TÉMA

Fotbal

Státní zástupce podal obžalobu v kauze zakázky na dezinfekci fotbalových stadionů
Státní zástupce minulý týden obžaloval šest lidí a čtyři firmy v případu zakázky na dezinfekci fotbalových stadionů. České televizi to řekl dozorující žalobce Jan Scholle. Kauza se týká údajně předražené zakázky na dezinfekci stadionů za téměř deset milionů korun. Obžalobě čelí příbramský fotbalový klub, jeho majitel Jan Starka nebo bývalý místopředseda Fotbalové asociace (FAČR) Roman Berbr. Případ bude řešit Obvodní soud pro Prahu 6.
11. 3. 2024|Šimon Rogner
Policie obvinila členy agentury kvůli útoku na fanouška při fotbale v Budějovicích
Policie obvinila tři členy bezpečnostní agentury kvůli napadení fanouška hostů při utkání fotbalové ligy mezi Českými Budějovicemi a Jabloncem nad Nisou. Incident se stal loni v dubnu. Kriminalisté stíhané muže obvinili z výtržnictví, informovala policie na svém webu.
8. 2. 2024|ČTK
Soud rozdal tresty za manipulaci zakázek Českých drah. Policie případ odhalila díky odposlechům v kauze fotbalové korupce
Někdejší fotbalový funkcionář Roman Rogoz se dohodl se státním zástupcem na dvouleté podmínce za podvod v případu manipulace zakázek Českých drah na náhradní autobusovou dopravu. Vyplývá to z anonymizovaného vyjádření, které České televizi poskytl Obvodní soud pro Prahu 1. Dohoda je podle něj pravomocná. Obžalobě čelilo dalších šest lidí a dvě firmy. Soud je potrestal podmínkami nebo peněžitými tresty. Manipulaci zakázek kriminalisté odhalili v rámci odposlechů v kauze korupce ve fotbalu, kde Rogoz také čelí obžalobě společně s někdejším místopředsedou Fotbalové asociace (FAČR) Romanem Berbrem a dalšími obžalovanými.
17. 1. 2024|Simona Schröderová
Vědci našli v mozku místo, kde je ukrytý fanatismus
Vědci se pokoušeli zjistit, kde a jak v mozku vznikají emoce spojené s fanatismem. Popsali, jaké oblasti se v něm aktivují při vypjatých emočních stavech. Zaměřili se přitom na lidi sledující sportovní utkání. Na základě dosažených výsledků věří, že by tyto mechanismy mohly podobně fungovat také při fanatismu spojeném s náboženstvím nebo politikou.
22. 11. 2023|
Berbrova obhajoba označila dohody o vině a trestu dalších čtyř obžalovaných za nezákonné kvůli chybám
Obhajoba bývalého místopředsedy Fotbalové asociace ČR Romana Berbra, který se u plzeňského okresního soudu zpovídá s dalšími lidmi z rozsáhlé údajné korupce ve fotbalu, zpochybnila soudem schválené čtyři dohody o vině a trestu, které se státním zástupcem uzavřeli bývalí rozhodčí Tomáš Grímm a Marek Janoch, bývalý fotbalový delegát Miroslav Skála a Petr Tarkovský. Dohody jsou podle Berbrova obhájce nezákonné kvůli formálním i materiálním chybám, kterých se soud při jejich schvalování dopustil.
20. 11. 2023|
Policie zneškodnila v Bruselu muže podezřelého z vraždy švédských fotbalových fanoušků
Belgická policie v bruselské čtvrti Schaerbeek zneškodnila v úterý podezřelého muže, který v pondělí večer zabil v Bruselu dva Švédy v době, kdy ve městě probíhal kvalifikační zápas mezi fotbalisty Belgie a Švédska o postup na mistrovství Evropy. Podezřelý následně zemřel v nemocnici. Belgický premiér Alexander De Croo vpodvečer uvedl, že pro Brusel již neplatí nejvyšší stupeň varování před terorismem vyhlášený bezprostředně po útoku. Švédský premiér Ulf Kristersson řekl, že jeho země a EU potřebují lepší hraniční kontroly a Švédsko musí posílit svou bezpečnost.
17. 10. 2023Aktualizováno17. 10. 2023, 18:20|
Po střelbě v centru Bruselu zemřeli dva švédští fanoušci, útočník je na útěku
Po střelbě v centrální části Bruselu zemřeli večer nejméně dva lidé a další utrpěl zranění. Útočník, který po nich pálil na ulici, vykřikoval islamistická hesla a večer byl stále na útěku. Informují o tom belgická média s tím, že oběťmi jsou dva švédští fotbaloví fanoušci. Podle premiéra Alexandra De Crooa je čin spojený s terorismem, úřady zvýšily stupeň varování. Zároveň byl kvůli útoku předčasně ukončen večerní fotbalový zápas Belgie se Švédskem.
16. 10. 2023Aktualizováno16. 10. 2023, 23:54|
Světla z pardubického stadionu svítí do oken. Město prověří stížnosti
Lidem v okolí pardubického fotbalového stadionu vadí jeho osvětlení. Reflektory, které osvětlují hrací plochu, jim totiž svítí do oken bytů, a údajně velmi intenzivně. Město chce teď zjistit, jestli nedochází k porušování stanovených norem a ke zvyšování světelného smogu. Pokud se to potvrdí, světla bude muset přenastavit.
14. 10. 2023|
Bývalí rozhodčí Grímm a Janoch dostali v kauze fotbalové korupce podmínku, pokutu a zákaz činnosti
Za přijetí úplatku udělil Okresní soud v Plzni bývalému fotbalovému rozhodčímu Marku Janochovi osmnáctiměsíční podmíněný trest se zkušební lhůtou na dva roky. Kromě toho musí zaplatit i 350 tisíc korun v 35 splátkách v hodnotě deset tisíc korun. Dostal také zákaz činnosti rozhodčího a podobných funkcí na čtyři roky. Janoch uzavřel se státním zástupcem dohodu o vině a trestu. Stejně tomu bylo i v případě rozhodčího Tomáše Grímma, soud mu ve středu vyměřil půlroční podmínku se zkušební lhůtou na 14 měsíců, peněžitý trest 198 tisíc korun a pětiletý zákaz činnosti rozhodčího, asistenta rozhodčího či delegáta fotbalových utkání.
6. 9. 2023Aktualizováno6. 9. 2023, 15:15|
Padly první tresty ve fotbalové korupční kauze. Skála i Tarkovský dostali podmínku a pokutu
V kauze korupce a zpronevěry ve fotbale kolem bývalého místopředsedy Fotbalové asociace ČR Romana Berbra padly u plzeňského okresního soudu dva podmíněné tresty. Soud schválil dohodu o vině a trestu, kterou se státním zástupcem Janem Schollem uzavřeli bývalý fotbalový delegát Miroslav Skála a Petr Tarkovský. Tomu soud za legalizaci výnosů z trestné činnosti z nedbalosti uložil osmiměsíční trest se zkušební lhůtou 18 měsíců a pokutu 55 tisíc korun, splatnou v deseti měsíčních splátkách. Skálovi za přijetí úplatku vyměřil osmiměsíční trest s dvouletou zkušební lhůtou, pokutu 48 tisíc korun a zákaz činnosti rozhodčího a podobných funkcí na čtyři roky. Oba rozsudky jsou pravomocné.
5. 9. 2023Aktualizováno5. 9. 2023, 15:20|
Na otevření nového hradeckého stadionu dorazily stovky lidí. Program je na celý den
Na slavnostní otevření fotbalového stadionu v Hradci Králové přišly v neděli dopoledne stovky lidí. Stadion začalo město budovat v srpnu 2021, náklady dosáhly 650 milionů korun bez DPH, což z něj činí největší investici v novodobé historii Hradce. Pro veřejnost radnice ve spolupráci s konsorciem stavebních společností, fotbalovým klubem a dalšími partnery připravila v okolí stadionu doprovodný program pro děti i dospělé. Stavba, kterou město připravovalo přes 15 let, se oproti původním plánům protáhla a prodražila.
3. 9. 2023Aktualizováno3. 9. 2023, 20:02|
Za výtržnosti v centru Prahy hrozí fanouškovi italské Fiorentiny čtyři roky vězení
Kriminalisté ukončili vyšetřování posledního ze tří zadržených fotbalových fanoušků, které stíhali kvůli červnovým výtržnostem v centru Prahy. Spis předali s návrhem na obžalobu na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1. Italskému občanovi hrozí v případě odsouzení až čtyři roky vězení.
1. 9. 2023|Alžběta Mubeenová
Policisté jsou kvůli fotbalu mezi Spartou a Kodaní ve střehu. Řeší už jeden incident v restauraci
Policisté už od pondělí monitorují pohyb a chování fotbalových fanoušků před úterním zápasem pražské Sparty s týmem FC Kodaň na pražské Letné. Utkání vyhodnotili jako rizikové. Dosud sice nemuseli řešit vážnější problémy, zabývají se ale incidentem, který se stal v pondělí pozdě večer v jedné z restaurací v Týnské ulici na Starém Městě, řekl mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Policie odpoledne doprovodí pochod příznivců dánského týmu, který má ze Staroměstského náměstí vyrazit na Letnou po 16:00. Zápas začíná v 19:00, brány stadionu se otevřou v 17:30.
15. 8. 2023|
Královéhradecký stadion získal částečnou kolaudaci. Fotbalisté mohou v sobotu na utkání
Stavební úřad vydal kolaudaci větší části fotbalového stadionu v Hradci Králové. Prvnímu soutěžnímu utkání domácího fotbalového klubu, které se bude konat v sobotu, tak nic nebrání. Zápas byl v ohrožení kvůli zpoždění stavebních prací. Stavbu jako celek by mělo město převzít do konce srpna.
2. 8. 2023Aktualizováno2. 8. 2023, 14:09|
Hradec Králové má dohodu o stadionu, k odehrání sobotního zápasu zbývá ještě kolaudace
Hradečtí zastupitelé v úterý schválili dohodu mezi městem a stavebním konsorciem o převzetí a užívání části přestavěného fotbalového stadionu. Pro dohodu hlasovalo 25 z 28 přítomných zastupitelů, oznámil mluvčí magistrátu Petr Vinklář. Jde o významný krok k tomu, aby se mohl 5. srpna na stadionu odehrát první domácí soutěžní zápas FC Hradec Králové. Zbývá ještě kolaudace takzvané fotbalové části arény, kterou by mohl mít zhotovitel do konce pracovního týdne.
1. 8. 2023|
V motivaci dětí problém nevidím, přicházejí k nám samy, říká trenér fotbalistů „z ulice“
Fotbalový nadšenec a trenér Lukáš Pulko zvolil neobvyklý způsob hledání talentů. Založil fotbalový klub Mongaguá, který se zaměřuje na děti „z ulice“. Výměnou za sportovní zázemí po nich chce dobré známky a slušné chování. V disciplíně a motivaci dětí problém nevidí, přicházejí samy, popsal v Událostech, komentářích. Projekt se postupně rozšiřuje do měst po celém Česku.
1. 8. 2023|
Hradeckému stadionu schází kolaudace. První zápas zřejmě umožní dohoda se stavební firmou
Vedení Hradce Králové našlo řešení, které by 5. srpna umožnilo odehrání prvního soutěžního zápasu FC Hradec Králové na dokončovaném multifunkčním fotbalovém stadionu. Odehrání prvoligového zápasu s Dynamem České Budějovice by měla umožnit dohoda mezi městem a zhotovitelem, a to i přesto, že stavba jako celek zatím nebude mít všechny potřebné zkoušky a nebudou odstraněny všechny vady a nedodělky, řekli ve středu zástupci města.
26. 7. 2023|
Ve Francii pohřbili zastřeleného mladíka. Při čtvrté noci nepokojů zadržela policie přes tisíc lidí
V Nanterre u Paříže se v sobotu blízcí rozloučili se 17letým Nahelem, kterého v úterý zastřelil při dopravní kontrole policista. Pohřeb se konal bez účasti veřejnosti. Nahelova smrt vyvolala ve Francii masové protesty. V noci na neděli bude kvůli nepokojům nasazeno 45 tisíc policistů a četníků, což je přibližně stejně jako za uplynulou noc.
1. 7. 2023Aktualizováno1. 7. 2023, 21:08|
Evropského fotbalu se Ďolíček nedočká. Stadion Bohemians nevyhovuje
Po 36 letech bude hrát fotbalový klub Bohemians evropskou soutěž –⁠ Evropskou konferenční ligu. Třetí nejprestižnější. Kvůli špatnému stavu, který neodpovídá regulím UEFA, ale zápasy na stadionu Ďolíček v pražských Vršovicích neodehraje. Náhradní prostory nabídla Sparta na Letné. Stadion Bohemky patří hlavnímu městu. To už několik let slibuje rekonstrukci, zatím je ale v nedohlednu.
12. 6. 2023|
Dvěma fanouškům soud kvůli výtržnictví uložil podmínky a pokuty. Dalšího policie viní z násilí proti úřední osobě
Policie obvinila fanouška v souvislosti se středečním finálovým zápasem Evropské konferenční ligy. Hrozí mu až šestiletý trest vězení za násilí proti úřední osobě. Další dvojici fanoušků Fiorentiny pražský soud uložil za napadení příznivců West Hamu půlroční podmínky, pokuty 30 tisíc korun a vyhoštění z Česka, informují Novinky.cz. Případ se řešil ve zkráceném řízení.
9. 6. 2023Aktualizováno9. 6. 2023, 17:41|Alžběta Mubeenová
Policie zadržela 23 lidí v souvislosti s finále Evropské konferenční ligy v Praze
Policie v souvislosti se středečním finále Evropské konferenční ligy zadržela 23 lidí. České televizi to potvrdil mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Tři jsou stále v policejních celách. Jeden z nich je podezřelý z trestného činu násilí proti úřední osobě a další dva z výtržnictví. Ostatní zadržení fanoušci museli kvůli přestupku zaplatit pokutu a byli propuštěni.
8. 6. 2023Aktualizováno8. 6. 2023, 14:31|
Na pražské finále Evropské konferenční ligy dohlédnou stovky policistů, v okolí Edenu bude omezena doprava
Na finále Evropské konferenční ligy mezi fotbalisty italské Fiorentiny a anglického West Hamu, které se uskuteční ve středu v pražském Edenu, dohlédne několik stovek policistů. V souvislosti s utkáním policie upozorňuje obyvatele a návštěvníky Prahy na dopravní omezení, která budou ve středu nejen v okolí stadionu. Finálový zápas je vyprodaný.
6. 6. 2023|
Ostuda, na děti to má neblahý vliv, shodli se trenér a rozhodčí o nadávkách při žákovském fotbale
Ve hře nadávky dokáže rozhodčí ukočírovat, rozdá žluté karty, co se týká diváků, tam to neovlivní, řekl v Událostech, komentářích fotbalový rozhodčí Přemysl Kulíšek, který se v polovině května stal terčem nadávek rodičů při utkání starších žáků. Zmínil, že děti se mají učit respektu už odmala. Trenér mládeže FK Šumperk Petr Strnad, který byl fotbalovou asociací oceněn jako nejlepší trenér mládeže, podotkl, že podobný exces viděl v této kategorii „snad poprvé“. „Rodiče dokážou hodně v dnešní době. A je to podle mě velká chyba, velká ostuda fotbalu,“ dodal s tím, že na děti to má neblahý vliv.
25. 5. 2023|
Bývalý fotbalový rozhodčí Grímm se u soudu přiznal k přijetí úplatků
Bývalý rozhodčí Tomáš Grímm, který spolu s někdejším místopředsedou Fotbalové asociace ČR (FAČR) Romanem Berbrem a dalšími lidmi čelí obžalobě za korupci, se u soudu v Plzni přiznal k přijetí úplatků za ovlivnění několika zápasů v letech 2019 a 2020.
18. 5. 2023|