TÉMA

Ústecký kraj

Při požáru bytu v domě s pečovatelskou službou v České Kamenici zemřel člověk
Večerní požár v domě s pečovatelskou službou v České Kamenici nepřežil jeden člověk. Na místě zasahovalo několik profesionálních i dobrovolných jednotek hasičů. Z hořícího bytu ve třetím patře hasiči evakuovali dva lidi, kteří se nadýchali kouře. Do péče si je následně převzali záchranáři. Na webu hasičského záchranného sboru o tom ve čtvrtek večer informoval mluvčí Milan Rudolf.
7. 3. 2024|ČTK
O víkendu se oteplí až nad deset stupňů Celsia. Na horách ale může sněžit
V Česku se od víkendu oteplí až nad deset stupňů Celsia. Nebe bude oblačné až zatažené s přeháňkami nebo deštěm, ve vyšších polohách může i sněžit, vyplývá z předpovědi na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ve čtvrtek ráno se podle jeho výstrahy může zejména na severu a severozápadě Čech tvořit ledovka.
1. 2. 2024|ČTK
Policie loni zadržela při tranzitní migraci méně lidí než v roce 2022. Běženci míří nejčastěji do Saska
Policisté v loňském roce zadrželi při tranzitní migraci 4742 lidí, což oproti předchozímu roku představuje pokles o více než sedmnáct tisíc lidí, uvedl v pondělí policejní prezident Martin Vondrášek. Číslo je však o zhruba 3400 lidí vyšší než v roce 2021, který předcházel velké migrační vlně. Kontroly na hranici se Slovenskem podle policejního prezidenta výrazně přispěly k tomu, že se loni v Česku pohybovalo méně nelegálních migrantů.
22. 1. 2024Aktualizováno22. 1. 2024, 14:08|ČTK, ČT24
Silný vítr poškodil elektrické vedení, bez proudu ještě večer bylo sedm tisíc domácností
Silný vítr, který v Česku fouká od čtvrtečního odpoledne, přidělal práci zejména hasičům. Ti vyjížděli především k popadaným větvím na silnicích a vyvráceným stromům. Kolem 17:30 bylo v Česku kvůli větru bez elektřiny zhruba 7600 odběratelů. Vítr si zřejmě vyžádal jeden lidský život na Havlíčkobrodsku. V Krkonoších horská služba ohlásila zvýšení lavinového nebezpečí ze druhého na třetí stupeň z pětibodové škály.
22. 12. 2023|ČTK
Velká oprava ústeckého mostu Dr. Edvarda Beneše se blíží, stavaři nejprve postaví provizorní lávku
Generální rekonstrukce mostu Dr. Edvarda Beneše přes Labe v Ústí nad Labem dostává konkrétní obrysy. Po podpisu smlouvy se sdružením firem Metrostav TBR a Strabagem, které budou mít opravu na starost, vybírá Ústecký kraj technický dozor stavebníka. V polovině příštího roku začne stavba provizorní lávky pro pěší a cyklisty, na níž se převede přes třicet inženýrských sítí. Dopravní omezení se nejméně do podzimu zatím nechystá, řekli ve čtvrtek zástupci kraje, města a zhotovitelů.
21. 12. 2023|ČTK
Sněžení dál komplikuje dopravu v Česku. Na Vysočině hlásí 17 nehod za dvě hodiny
Desítky tisíc odběratelů hlavně v Karlovarském, Libereckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji se ocitly v úterý bez elektřiny. Napadl těžký mokrý sníh, kterému neodolalo elektrické vedení, respektive stromy, které na dráty popadaly. Počasí zkomplikovalo také dopravu. Na horách zůstal ležet sníh i na některých úsecích komunikací první třídy. Sněžení odpoledne komplikovalo dopravu i ve středních Čechách, na okraji Prahy a na Vysočině.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 22:18|
Rodiče kvůli stávce řešili, kam s dětmi. Operní pěvkyně nabídla hlídání, hostinec zastoupil jídelnu
Kvůli stávce se v pondělí neučilo na asi sedmdesáti procentech českých škol. Mnozí rodiče se tak potýkali s tím, jak se v pracovním dni postarat o své děti. Pomáhali příbuzní i zaměstnavatelé. Stejný problém ale měly některé školy, na kterých stávkovala třeba jen část zaměstnanců. Například základní škole ve Velkém Březně na Ústecku vyšla vstříc místní restaurace a nahradila na den školní jídelnu.
27. 11. 2023|jch
Do Konice se přestěhovali z Mostu, vítají klid i bezpečí. Region přesto trápí odliv obyvatel
Spoustu obcí a měst v Česku trápí odliv obyvatel. Jinak tomu není ani na Konicku v Olomouckém kraji. V malém regionu nedaleko Prostějova žilo na konci loňského roku přes deset a půl tisíce obyvatel, to je však o pět set méně než před deseti lety, a o tisícovku méně než v roce 2002. Aktuální věkový průměr obyvatel Konicka je něco přes 44 let. Tématem se zabýval pořad SeČTeno.
18. 8. 2023|
Deště přinesly včas vláhu, kterou vegetace potřebuje. Plní se i dříve téměř vyschlé studny a rybníky
Čeští vodohospodáři hlásí nadprůměrné toky. Deště z konce minulého týdne přinesly včas vláhu, kterou nyní vegetace potřebuje. Během jara a na začátku léta totiž rostliny vyžadují kvůli růstu vodu nejvíce. Voda se vrací také do některých dříve téměř vyschlých rybníků či studní.
19. 4. 2023|
Moravskoslezský kraj může sloužit jako inspirace pro Ústecký a Karlovarský, řekl Pavel v Karviné
Je tady mnoho věcí, které mohou sloužit jako pozitivní a inspirativní příklad, řekl v Karviné prezident Petr Pavel. Už dříve navštívil Ústecký a Karlovarský kraj, Moravskoslezský je podle něj z hlediska transformace ze všech tří nejdál. Řešení problémů v těchto takzvaně strukturálně postižených regionech bude vyžadovat mnohem individuálnější přístup, dodal. Druhý den návštěvy Moravskoslezského kraje zahájil Pavel na Dole Darkov, sfáral do zhruba 900 metrů pod povrch. Na programu měl i schůzku s primátorem Karviné nebo občansky aktivními lidmi z Karvinska. O problémech v krajích bude chtít hovořit se členy vlády.
29. 3. 2023Aktualizováno29. 3. 2023, 15:26|
Reportéři ČT: Směnárníci nanosili do bank přes sto miliard korun. Policie šetří, zda pochází ze zločinu
Národní centrála proti organizovanému zločinu už pět let rozplétá případ, v němž figurují dva směnárníci z Ústecka. Muž a žena nezávisle na sobě nanosili do českých bank valuty za více než sto miliard korun. Kauzu provází sebevražda směnárnice, podezření z obchodování s drogami i z daňových podvodů. Miliardové směny peněz se zatím rozplést nedaří. Pro pořad Reportéři ČT natáčel Dalibor Bártek.
28. 3. 2023|Matěj Lucovič
Karlovarský kraj musí zaplatit 2,7 milionu za smlouvy na autobusovou dopravu
Karlovarský kraj musí zaplatit pokutu 2,7 milionu korun za to, že v letech 2018 až 2021 uzavřel tři smlouvy na zajištění linkové autobusové dopravy bez soutěže pomocí přímého zadání. Pokuta je pravomocná, ve druhostupňovém rozhodnutí ji potvrdil předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna, rozklad podaný krajem zamítl. Všechny tři smlouvy podepsal kraj se společností Autobusy Karlovy Vary. Kraj se může pokutě bránit soudně.
14. 3. 2023|
Každý objekt v Česku by měl mít fotovoltaiku pro vlastní spotřebu, míní Hladík
Hodlá cílit na energetiku bez emisí, hlavně na jádro. Elektřina by se měla vyrábět tam, kde se spotřebovává, a každý by měl mít zatepleno, řekl nový ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) v Interview ČT24. Poznamenal, že každý objekt v Česku by měl mít v budoucnu fotovoltaiku v kombinaci s baterií pro vlastní spotřebu.
11. 3. 2023|
Prodloužení věku odchodu do důchodu by se mělo určit podle profese a zdraví, řekl Petr Pavel v Ústeckém kraji
Zvolený prezident Petr Pavel ve čtvrtek jednal ve Šluknově na Děčínsku se starosty okolních obcí. V České Kamenici, kde později vystoupil před občany, ho čekaly davy lidí. Zdůraznil, že transformace okrajových regionů Česka by se podle něj měla řešit komplexně, včetně zajištění pracovních míst a bydlení. Hovořil také o důchodové reformě, kterou plánuje vláda. Řešení uvažovaného prodloužení věku odchodu do penze podle něj musí být pružnější a vyhovovat lidem různých profesí a rovněž jejich schopnostem po zdravotní stránce. V pátek se Pavel setká s představiteli opozičního poslaneckého klubu ANO Alenou Schillerovou a Karlem Havlíčkem, se kterými chce diskutovat o vládním návrhu na snížení valorizace penzí.
23. 2. 2023Aktualizováno23. 2. 2023, 18:52|
Chápu, že lidé mají obavy o budoucnost, uvedl premiér Fiala
Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že kroky vlády během energetické krize jsou viditelné, cena elekřiny a plynu se snížila. Podle něj by Česko mělo mít větší kontrolu nad energetickou infrastrukturou, ale i veřejnými financemi. Další daňové zatížení ale prý vláda nechystá. V rozhovoru pro Události, komentáře mluvil premiér i o prezidentských volbách či vztahu s Čínou. Podle Fialy by se také měly srovnávat rozdíly mezi regiony.
31. 1. 2023Aktualizováno1. 2. 2023, 00:24|
Vítr a sníh místy komplikují dopravu. Kvůli pádům stromů je uzavřená silnice Šerlich – Orlické Záhoří
Silný vítr a intenzivní sněhové přeháňky komplikují dopravu na několika místech v Česku. Silné sněžení zasáhlo například severní část Královéhradeckého kraje, popadané stromy zastavily provoz na silnici II/311 mezi Šerlichem a Orlickým Záhořím v Orlických horách. V Libereckém kraji je od dopoledne pro nákladní vozy uzavřená silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál na hraniční přechod s Polskem. S výjimkou jižní a východní Moravy platí na celém území výstraha meteorologů před silným větrem.
30. 1. 2023|
Pohonné hmoty zase zdražují. Cena benzinu by mohla stagnovat, u nafty půjde nahoru
Ceny pohonných hmot v Česku znovu rostou, mnohem více nafta než benzin. Za pouhý týden zdražil litr nafty v průměru o víc než dvě koruny na 44,53 koruny. Podle analytiků za tím stojí hlavně vysoká cena na trhu v Rotterdamu. Ministerstvo financí už v průběhu srpna oznámilo, že má připravenou regulaci cen kvůli vysokým maržím čerpadlářů a rafinerií. Zatím ale nerozhodlo o tom, jestli ji vůbec zavede.
29. 8. 2022|
Povodně roku 2002 byly největší v dějinách země
Před dvaceti lety Čechy zasáhla ničivá povodeň. V Ústeckém kraji voda zatopila města a obce především na Litoměřicku, Ústecku a Děčínsku. Mezi nimi i Terezín. Právě snímky zatopeného Národního hřbitova v pevnostním městě a lachtan Gaston z pražské zoo se staly symboly povodní, které v srpnu 2002 postihly velkou část republiky.
5. 8. 2022|
Meteorologové varují před silnými bouřkami na jihozápadě Čech. Kvůli suchu hrozí na celém území požáry
V Jihočeském a Plzeňském kraji se podle meteorologů ve středu odpoledne, večer a v noci lokálně vyskytnou silné bouřky. Na většině území České republiky kvůli suchu opět stouplo riziko vzniku požárů a na severozápadě Čech bude navíc do pátku opět tropických 30 stupňů.
22. 6. 2022|
Nezaměstnanost v únoru mírně klesla na 3,5 procenta
V únoru v Česku nezaměstnanost oproti předchozímu měsíci klesla o jednu desetinu procentního bodu na celkem 3,5 procenta. Bez práce bylo 263 433 uchazečů o zaměstnání, zhruba o 3600 méně než v lednu. Naopak volných pracovních míst je více, zaměstnavatelé jich v únoru nabízeli 363 917, v lednu to bylo asi o 12 200 méně. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Úřad práce.
8. 3. 2022Aktualizováno8. 3. 2022, 12:10|
Lázeňské vouchery se vrací. Projekt tentokrát nečerpá peníze z EU
Lázenští hosté mohou od ledna zatím do března opět využít slevové poukazy na léčebný pobyt. Vouchery mají hodnotu 2000 korun. Nový program tentokrát nečerpá peníze z Evropské unie, slevu nabízejí samotní provozovatelé lázní. Projekt, který iniciovaly Svazy léčebných lázní a Sdružení lázeňský míst, navazuje na dotační titul ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Covid – lázně. Ten měl lázeňským zařízením v Česku v předchozím roce a půl pomoci překonat komplikace spojené s koronavirovou epidemií.
6. 1. 2022|muh
Oslavy 17. listopadu: Ulice zaplní piety, demonstrace i koncert na počest Václava Havla
Ve středu 17. listopadu uplyne dvaatřicet let od sametové revoluce a dvaaosmdesát let od uzavření vysokých škol nacisty. Po celé zemi se konají pietní shromáždění i kulturní akce. Připomínky historických okamžiků doplní debaty a demonstrace týkající se aktuálních témat, jako jsou občanská práva nebo opatření proti epidemii covidu-19. Na rozdíl od loňska, kdy se kvůli šíření koronaviru konaly akce převážně on-line, budou letos navzdory horšící se epidemii opět v ulicích.
16. 11. 2021|muh
Chlapečkovi, který leží měsíce osamocen v nemocnici, úřady konečně hledají pěstouna. O jejich činnost se zajímá ombudsman
Úřady se po odvysílání reportáže České televize začaly zajímat o situaci jedenáctiměsíčního chlapce, který strávil celý dosavadní život v nemocnicích a nejevila o něj zájem matka, ale dlouho ani OSPOD. Kvůli tomu se k němu nemůže dostat ani potenciální pěstounka. O vývoji v případu, na který upozornila, točila pro 168 hodin Jana Gerleová.
8. 11. 2021|
Počet lidí v exekuci meziročně mírně klesl. Stále jich je skoro tři čtvrtě milionu
Meziroční pokles o osm tisíc dlužníků hlásí exekutorská komora. Aktuálně eviduje 711 939 fyzických osob v exekuci. Podobný trend sleduje i ve snižování počtu nezletilých dlužníků, kterých je téměř o čtvrtinu méně než na konci loňského roku.
29. 10. 2021Aktualizováno29. 10. 2021, 13:56|