Soud v Německu se zabývá žalobou kvůli údajným zdravotním následkům očkování proti covidu

Horizont ČT24: První soud kvůli vakcínám (zdroj: ČT24)

V Německu začal první proces s výrobcem vakcín proti koronaviru – firmou Pfizer/BioNTech. Žalobu k soudu v Rottweilu podal Němec, který po očkování, jak tvrdí jeho právník, částečně ztratil zrak. Podobných žalob kvůli možným vedlejším účinkům vakcíny jsou v Německu stovky.

Vakcinační program spustila německá vláda v prosinci roku 2020. Vakcínu firmy BioNTech si postupně nechalo píchnout 64 milionů obyvatel Německa. Naočkovat se tehdy nechal také osmapadesátiletý Dietmar Scherer, který teď německého výrobce žaluje kvůli údajným vedlejším účinkům.

„Přišel po očkování o zrak v pravém oku. Všechno nasvědčuje tomu, že to způsobila vakcinace,“ říká jeho právník Joachim Ceasar-Preller. Po firmě BioNTech požaduje muž odškodné v přepočtu více než tři a půl milionu korun.

Podobný případ měl v polovině června projednávat také soud v Hamburku, kde stejné odškodné chce po BioNTechu vyplatit žena, která měla po vakcinaci trpět bolestmi horní části těla, otoky končetin, únavou a poruchami spánku. Krátce před prvním slyšením žaloba zpochybnila nezaujatost soudce, takže byl proces odložen. Firma BioNTech označila spor za neopodstatněný.

Očekávají se zdlouhavé procesy

Odškodnění od výrobců vakcín podle právníků v Německu chce kolem tří stovek lidí. Procesy budou prý právě kvůli dokazování příčinné souvislosti zdlouhavé. „Jak dlouho bude proces trvat, teď odhadnout nemůžeme. Záleží na rozsahu, v jakém bude potřeba zajistit důkazy a zda bude potřeba získat posudek znalce,“ říká mluvčí soudu Thomas Geiger.

Evropská léková agentura vakcínu Comirnaty od BioNTechu schválila jako bezpečnou. Po celém světě se látkou nechalo naočkovat kolem jedné a půl miliardy lidí. Podezření na vedlejší účinky v zemích Evropské unie nahlásilo 1,7 milionu očkovaných, což představuje dvě desetiny procenta na stovku aplikovaných dávek. Podobné procesy proti různým výrobcům vakcín proti covidu-19 probíhají také v dalších zemích EU.