Turečtí právníci žalují vedení země kvůli zemětřesení. Úřady za kritiku vlády pokutují televize

Šest desítek tureckých právníků podalo trestní oznámení na prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, několik ministrů, guvernérů a starostů a také na operátory mobilních sítí v souvislosti se zemětřesením ze 6. února a jeho následky. Viní je mimo jiné ze zabití a zranění více než jedné osoby, nedbalosti, zanedbání dohledu či omezení komunikace. Počet obětí katastrofy se mezitím vyšplhal na téměř padesát tisíc.

Celkem 61 právníků zatím podalo trestní oznámení po výzvě sdružení Právníci lidu (Halkci Hukukcular), a to na prezidenta Erdogana či ministra obrany Hulusiho Akara, vnitra Süleymana Soylua, zdravotnictví Fahrettina Kocu či prezidentova mluvčího Fahrettina Altuna. Na seznamu jsou i guvernéři provincií či starostové měst z oblastí postižených zemětřesením, dále stavební firmy či mobilní operátoři.

Na adresu turecké vlády se snáší už od prvního týdne po zemětřesení kritika jednak kvůli nedostatečné reakci na následky otřesů, ale i kvůli špatné připravenosti vlády na zemětřesení, která jsou v zemi častá. To poslední patří k nejhorším v posledních desetiletích.

Přesto vládní Erdoganova strana, která je u moci už přes dvacet let, například umožnila takzvané stavební amnestie. Ty dovolily, zejména před volbami, pokračovat po zaplacení pokuty ve stavbě domů, ač nesplňovaly stavební normy.

Mobilní operátoři čelí kritice, že po zemětřesení delší dobu nefungovaly mobilní sítě, čímž se zkomplikovalo hledání tisíců přeživších. Poslední živé ze sutin vyprostili záchranáři v Turecku podle místních médií dvanáct dní po otřesech, šlo o rodiče s dítětem, kteří v troskách bytového domu strávili zasypáni 296 hodin. Dítě ale krátce po vyproštění zemřelo.

Úřady pokutují televize, kritizovaly vládu

Zodpovědnost za zřícení desítek tisíc budov hledají také turecké úřady. Ministr vnitra Soylu ve středu oznámil, že na seznamu podezřelých kvůli špatné výstavbě domů je na 560 lidí, 160 už bylo zatčeno a vyšetřování pokračuje.

Turecká rada pro rozhlasové a televizní vysílání například udělila pokutu televizním stanicím Tele 1, Halk TV a Fox TV za to, jak o zemětřesení informovaly. První dvě mají navíc pětidenní zákaz vysílání. Tele 1 v pořadu kritizovala zmíněné stavební amnestie a označila je za jeden z důvodů zřícení tolika domů. Ve vysílání Halk TV zase poslanec kritizoval kabinet za pomalou pomoc. Ze stejného důvodu si penalizaci vysloužila i Fox TV.

Soylu ve středu večer sdělil, že v Turecku zemřelo kvůli zemětřesení 43 556 lidí. V Sýrii zemřelo dle odhadů OSN nejméně šest tisíc lidí. Údaje o obětech se zvyšují každý den postupně s odstraňováním sutin. Soylu také uvedl, že po dvou silných otřesech ze 6. února seizmologové v zemi zaznamenali na 7930 následných otřesů, dva z nich toto pondělí měly sílu kolem šesti stupňů.

Zemětřesení podle Soylua zasáhlo území o rozloze 110 tisíc metrů čtverečních, což je o padesát procent větší plocha než rozloha Česka. Podle ministra se úřadům podařilo prověřit zhruba 75 procent domů na zasaženém území.

Nějakou míru poničení při tom vykazuje na 600 tisíc bytových jednotek. Škody zaznamenalo také na 150 tisíc obchodních a jiných nerezidenčních prostorů.

Provincie na jihu Turecka a oblast na severu Sýrie zasáhly dva zničující otřesy o síle 7,7 a 7,6 stupně před zhruba 14 dny. Od té doby oblast zaznamenala skoro osm tisíc dalších slabších otřesů. Nejsilnější z nich nastaly o síle přes šest stupňů v pondělí. Mezi lidmi to vyvolalo paniku a několik osob zemřelo. Otřesy způsobily také další škody na majetku.