TÉMA

Plzeňský kraj

Večer hrozí na jihu a západě Čech ledovka, v sobotu se může tvořit na většině území
V jižních a jihozápadních Čechách se v pátek večer, v noci a v sobotu ráno může tvořit ledovka. Od sobotního večera hrozí mrznoucí déšť s tvorbou ledovky na většině území republiky, uvedli v aktuální výstraze meteorologové. V Karlovarském kraji se stalo několik nehod, uzavřená je kvůli nim dálnice D6.
8. 12. 2023Aktualizováno8. 12. 2023, 19:53|ČTK
Nemocnice v Sušici musí zaplatit kraji pokutu za to, že dva týdny nezajišťovala dětskou pohotovost
Sušická nemocnice musí Plzeňskému kraji zaplatit pokutu téměř půl milionu za to, že v ní víc než dva týdny nefungovala dětská pohotovost. Hejtmanství zařízení na provoz pohotovostí posílá dvanáct milionů ročně. Nemocnice výpadek vysvětluje tím, že na pokrytí služeb neměla dost pediatrů.
6. 12. 2023|ČT24
Policie pátrala po dívce s postižením z Tachova
Policisté vypátrali patnáctiletou dívku s postižením z Tachova, která byla nezvěstná od pondělního večera. Dívka trpící epilepsií byla nalezena v úterý ráno a je v pořádku, uvedla policie na síti X.
6. 11. 2023Aktualizováno7. 11. 2023, 05:30|
Vypátrat hnízdo na Plzeňsku pomohly přírodovědcům samy hladové sršně asijské
Hnízdo invazního druhu asijské sršně vytrasovali v minulých dnech přírodovědci s pomocí lidí v Předních Skvrňanech na Plzeňsku. Uvnitř asi osmikilového hnízda, které snesli hasiči, bylo sto trubců a pět královen. Právě trubci, které přírodovědci chytili, nechali vyhladovět a pak jim dali med, je k hnízdu přivedli. V Událostech, komentářích to popsal specialista na blanokřídlé Luděk Šulda.
14. 10. 2023|
Pro zavedení přímých plateb od pacientů v současnosti není politická podpora, řekl Fiala na konferenci
Pro zavedení spoluúčasti pacientů podle premiéra Petra Fialy (ODS) teď není politická podpora. ODS to už zkusila a zaplatila za to, řekl na konferenci Unie zaměstnavatelských svazů Zdravotnictví 2024. Podle průzkumu Svazu zdravotních pojišťoven (SZP) vyšší spoluúčast odmítá jedenatřicet procent obyvatel. Dobrovolné připojištění za vyšší kvalitu služeb podporuje šedesát devět procent Čechů. Za zásadní problémy, se kterými se zdravotnictví potýká, označil Fiala nedostatek léčiv a nespokojenost mladých lékařů s novelou zákoníku práce.
21. 9. 2023Aktualizováno21. 9. 2023, 17:45|
Stavbu úložiště radioaktivního odpadu je potřeba lidem vysvětlit, nikdo to ale neudělal, míní prezident
Stavbu úložiště radioaktivního odpadu je potřeba lidem vysvětlit, ale také kompenzovat, zatím se tak ale nestalo, řekl prezident Petr Pavel po dvoudenní návštěvě jižních Čech. Lokalita Janoch u jihočeského Temelína je jedním ze čtyř zvažovaných míst pro úložiště vyhořelého paliva z jaderných elektráren. Jihočeský kraj podle Pavla zároveň potřebuje větší decentralizaci státní správy. V cestách do regionů bude pokračovat, jako další chce navštívit jižní Moravu.
19. 7. 2023|
Vláda zasedla ve Vimperku, schválila pomoc Ukrajině
Při výjezdním zasedání ve Vimperku ministři mluvili o podpoře oblastí Ukrajiny, které zaplavila voda po zničení Kachovské přehrady, nebo o zvýšení dotace na přípravu projektu Evropské hlavní město kultury 2028. Kabinet také projednal půjčku ve výši zhruba 170 miliard korun z evropského Nástroje pro oživení a odolnost, ale ještě se k ní vrátí příští týden.
7. 6. 2023Aktualizováno7. 6. 2023, 19:18|
Nezaměstnanost v Česku během dubna klesla na 3,3 procenta
Nezaměstnanost v dubnu klesla na 3,3 procenta. Oproti předchozímu měsíci je tak nižší o jednu desetinu procentního bodu. Vývoj na pracovním trhu pozitivně ovlivnil začátek sezonních prací. Válka na Ukrajině a příliv uprchlíků mají zatím na počty nezaměstnaných minimální vliv.
9. 5. 2022Aktualizováno9. 5. 2022, 20:16|
Nakažených covidem-19 v Česku mírně přibylo, počet hospitalizovaných ale klesá
V sobotu přibylo v Česku 5563 potvrzených případů covidu-19, z toho 4784 nových nákaz, což je zhruba o 350 více než před týdnem. Laboratoře odhalily i 779 podezření na opakovanou nákazu, o 23 více než minulou sobotu. Znovu se přitom méně testovalo. Klesl počet hospitalizovaných. Poprvé od ledna je v nemocnicích méně než dva tisíce pacientů s koronavirem.
20. 3. 2022|daz
Chybí osobní asistenti. Sociální služby proto omezují péči a zavádí pořadníky
Organizace poskytující asistenci lidem s postižením čelí nedostatku zaměstnanců. Kvůli pandemii covidu-19 a rostoucí poptávce je asistentů málo. Sociální služby proto zavádějí pořadníky, omezují servis a hledají nové zájemce. Shodují se, že obdobnou krizi ještě nezažily.
7. 12. 2021|rp
Úroveň protilátek neříká, jak bude člověk chráněný proti covidu. V Plzni spouští výzkum, který má dát lepší odpověď
Vědci z plzeňské Fakultní nemocnice spouští studii zaměřenou na protilátkovou buněčnou imunitu, která vzniká po prodělání covidu-19. Zatím totiž podle nich údaje o protilátkové obraně neposkytují dostatek informací o tom, jak je lidský organismus proti nemoci chráněný.
24. 11. 2021|
Oslavy 17. listopadu: Ulice zaplní piety, demonstrace i koncert na počest Václava Havla
Ve středu 17. listopadu uplyne dvaatřicet let od sametové revoluce a dvaaosmdesát let od uzavření vysokých škol nacisty. Po celé zemi se konají pietní shromáždění i kulturní akce. Připomínky historických okamžiků doplní debaty a demonstrace týkající se aktuálních témat, jako jsou občanská práva nebo opatření proti epidemii covidu-19. Na rozdíl od loňska, kdy se kvůli šíření koronaviru konaly akce převážně on-line, budou letos navzdory horšící se epidemii opět v ulicích.
16. 11. 2021|muh
Očkování proti covidu je od pondělí možné i bez registrace. Čekání na druhou dávku se zkrátí
Z šesti týdnů na tři se zkrátí čekání na druhou dávku u vakcíny Pfizer/BioNTech, která je v Česku nejrozšířenější. Schválila to vládní rada pro zdravotní rizika, rozhodnutí odpoledne potvrdil kabinet. Týkat se to bude nově registrovaných zájemců o vakcinaci a všech dětí, které budou mít o vakcínu zájem. Od pondělí je možné podstoupit očkování proti covidu-19 i bez registrace, ale pouze na dvou místech. Obě jsou v Praze – na Hlavním nádraží a v obchodním centru Chodov.
12. 7. 2021Aktualizováno12. 7. 2021, 21:21|
Policie navrhla obžalovat exposlance Jaroslava Škárku za výroky o nedonošených dětech
Policie navrhla obžalovat bývalého poslance za Věci veřejné Jaroslava Škárku, který loni v listopadu na Facebook napsal, že předčasně narozené děti jsou „nevyvinuté zrůdy“ a stát by se jich měl zbavit. Informaci ČT sdělila mluvčí policie Plzeňského kraje Eva Červenková. Návrh nyní posoudí Okresní státní zastupitelství Plzeň-sever. Pokud Škárku obžaluje, případ zamíří před soud. Trestní oznámení na bývalého politika podala nezisková organizace Nedoklubko, na jejíž činnost Škárka ve svém příspěvku reagoval. Škárka se za své vyjádření omluvil.
18. 5. 2021|Nikos Štěpánek
Zimní počasí komplikovalo dopravu. Chladnější má být celý duben
Zatímco před týdnem panovaly v Česku téměř letní teploty, s koncem Velikonoc se vrátil zimní ráz počasí. Na řadě míst, a to i v nížinách, sněžilo a mrzlo. Některé silnice například na západě Čech byly v úterý ráno zledovatělé a ležely na nich zbytky čerstvě napadaného sněhu. Podle výhledu počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) má být duben chladnější, než bývá obvyklé.
6. 4. 2021Aktualizováno6. 4. 2021, 19:46|
V Česku zemřelo vloni o 15 procent více lidí, na podzim bylo úmrtí víc o desítky procent
Loni v Česku zemřelo téměř o 17 tisíc lidí víc než v roce 2019, jde zhruba o patnáctiprocentní nárůst. Podle Českého statistického úřadu je tak výrazná meziroční změna v historii po roce 1950 zcela výjimečná. Podle předběžných údajů loni zemřelo 129 100 lidí. Důvody nárůstu úmrtnosti statistiky neuvádějí, pravděpodobně k němu ale podstatně přispěla epidemie nemoci covid-19. Podle ministerstva zdravotnictví zemřelo loni s koronavirem 11 872 lidí.
2. 2. 2021|
Česko bude muset více spolufinancovat dotace z EU, podíl se zvýší v Praze a pěti krajích
U evropských dotací se v programovém období 2021 až 2027 zvýší podíl spolufinancování ze státního rozpočtu v pěti krajích a hlavním městě. Ve Středočeském, Plzeňském, Jihočeském, Jihomoravském kraji a na Vysočině vzroste z 15 na 30 procent. V Praze se zvýší z 50 na 60 procent. V ostatních krajích zůstane na 15 procentech. Uvedlo to ministerstvo financí (MF) a ministerstvo pro místní rozvoj (MMR).
14. 1. 2021|
Ministr Blatný představí změny v systému PES příští týden. Zásoby injekcí v Česku jsou na 65 dní
Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) představí změny v protiepidemickém systému PES příští týden, kdy je přednese vládě a zdravotnímu výboru sněmovny. Řekl to na brífinku po středečním jednání vlády. Šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) ve středu oznámil, že zásoby injekcí pro očkování proti covidu jsou v Česku na 65 dní. Nemocnice se stále potýkají s nedostatkem personálu. Česká společnost anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny (ČSARIM) na svém webu doporučila, aby se nemocnice, které mají problém, obrátily na příslušný krajský úřad.
13. 1. 2021Aktualizováno13. 1. 2021, 19:56|
ROZCESTNÍK: Aktuálně platná opatření proti koronaviru v Česku
Opatření proti šíření koronaviru se v Česku průběžně mění. Lišit se mohou v závislosti na krajích, okresech či obcích, rozdílná pravidla platí také pro různé typy provozoven a obchodů. V tomto rozcestníku naleznete odkazy na aktuálně platná nařízení. Jelikož se podmínky v různých regionech mohou měnit, doporučujeme sledovat web ministerstva zdravotnictví a také stránky krajských hygienických stanic.
19. 8. 2020Aktualizováno13. 10. 2020, 08:27|
ANALÝZA: Strany, které patří k nejvíce poraženým. ČSSD a KSČM čelí ztrátě voličské přízně
Krajské volby dávají tušit, že tradiční levice v České republice je na ústupu. Není to jev krátkodobý, aktuální výsledky do krajských zastupitelstev ale opět ukázaly, že voličská podpora těchto stran je čím dál slabší. Strany, které dříve dominovaly krajským zastupitelstvům, se nyní do mnoha z nich ani neprobojovaly. A jsou stranami, které patří k nejvíce poraženým v těchto volbách.
4. 10. 2020|Kamil Švec, analytik ČT
Česko prožívá tropický pátek, v Průhonicích naměřili 35,4 stupně
Teplota na většině území Čech v pátek odpoledne překročila tropických třicet stupňů Celsia. Pro 21. srpen tak padly teplotní rekordy na 44 ze 157 stanic. Nejtepleji bylo ve středočeských Průhonicích, kde naměřili 35,4 stupně Celsia, informovala Michaela Valachová z Českého hydrometeorologické ústavu (ČHMÚ).
21. 8. 2020Aktualizováno21. 8. 2020, 19:26|
Stovky výjezdů kvůli bodnutí hmyzem. Záchranáři vybízejí k opatrnosti
Záchranáři už letos vyjeli ke stovkám alergických reakcí po bodnutí vosou, včelou nebo sršní. V několika případech musela pomoci letecká služba. Jeden člověk zemřel. České televizi to řekli krajští záchranáři.
3. 8. 2020|mkk
Počasí
Česko zasáhly silné bouřky. Hasiči měli v několika krajích stovky výjezdů
Na řadě míst Česka udeřily během sobotního odpoledne a večera silné bouřky. V několika krajích hrozí vylití toků z břehů. V Borovnici na Žďársku řeka Svratka přechodně stoupla na třetí povodňový stupeň, hladina pak opět klesla. Ve Zlínském, Jihomoravském, Pardubickém a Středočeském kraji i v Praze už museli zasahovat hasiči, kteří odstraňují spadlé stromy nebo odčerpávají vodu ze sklepů.
13. 6. 2020Aktualizováno13. 6. 2020, 23:13|
Nezaměstnanost se v květnu zvedla na 3,6 procenta. Zlomová čísla budou až za červen
Nezaměstnanost v květnu vzrostla na 3,6 procenta, potvrdila čísla, která už uvedla ve čtvrteční sněmovní debatě o vládní pomoci  během epidemie koronaviru, ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Dodala, že čísla jsou slušná, ale zřejmě taková nezůstanou, zlomový bude podle ní červen. Podle hlavního ekonoma Moneta Money Bank Petra Gapky je navíc v Česku velký rozdíl mezi strukturou nabízených míst a uchazečů o práci. V krizi je třeba se ale přizpůsobit, uvedl. Ministerstvo práce zatím také nebude navrhovat zvýšení podpor v nezaměstnanosti, úpravu částek začne prosazovat, pokud lidí bez práce začne v Česku skokově přibývat.
5. 6. 2020Aktualizováno5. 6. 2020, 20:23|