Stále užší spolupráci Ruska a Číny musíme bedlivě sledovat, soudí ministr Lipavský

Události, komentáře: Lipavský a Metnar o mezinárodních koalicích (zdroj: ČT24)

Stále rostoucí spolupráce Ruska a Číny je znepokojivá, je to něco, co musíme velmi bedlivě sledovat, zmínil v pořadu Události, komentáře ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Předseda sněmovního výboru pro obranu Lubomír Metnar (ANO) v tom vidí i neúspěch západní diplomacie. „Západu se ‚podařilo‘ tyto dvě velké mocnosti ještě sblížit,“ řekl.

Český ministr připomněl, že Čína představuje pro Evropskou unii i pro NATO systémového rivala, který je zároveň významným obchodním partnerem. „Musíme si uvědomovat všechna rizika, která jsou s tím spojena,“ řekl Lipavský. Jako příklad uvedl moderní technologie, kybernetiku, duševní vlastnictví. Zároveň dodal, že od NATO zaznívají varovná slova vůči navyšování čínské pomoci pro Rusko. 

„V případě Ruska máme vztahy na bodu mrazu, podporujeme Ukrajinu, aby se dokázala ubránit jeho imperiální agresi,“ doplnil. 

Čínský vůdce Si Ťin-pching během návštěvy Moskvy vedl intenzivní jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podepsali rámcové dohody o rozšíření strategického partnerství a o strategické spolupráci. Oba vyzdvihovali chystané prohlubování vzájemné obchodní a ekonomické spolupráce.

Západ je vůči Číně nejednotný, upozornil Metnar

Metnar v tom vidí důkaz rostoucích ambicí Pekingu, a to v době, kdy se zostřuje napětí mezi Západem a Východem vzhledem k válce na Ukrajině. Spatřuje v tom i neúspěch západní diplomacie, protože jde o něco, čeho se Západ vždy obával, tedy velmi úzké provázanosti obou zemí. Západu se podle něj „podařilo“ tyto dvě velké mocnosti ještě sblížit. Zmínil například nejednotný postoj Západu vůči Číně. 

Lipavský na to reagoval slovy, že sbližování Ruska a Číny můžeme jenom těžko bránit. „Na druhou stranu můžeme Číně vysílat takové signály, aby si velmi dobře rozmyslela, jaká míra té spolupráce bude a v jakých oblastech,“ dodal.  

Putin uvedl při jednání v Moskvě, že čínský mírový plán by mohl být základem urovnání konfliktu na Ukrajině. Zároveň řekl, že však dosud nevidí ochotu Západu a Kyjeva jednat.

Lipavský k tomu uvedl, že čínský plán mu přijde jako špatná kopie ukrajinského mírového plánu, který Česko podporuje.

Metnar naopak zmínil, že od západních lídrů žádný plán, který povede k míru, nepřišel. Proto tedy vítá každou iniciativu, i tu ze strany Číny, „která by mohla vést k příměří, popřípadě k jednání, když budu optimista, o míru.“

Lipavský na to v debatě reagoval, že mírový plán Ukrajiny považuje za plán, který předložila západní země. 

Lipavský: Chceme víc rozhodných kroků od Německa

V pořadu se hovořilo i o návštěvě prezidenta republiky Petra Pavla v Německu. Lipavský považuje za symbolicky významné, že se návštěva koná, a navíc poměrně rychle po inauguraci prezidenta. 

Řekl také, že návštěva zahrnuje celou řadu důležitých témat, například energetiku či bezpečnost. Ukazuje se, že Česko má zájem se podílet na evropské bezpečnosti, uvedl český ministr zahraničí. Dodal, že bychom uvítali od Německa více rozhodných kroků v bezpečnosti.

„Kauza s tanky ukazuje, že než se k něčemu rozhoupají, tak to poměrně dost dlouho trvá,“ zmínil Lipavský. Doplnil ale, že když Německo nakonec obrat v politice udělá, ať u plynu, či zbrojních dodávek, tak postupuje solidním německým způsobem a drží slovo. „Já říkám, že je potřeba mít hodně trpělivosti, když řešíme německou politiku,“ dodal.