TÉMA

Liberecký kraj

O víkendu se oteplí až nad deset stupňů Celsia. Na horách ale může sněžit
V Česku se od víkendu oteplí až nad deset stupňů Celsia. Nebe bude oblačné až zatažené s přeháňkami nebo deštěm, ve vyšších polohách může i sněžit, vyplývá z předpovědi na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ve čtvrtek ráno se podle jeho výstrahy může zejména na severu a severozápadě Čech tvořit ledovka.
1. 2. 2024|ČTK
Na horách mohou vznikat závěje a sněhové jazyky. Výstraha platí do úterý, uvedli meteorologové
Kvůli silnému větru a novému sněhu se mohou od neděle na severu a severovýchodě Česka tvořit sněhové jazyky, na horách mohou vznikat i závěje. Výstraha platí do úterního poledne. V sobotu o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Silničáři doporučují zvýšenou opatrnost na cestách, jelikož v horských oblastech Libereckého kraje nasněžilo a v Krkonoších nebo Jizerských horách tak mohou ležet zbytky rozbředlého sněhu. Na vozovkách v Královéhradeckém a Zlínském kraji se může tvořit námraza.
13. 1. 2024|ČTK
Česko koupí protiletadlové střely z Izraele, jednala o tom vláda
Kabinet projednal nákup 48 protiletadlových střel I-Derby Long Range za 2,8 miliardy korun bez DPH. Smlouva s izraelskou vládou má být podepsána do konce října, uvedlo ministerstvo obrany. Využít střely bude česká armáda moci v rámci protiletadlového raketového systému SPYDER, který Česko koupilo v roce 2021. Vláda zároveň schválila další peníze na pomoc Ukrajině, mají jít hlavně do zdravotnictví.
25. 10. 2023Aktualizováno25. 10. 2023, 18:30|
V Česku se letos silně šíří svrab. Parazit je nejen nepříjemný, ale i nebezpečný
Za první letošní čtvrtletí se svrabem v Česku nakazilo podobné množství lidí jako za celý rok 2020. Za šíření parazita může hlavně promiskuita a nízká hygiena.
14. 4. 2023|
V CHKO Český ráj hořel penzion, zasahovali hasiči ze dvou krajů
Hasiči od rána zasahovali v obci Brada-Rybníček na Jičínsku v části Brada u požáru penzionu. Lokalizovat se jim ho podařilo ve 12:30. Požár se šířil mezi střešní krytinou a podhledy. Na místě zasahovalo dvanáct hasičských jednotek včetně dvou jednotek z Libereckého kraje. Při zásahu byl zraněn jeden z dobrovolných hasičů, zranění ale nevyžadovalo okamžité ošetření.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 15:42|
Mráz způsobil desítky nehod. Uzavřely dálnice D6 a D1
Ledovka komplikovala dopravu na řadě míst v Česku. Nejvážnější situace byla v Ústeckém kraji, kde se na dálnici D6 u Lubence srazilo čtrnáct vozidel, včetně dvou nákladních a dvou autobusů. Zranilo se čtyřicet lidí. Další hromadná havárie uzavřela dálnici D1 u Mankovic na Novojičínsku. Několik menších nehod bylo i na D35. Záchranáři vyjížděli také k desítkám případů, kdy se lidé na ledu zranili.
19. 12. 2022Aktualizováno20. 12. 2022, 06:49|
Obce mohou žádat o peníze na kanalizaci, vodovody a čističky. Ministerstvo rozdělí sedm a půl miliardy
Sedm a půl miliardy korun na výstavbu vodovodů, kanalizace nebo čistíren nabízí letos v novém operačním programu ministerstvo životního prostředí (MŽP). První čtyři výzvy spustilo v pondělí, obce tak už mohou posílat žádosti. Bez připojení na veřejný vodovod jsou v Česku podle resortu zhruba čtyři procenta obyvatel a skoro každá sedmá domácnost nemá kanalizaci.
15. 8. 2022|daz
Meteorologové varují před silnými bouřkami na jihozápadě Čech. Kvůli suchu hrozí na celém území požáry
V Jihočeském a Plzeňském kraji se podle meteorologů ve středu odpoledne, večer a v noci lokálně vyskytnou silné bouřky. Na většině území České republiky kvůli suchu opět stouplo riziko vzniku požárů a na severozápadě Čech bude navíc do pátku opět tropických 30 stupňů.
22. 6. 2022|
Do školek a škol nastoupilo 26 500 uprchlíků, míst je zatím podle ministerstva dost
Do mateřských a základních škol v Česku nastoupilo zatím zhruba 26 500 dětí válečných uprchlíků z Ukrajiny. Vyplývá to z dat, které ministerstvo školství k 7. dubnu dostalo od škol. Podle zjištění mají základní školy ještě přibližně 150 500 volných míst a školky kolem 12 900. Nejvíc volných kapacit je v Moravskoslezském kraji, naopak nejméně v Karlovarském a Libereckém kraji či v Praze. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu získalo v Česku speciální víza přes 283 tisíc lidí prchajících před válkou.
12. 4. 2022Aktualizováno12. 4. 2022, 20:21|
Zájem Čechů o boj po boku Ukrajinců roste, uprchlíků do ČR dorazilo už sto tisíc
Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v neděli odpoledne oznámil, že počet uprchlíků z Ukrajiny, kteří přijeli do Česka kvůli ruské invazi, se podle odhadů od pátku zdvojnásobil na sto tisíc. Podle ministra převažují ženy, děti a lidé ve vyšším věku, cestují vlaky, autobusy i auty. Ministerstvo obrany eviduje 284 žádostí o zapojení se do ukrajinských ozbrojených sil, uvedla vedoucí tiskového oddělení resortu Jana Zechmeisterová. Osvědčila se i asistenční centra pro ukrajinské uprchlíky, například to v Praze jich odbavilo už přes deset tisíc.
6. 3. 2022Aktualizováno6. 3. 2022, 20:25|
Počet sebevražd v Česku za poslední dekádu klesal, ani první rok pandemie trend nezměnil
Podle informací Českého statistického úřadu (ČSÚ) u nás počet sebevražd mezi lety 2011 až 2020 setrvale klesal, přesto je stále nad průměrem Evropské unie. Na život si výrazně častěji sáhli muži, nejčernějším dnem v týdnu je z pohledu statistik pondělí. Vůbec největší sebevražednost je v Libereckém kraji.
9. 12. 2021Aktualizováno9. 12. 2021, 13:07|daz
Oslavy 17. listopadu: Ulice zaplní piety, demonstrace i koncert na počest Václava Havla
Ve středu 17. listopadu uplyne dvaatřicet let od sametové revoluce a dvaaosmdesát let od uzavření vysokých škol nacisty. Po celé zemi se konají pietní shromáždění i kulturní akce. Připomínky historických okamžiků doplní debaty a demonstrace týkající se aktuálních témat, jako jsou občanská práva nebo opatření proti epidemii covidu-19. Na rozdíl od loňska, kdy se kvůli šíření koronaviru konaly akce převážně on-line, budou letos navzdory horšící se epidemii opět v ulicích.
16. 11. 2021|muh
Soudce Čapka čeká kárné řízení, kvůli účasti na oslavě Petra Bendy
Lednová oslava narozenin podnikatele Petra Bendy bude mít dohru i u Nejvyššího správního soudu. Předseda okresní instance v Teplicích totiž podá kárnou žalobu na svého podřízeného Miroslava Čapka. Podle svých slov má dost důkazů o jeho účasti na akci, která odporovala protiepidemickým regulím. Sám Čapek už dřív v ČT popřel, že by v hotelu byl.
12. 4. 2021|
Na horách na severu země můžou přibýt desítky centimetrů sněhu, meteorologové varují před komplikacemi v dopravě
I když v sobotu začíná astronomické jaro, v nejbližších dnech se očekává spíše zima. Meteorologové varují před sněžením na severu a severovýchodě země. Až do středečního poledne může na horách napadnout více než 25 centimetrů nového sněhu. Výstraha platí pro oblasti nad 800 metrů nad mořem. Sníh může komplikovat dopravu. Teplejších jarních dní se podle meteoroložky ČT Barbory Tobolové Česko dočká zřejmě až v polovině dubna.
16. 3. 2021Aktualizováno16. 3. 2021, 13:28|
Strakonickému sídlišti hrozí ledové radiátory. Důvodem jsou dluhy dodavatele tepla
Teplárna Strakonice upozorňuje, že přestane dodávat teplo firmě Energo Strakonice, která zásobuje teplem sídliště Šumavská. O dodávky tepla by mohly přijít desítky domácností. Energo dluží teplárně 880 tisíc korun, uvedl generální ředitel teplárny Pavel Hřídel. Energetický regulační úřad (ERÚ) vydal předběžné opatření, podle nějž musí teplárna Energu dál dodávat a Energo musí za teplo platit, uvedl mluvčí ERÚ Michal Kebort.
13. 1. 2021Aktualizováno13. 1. 2021, 15:03|
Daňový balíček jim bere část příjmů. Zástupci regionů budou lobbovat v Senátu, aby získali kompenzace
Až 28 miliard ročně chtějí od vlády obce a kraje, pokud začne platit daňový balíček ve znění, které prošlo sněmovnou. ČT to v pondělí řekl šéf Svazu měst a obcí (SMO) František Lukl. Balíček obsahuje zejména zrušení superhrubé mzdy a zavedení sazby daně z příjmů fyzických osob ve výši 15 procent z hrubé mzdy. Nyní ho bude posuzovat Senát, kde chce SMO spolu se Sdružením místních samospráv a Asociací krajů své návrhy projednat. Ve středu se pak kvůli opravě zákona o daňovém balíčku sejde se šéfem Senátu a předsedy senátorských klubů i premiér Andrej Babiš (ANO).
23. 11. 2020|
ROZCESTNÍK: Aktuálně platná opatření proti koronaviru v Česku
Opatření proti šíření koronaviru se v Česku průběžně mění. Lišit se mohou v závislosti na krajích, okresech či obcích, rozdílná pravidla platí také pro různé typy provozoven a obchodů. V tomto rozcestníku naleznete odkazy na aktuálně platná nařízení. Jelikož se podmínky v různých regionech mohou měnit, doporučujeme sledovat web ministerstva zdravotnictví a také stránky krajských hygienických stanic.
19. 8. 2020Aktualizováno13. 10. 2020, 08:27|
V dalších krajích mají o novém vedení jasno, na severozápadě Čech se jednání zadrhlo
Moravskoslezské ANO podepsalo koaliční smlouvu s ODS, KDU-ČSL a ČSSD. O příštím složení krajských vlád mají po úterý nově jasno také v Pardubickém, Libereckém a Středočeském kraji a k podobnému vyústění spěje i jednání v Jihočeském kraji. Naopak v Karlovarském se jednání o koalici zasekla a pozdrželo se i vyjednávání v Ústeckém kraji. Přinášíme přehled jednání v jednotlivých regionech Čech a Moravy.
6. 10. 2020Aktualizováno7. 10. 2020, 08:03|
Je jediným, kdo byl v prvním kole zvolen do Senátu. Jsem rád, že si lidé všimli, jak pracuji, řekl Linhart
Hned v prvním kole letošních senátních voleb byl jako jediný ze všech kandidátů zvolen Zbyněk Linhart (za STAN). Je tak prvním senátorem, který letos svůj post obhájil. Kandidoval také na sedmém místě kandidátky do zastupitelstva Ústeckého kraje a díky preferenčním hlasům postoupil z prvního místa. V Interview ČT24 zhodnotil letošní volby i práci současného vedení Ústeckého kraje.
6. 10. 2020|
ANALÝZA: Strany, které patří k nejvíce poraženým. ČSSD a KSČM čelí ztrátě voličské přízně
Krajské volby dávají tušit, že tradiční levice v České republice je na ústupu. Není to jev krátkodobý, aktuální výsledky do krajských zastupitelstev ale opět ukázaly, že voličská podpora těchto stran je čím dál slabší. Strany, které dříve dominovaly krajským zastupitelstvům, se nyní do mnoha z nich ani neprobojovaly. A jsou stranami, které patří k nejvíce poraženým v těchto volbách.
4. 10. 2020|Kamil Švec, analytik ČT
Školy platí desítky tisíc korun za ochranné pomůcky. Některým pomáhají kraje
Za roušky a respirátory pro pedagogy a zaměstnance platí školy desítky tisíc korun. Například Gymnázium v jihočeském Písku od srpna nakoupilo ochranné pomůcky za 80 tisíc korun. Gymnázium v Litoměřicích zase pořídilo dezinfekci za 30 tisíc korun. Peníze ale musí brát z vlastních zdrojů určených na provoz školy. Podle některých oslovených ředitelů zřizovatel školám se zásobením nepomohl.
30. 9. 2020|Natalie Máchová
Návrhy zákonů z krajů nebývají úspěšné, za končící volební období prošly tři
Pravomoc navrhovat zákony a předkládat je parlamentu ke schválení mají vedle poslanců, Senátu a vlády také krajská zastupitelstva. Příliš často však tuto možnost nevyužívají. Důvodem je podle představitelů regionů hlavně nižší šance na schválení. Za končící volební období došly z krajů až k podpisu prezidenta celkem tři zákony. Dalších 13 leží ve sněmovně a většina z nich teprve čeká na projednání. A pokud se na ně do roka nedostane, spadnou takzvaně pod stůl. Celkem se v tomto volebním období k poslancům dostalo 16 předloh z regionů.
22. 9. 2020|Nelson Villarroel
Prezident Zeman zváží odvolání šéfa antimonopolního úřadu Rafaje, setká se s ním příští týden
Prezident Miloš Zeman se setká s předsedou ÚOHS Petrem Rafajem. S návrhem na odvolání předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže přišli v úterý za prezidentem na zámek v Lánech premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Zeman si chce vyslechnout obě strany a jejich argumenty a pak rozhodne o odvolání.
8. 9. 2020Aktualizováno8. 9. 2020, 21:45|
Horko bylo v Bejrútu největší překážkou, do barelů s vodou jsme psům strkali led, říkají liberečtí kynologové
Vlhkost v kombinaci s vysokými teplotami byla pro psy největším problémem, tvrdí čeští hasiči, kteří se v úterý vrátili ze záchranářské mise v Bejrútu. V libanonské metropoli přitom pomáhali týden s hledáním lidí v troskách po výbuchu, součástí takzvaného USAR týmu byli i dva kynologové a jeden statik z Libereckého kraje. Pro všechny tři to byla první mise, uvedli v rozhovoru pro web Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje.
12. 8. 2020|