Polský parlament schválil zákon, který umožňuje pořádat spolu s volbami referendum

Celostátní referendum a parlamentní volby v Polsku (zdroj: ČT24)

Polský parlament schválil zákon, který umožní uspořádat celostátní referendum společně s parlamentními volbami. Vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) se v průběhu hlasování chce ptát na čtyři otázky týkající se mimo jiné migrace či hraniční politiky s Běloruskem. Podle některých analytiků a polské opozice jde ale PiS hlavně o mobilizaci voličské základny a rozněcování emocí. Hlasovat se bude 15. října.

Poslanci úpravu zákona o referendech, která umožní pořádat hlasování společně s volbami, schválili 234 hlasy. Proti bylo 210 poslanců 460členného Sejmu, kde má většinu vládní strana.

Jednotlivé otázky představovali v uplynulých dnech klíčoví zástupci vládní PiS. Polští voliči budou v referendu hlasovat o tom, zda si přejí likvidaci bariéry na hranici s Běloruskem, kterou v důsledku migrační krize vybudovala současná vláda, zda má být prodán státní majetek, zda jsou pro zvýšení věku odchodu do důchodu a zda podporují reformu migračních pravidel Evropské unie a „přijetí tisíců nelegálních přistěhovalců z Blízkého východu a Afriky“.

„Otázky jsou záměrně vybrány stranou Právo a spravedlnost tak, aby reflektovaly klíčová témata, na kterých se vláda v posledních deseti letech profilovala,“ informuje zpravodaj ČT v Polsku Andreas Papadopulos.

Polská média také upozornila, že PiS změnilo před středečním hlasováním znění dvou otázek oproti tomu, co od pátku zveřejňovalo na sociálních sítích. Zatímco otázka týkající se privatizace se původně ptala, zda voliči „podporují prodej státního majetku“, nové znění se ptá na „prodej státního majetku zahraničním subjektům vedoucí ke ztrátě kontroly Polek a Poláků nad strategickými sektory hospodářství“.

Změny doznala i otázka ohledně hranice důchodového věku, která se dříve ptala na zvýšení současné hranice, která činí 60 let pro ženy a 65 let pro muže. V návrhu referenda se podle serveru Onet.pl píše o zvýšení na 67 let pro muže i ženy.

„Opozice samozřejmě popisuje situaci tak, že vláda chce vyburcovat voliče k tomu, aby přišli a volili současně s referendem i vládní stranu Právo a spravedlnost, komentují celé nastavení jako neférové,“ dodává zpravodaj.

PiS je u moci od roku 2015. Pokud vyhraje i nadcházející parlamentní volby, má šanci si vládu udržet po třetí funkční období, což se po roce 1989 žádné straně v Polsku nepodařilo. Konzervativněnacionalistická vládní strana je nyní v zemi pod tlakem kvůli vysoké inflaci, přísnému potratovému zákonu či různým skandálům.