Běloruský soud poslal novináře Prataseviče na osm let do vězení

Události: Bělorusko odsoudilo novináře Prataseviče (zdroj: ČT24)

Běloruský soud poslal bývalého šéfredaktora opozičního kanálu Nexta Ramana Prataseviče na osm let do vězení. Úřady ho obvinily z řady trestných činů včetně spiknutí s cílem uchvátit moc. Prokuratura pro Prataseviče žádala deset let za mřížemi, žurnalistu a dva jeho kolegy vinila z víc než patnácti set zločinů spojených s protivládními protesty.

Další obžalovaní v případu – zakladatel Nexty Scjapan Pucila a bývalý redaktor telegramového kanálu Jan Rudzik – žijí v exilu a jsou souzeni v nepřítomnosti. Podle nezávislého serveru Naša Niva jim soud udělil dvacet a devatenáct let vězení.

„Soud shledal Putsilu, Rudzika a Prataseviče vinnými z organizování hromadných nepokojů na území Běloruska, skupinových aktivit hrubě narušujících veřejný pořádek,“ řekla běloruská státní zástupkyně Natalia Sokolovová.

Pratasevič, který je od svého zatčení v roce 2021 v domácím vězení, byl spolu s kolegy obviněn ze spáchání nejméně 1586 trestných činů, mezi nimiž je například organizování masových nepokojů, výzvy k sankcím vůči Bělorusku, konspirace za účelem převratu nebo zapojení do extremistické skupiny a spiknutí za účelem převzetí moci. Pratasevič podle žalobkyně dodržel podmínky dohody o spolupráci, a proto pro něj požádala o nižší trest, napsala už dříve agentura AFP.

Soud se zakladateli a novináři opozičního kanálu, který sehrál v roce 2020 významnou roli v mobilizaci protestního hnutí proti běloruskému režimu, začal letos v polovině února. 

Zadržení mezinárodního letu

Běloruské bezpečnostní složky zadržely Prataseviče předloni v květnu společně s jeho tehdejší ruskou partnerkou Sofijí Sapegaovou poté, co donutily v Minsku přistát civilní letoun mířící z Atén do Vilniusu.

„Policisté se ke mně chovají řádně a v souladu se zákonem. Dál spolupracuji s vyšetřovateli a přiznávám se k organizování hromadných protestů v Minsku,“ prohlásil Raman Pratasevič v květnu 2021.

Letecký incident a zadržení dvojice odsoudila řada zemí včetně Spojených států a Evropské unie, které pak rozšířily sankce proti běloruskému režimu. Sapegaovou odsoudili loni v Bělorusku k šestiletému vězení 

Zpravodajský kanál Nexta podrobně informoval o rozsáhlých povolebních protestech proti režimu dlouholetého autoritářského běloruského vůdce Alexandra Lukašenka v roce 2020. Oficiální výsledky hlasování zajistily Lukašenkovi nové funkční období, opozice a západní země ale volby považují za zfalšované. Režim, který protesty tvrdě potlačil, Nextu označil za „teroristickou organizaci“.

Verdikty proti trojici novinářů padly v Den svobody tisku, kdy vychází hodnocení podmínek pro práci žurnalistů ve 180 zemích světa. Zatímco Bělorusko zůstalo mezi nejhoršími, Česká republika si polepšila o šest míst na čtrnácté místo žebříčku.