Masivní česká investice v USA. V Západní Virginii vyrostla továrna miliardáře Komárka

Události: V Západní Virginii vyrostla továrna miliardáře Komárka (zdroj: ČT24)

Guvernér Západní Virginie Jim Justice a vlivní američtí zákonodárci slavnostně zahájili provoz továrny na metanol. Jde o jednu z největších českých investic ve Spojených státech – společnost Karla Komárka za stavbu zaplatila přes čtvrt miliardy dolarů. Američtí senátoři se snaží mírnit obavy místních obyvatel z případných zdravotních rizik.

Český investor obrátil dlouholetý trend odlivu těžkého průmyslu z USA a přivezl si vlastní továrnu na metanol. Produkuje ho ze zemního plynu, metanol pak slouží k výrobě plastů či pneumatik. „Tito lidé tu utratili 250 milionů dolarů. Přivezli nám sem desítky, desítky pracovních míst,“ prohlásil republikánský guvernér Justice.

Rozmontovaný závod zamířil do Západní Virginie až z Brazílie, což způsobilo několikaleté zpoždění. „Museli jsme neustále posouvat konečné lhůty kvůli problémům při pandemii a následujícímu ekonomickému protivětru,“ říká zakladatel investující skupiny KKCG Komárek.

Obří česká investice v části Západní Virginie, které se přezdívá Chemické údolí, už od samého začátku budila emoce. Nejdřív protestovaly desítky místních dělníků, kteří si stěžovali, že zakázku na stavbu dostali i pracovníci mimo stát Západní Virginie.

Obavy o zdraví

„Bojím se, že nás to oslepí. Metanol, pokud ho vypustí v nejčistší formě, vám sebere zrak,“ upozornila jedna z místních aktivistek Donna Willisová. Za desítky let života s chemickým komplexem za zády už podle svých slov prošla padesátkou havárií.

Česká továrna na metanol v Západní Virginii
Zdroj: ČT24

Napětí mezi vlastníky závodů a převážně černošskými usedlíky trvá již dekády. Stěžují si na zvýšený počet případů rakoviny, leukémie a jiných nemocí kvůli vypouštění zplodin. „Bojím se, že zemře další generace, jako ta mé babičky, mého otce i ta má. Že zničí další životy jen kvůli pár dolarům,“ podotkla Willisová.

Obavy se snažil mírnit demokratický senátor Joe Manchin, který má sám české kořeny. „Všichni zaměstnanci dostali instrukce, pokud něco půjde špatně, mají továrnu zavřít. A zajistit, že bezpečnost bude na prvním místě,“ zdůraznil politik, který továrnu chválí jako moderní investici do fosilních paliv.

Republikánští kritici mu přitom vyčítají, že jen díky jeho hlasu prezident Joe Biden prosadil historický balík na podporu zelených technologií v USA.