Reportéři ČT: Firma tvrdí, že její lampičky chrání před 5G sítěmi či léčí. Odborníci účinky popírají, výrobky však prodala i veřejným institucím
Společnost Somavedic se zabývá prodejem různých údajně „zázračných“ zařízení. Ta podle ní mají například pomoci od chronických bolestí nebo chránit organismus před údajně škodlivým vlivem sítí 5G. Podle odborníků se jedná o čiré šarlatánství, od firmy si přitom koupilo výrobky i několik veřejných institucí, zjistili Reportéři ČT, natáčela o tom Jevhenija Vachničenko.
5. 2. 2024|ČT
České úřady prověřují majetek Felixe Ikonnikova. Z pyramidové hry měl financovat Ruskem koordinované síly na východě Ukrajiny
České úřady prověřují majetek ruského podnikatele Felixe Ikonnikova. Podle zjištění Reportérů ČT patřil k účastníkům pyramidové hry, která připravila lidi o stovky milionů korun a z výtěžku financovala Ruskem koordinované síly na východě Ukrajiny. V Česku Ikonnikov vlastní nemovitosti.
4. 2. 2024Aktualizováno5. 2. 2024, 22:39|ČT24
Reportéři ČT: Devastace životního prostředí trvá desítky let. Sanace haldy Heřmanice zaměstnává politiky i policii
Déle než dvacet let hoří a nebezpečnými látkami, včetně karcinogenních, ohrožuje zdraví lidí z širokého okolí obří halda v Ostravě Heřmanicích. Pod jejím povrchem desítky let doutná požár. Státní podnik Diamo se už před více než deseti lety zavázal, že hořící haldu zlikviduje. To se ale dosud nestalo. Navíc nyní vyšlo najevo, že způsob, jakým Diamo rekultivaci místa řeší, přinesl další vážné problémy. Případem se zabývá i policie. Pro pořad Reportéři ČT natáčel Dalibor Bártek.
29. 1. 2024|ČT24
Reportéři ČT: V kauze Xixoio figurují i známá jména. Firma připravila klienty o miliony
Bezmála tři tisíce lidí i firem měly podle policie přijít o víc než 350 milionů korun. Investovaly do společnosti Xixoio, která nabádá k vkládání peněz do virtuální měny, takzvaných tokenů XIX. Jenže peníze byly podle vyšetřování využity na nákup nemovitostí a nákladný provoz firmy. Za podvod jsou stíháni její zakladatelé Richard Watzke a Henry Ertner. V dozorčí radě firmy figurují například bývalá ministryně informatiky za vlády Jiřího Paroubka Dana Bérová nebo investor Radovan Vávra. Pro Reportéry ČT natáčela Jevhenija Vachničenko.
23. 1. 2024|ČT24
Ukrajinská města a vesnice jsou bez pitné vody. Rusové cílí na vodovody záměrně, tvrdí experti
Ruské útoky od začátku plnohodnotné invaze na Ukrajinu míří i na běžné obyvatele země. Za poslední měsíc se razantně zvýšil počet zabitých nebo poraněných civilistů. V bojích jsou navíc opakovaně ničeny nejen domy, ale i infrastruktura pro dodávky plynu, elektřiny a především pitné vody. Podle OSN se bez ní ocitl více než milion Ukrajinců především v malých obcích v okolí zničené Kachovské přehrady. Otázku, co budou pít a z jaké vody vařit, si ale musí každý den položit i lidé ve velkých městech. Pro Reportéry ČT natáčel Jan Řápek.
23. 1. 2024|ČT24
Reportéři ČT: Korupční kauza v nejvyšších patrech olomoucké ODS. V zakázkách se šidilo na materiálu i technologiích
Milionové úplatky, luxusní dovolené a auta za odměnu. Tak se uplácelo v kauze dopravních zakázek v Olomouckém kraji. Hlavní aktéry policie už na konci roku obvinila. Jsou mezi nimi i dva předsedové místní ODS — bývalý náměstek hejtmana Michal Zácha a vlivný zákulisní hráč Robert Knobloch. Po odhalení skupiny ale přichází další problém. Policie totiž také popsala, jak se při zakázkách šidilo na materiálech a technologiích. To může mít přímý vliv na funkčnost a kvalitu staveb. Pro Reportéry ČT natáčeli Jana Neumannová a Ondřej Golis.
22. 1. 2024|ČT24
Reportéři ČT: Žijí v registrovaném partnerství a vychovávají chlapce s handicapem
Partneři Vladimír Maas Patera a František Baďura společně už dvanáct let vychovávají čtrnáctiletého Martina a šestnáctiletého Kryštofa. Chlapce mají v pěstounské péči. Oba kluci mají v různé míře zdravotní handicap. Kryštof chodí do deváté třídy, Martin do sedmé. Poprvé u nich Reportéři ČT natáčeli už před deseti lety. Tehdy měli kluky v pěstounství teprve dva roky.
15. 1. 2024|ČT24
Byli na místě střelby a teď se s tím vyrovnávají. Se záchranáři, policisty i přeživšími natáčeli Reportéři ČT
Byli na místě tragické střelby na filozofické fakultě a teď se s tím vyrovnávají. O tom, co prožili, chtějí sami mluvit a své pocity sdílet. Ubližuje jim i nenávist, která se šíří na sociálních sítích. Speciální vydání Reportérů ČT se věnovalo přeživším i těm, kteří zasahovali 21. prosince na Filozofické fakultě UK.
8. 1. 2024Aktualizováno8. 1. 2024, 23:07|ČT24
Reportéři ČT: Česko jako země zaslíbená pro praní špinavých peněz. Policie transakcím nedokáže zabránit
Česko je oblíbenou zemí zločinců, kteří perou špinavé peníze. Podle Národní centrály proti organizovanému zločinu v letech 2020 a 2021 proteklo bankovními účty v Česku přibližně sto miliard korun. V praxi to funguje tak, že na účet české firmy, která do té doby nevyvíjela žádnou činnost, dorazí stovky milionů korun neznámého původu. Během pár dní peníze odcházejí do bank v západní Evropě a stávají se legálními. Přestože má policie podezření, že se může jednat o peníze ze zločinu, kvůli stávající legislativě transakcím nedokáže zabránit. Pro Reportéry ČT se tématu věnoval Dalibor Bártek
5. 12. 2023|
Publicistický magazín o aktuálních politických, ekonomických i společenských kauzách. Reportéři přinášejí zajímavé lidské příběhy a investigativní reportáže z domova i ze zahraničí. Pořad se vysílá každé pondělí kolem 21:30 na ČT1. Moderátor a dramaturg týdeníku Marek Wollner je šéfredaktorem reportážní publicistiky České televize. Je držitelem ceny Ferdinanda Peroutky za rok 2015. Tým Reportérů získal několik desítek prestižních novinářských ocenění. Například Markéta Dobiášová dostala v roce 2016 Cenu Respektu na festivalu dokumentárního filmu v Jihlavě za sérii dvou reportáží Obchod s nadějí. Novinářské ceny získali v minulosti i Lukáš Landa, Dalibor Bártek, Aneta Snopová, David Macháček a další.