Počet obětí zemětřesení stále roste. Do zasažených regionů míří materiální pomoc ze zahraničí

Zemětřesení, které minulé pondělí zasáhlo jih Turecka a sousední Sýrii, si už vyžádalo téměř 45 tisíc obětí. I více než deset dní po silných otřesech nalézali záchranáři živé lidi pod troskami budov.

Turecká bilance od čtvrtečního rána stoupla téměř o další dva tisíce na 39 672 mrtvých. V Sýrii je hlášeno na 5,8 tisíce úmrtí. Šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí Martin Griffiths o víkendu uvedl, že počet mrtvých pravděpodobně přesáhne padesát tisíc.

Podle tureckých médií pod troskami i deset dní po prvním silném otřesu o síle 7,8 stupně zůstávali přeživší. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca oznámil, že po 261 hodinách od zemětřesení se podařilo vytáhnout dva živé muže z trosek nemocnice ve městě Antakya. Z jiné budovy ve stejném městě se podařilo zachránit 260 hodin od otřesu dvanáctiletého chlapce. 

O poslední záchraně živého z trosek informovala v pátek odpoledne agentura Anadolu, podle níž se záchranářům v provincii Hatay po 278 hodinách (tedy po více než 11 dnech) podařilo vyprostit pětačtyřicetiletého muže. Takovéto případy jsou ale podle Reuters čím dál vzácnější a s umírající nadějí prý „doutná hněv“.

V Turecku mezitím ukončují operace zahraniční záchranářské týmy, které do země minulý týden zamířily. Do Česka se v pátek vrátili i čeští záchranáři, kteří ze sutin v Turecku vyprostili 78 mrtvých a asistovali při odvozu dvou přeživších. Do Turecka přicestovali jako jeden z prvních mezinárodních týmů.

OSN se snaží dál zvyšovat pomoc

Zemětřesení připravilo ve dvou zemích o střechu nad hlavou miliony lidí, z nichž mnozí teď přespávají ve stanech, mešitách, školách nebo v autech.

Do zasažených regionů proudí mezinárodní pomoc, kterou se OSN snaží dál vystupňovat. Nejdříve vyhlásila sbírku s cílovou částkou 400 milionů dolarů (téměř devět miliard korun) na pomoc lidem v Sýrii, ve čtvrtek pak zveřejnila výzvu k poskytnutí miliardy dolarů Turecku.

Do Sýrie odjelo do pátečního dne přes 140 kamionů s humanitární pomocí OSN, uvedla agentura AP. Cílem je podle představitelů organizace pomoc dále posílit. Odborníci z Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) spolupracují s Tureckem na zjišťování škod, které zemětřesení způsobilo zemědělské výrobě v obou zemích. 

Zemětřesení postihlo oblasti, kde žilo více než milion uprchlíků ze Sýrie. Ve středu, což byl první den, kdy to bylo možné, se zhruba osmnáct set Syřanů vrátilo z Turecka do vlasti. Španělský ministr pro migraci José Luis Escrivá oznámil, že jeho země převezme z Turecka sto syrských uprchlíků, které zasáhlo zemětřesení.