Zrychlená výstavba izraelských osad na Západním břehu má být odpovědí na terorismus, může dál zvýšit emoce

Události: Násilí na Západním břehu Jordánu (zdroj: ČT24)

Izraelská vláda plánuje schválit více než čtyři tisíce nových bytů v osadách na Západním břehu Jordánu, k rozhodnutí by mělo dojít příští týden. Po úterním palestinském útoku u osady Eli oznámil premiér Benjamin Netanjahu, že začne příprava výstavby dalších bytů v této lokalitě. Posílení izraelské přítomnosti v regionu má být jasnou odpovědí na terorismus. Zrychlená výstavba osad ale po týdnu plném násilí může dál zvýšit emoce.

„Shodli jsme se na okamžitém zahájení plánování asi tisíce nových bytů v Eli, poblíž místa, kde byl spáchán teroristický útok,“ prohlásil ve středu, tedy den po činu, předseda izraelské vlády Netanjahu. Kromě toho hodlá jeho vláda v příštím týdnu schválit čtyři a půl tisíce bytů v osadách.

Počet obyvatel izraelských osad na Západním břehu
Zdroj: ČT24/Izraelský centrální statistický úřad

Pojem osada je ovšem v izraelském kontextu zavádějící, ze skromných začátků vyrostla izraelská sídla na Západním břehu Jordánu ve statisícovou komunitu.

Budování osad je ústupkem pravému křídlu vládní koalice, ovšem urychlení stavebního tempa může ohrozit izraelské vztahy se spojenci ve Spojených státech i v Evropě. „Plánovaná výstavba tisíců bytů na okupovaném Západním břehu je pro spolkovou vládu předmětem velkého znepokojení,“ komentoval izraelské záměry mluvčí německého ministerstva zahraničí Christian Wagner.

Část místních obyvatel provádí odvetné akce

Samotná výstavba nových domů pak bude trvat roky, což se nelíbí mnohým osadníkům z regionu. Ti požadují okamžitou reakci. „Teroristé se tady volně procházejí. Přitom sem chodí naše děti, po vyučování sem zajdou na jídlo. A jejich rodiče je teď musí pohřbít, místo toho, aby řešili svatbu a běžný život,“ popisuje u restaurace, kde došlo v úterý k útoku, obyvatelka izraelské osady Chana Curová.

Někteří z místních obyvatel volí stejný postup jako Palestinci, provádějí žhářské útoky na palestinská sídla, například ve čtvrtek ve městě Turmus Ája.

Situace v regionu je podstatná hlavně pro vládní koalici premiéra Netanjahua, mezi jehož partnery patří i zástupci radikální pravice, která se opírá právě o voliče z řad osadníků. Spor tedy nemá jen izraelsko-palestinskou, nýbrž také izraelsko-izraelskou rovinu. „Stát Izrael je právním státem, občané Izraele mají povinnost respektovat zákony. Nebudeme tolerovat výtržnosti,“ upozornil Netanjahu.

Pocit bezpečí pro půl milionu obyvatel osad v oblasti by mohla přinést masivní operace izraelské armády, která by zničila centra palestinských guerill. K tomu se ovšem Netanjahu zatím neuchýlil.