Hlad vydržíme, zimu ne. Obyvatelé zničených tureckých vesnic stále čekají na obytné kontejnery

Události: Následky zemětřesení na tureckém venkově (zdroj: ČT24)

Počet obětí zemětřesení v Turecku a Sýrii přesáhl 42 tisíc. I po deseti dnech se z trosek podařilo vyprostit několik přeživších. Bezpočet rodin ale stále své příbuzné pohřešuje. Kromě zničených měst jsou následky zemětřesení zřejmé i na chudém tureckém venkově. Tamní obyvatelstvo katastrofa připravila i o to málo, co ještě měli.

Ve vesnici Şahintepe se štáb ČT24 setkal s lidmi, kteří ze strachu z dalších otřesů přespávají venku, i když jim chybí potřebné vybavení. Říkají, že jídla a pití mají dost. Na rozdíl od stanů, ve kterých namačkaní jeden na druhého tráví mrazivé noci.

„Deset dní čekám na stan! Ptám se, kde je. A oni říkají, že na cestě! Kdy dorazí? Asi až umřu!“ stěžuje si muž jménem Salman.

„Proč k nám domů lidé od státu chodí jen před volbami?! Copak jsou všichni po smrti a my jediní zůstali naživu?“ přidala se Cennet Kütüková.

Ze vsi Şahıntepe se zahraniční zpravodaj ČT24 Václav Černohorský vydal po horské cestě do výšky kolem patnácti set metrů nad mořem. Do míst, kde škody způsobily nejen otřesy samotné, ale také uvolněné balvany, které na domy spadly z hor. Noční teploty zde v těchto dnech klesají až na minus patnáct stupňů Celsia.

„Naše největší potřeba jsou teď obytné kontejnery. Hlad nějak vydržíme, ale zimu ne,“ řekl obyvatel vesnice Büyüknacar Akif Akyol.

Do provizorního tábora náhle přijeli i poslanci vládní strany AKP. Slíbili kontejnery a za pár chvil odjeli pryč. Přeživším nezbylo než doufat, že slibům dostojí. Uprostřed hor je čekají ještě dva měsíce tuhé zimy.

Zavalené lidi se místní obyvatelé pokoušeli vyhrabat rukama

Zemětřesení postihlo území rozlehlejší, než je Česko. Na povrchu viditelné trhliny měří celkem čtyři sta kilometrů. Sledování jedné z nich v blízkosti epicentra přivedlo štáb ČT24 do Tetirliku. Zlom se tam táhne celou vesnicí, na jednom místě rozštípl strom. Místní dosud netušili, co se pod jejich domy skrývá.

„Sloupy se posunuly o metr a půl. Otřesy byl velmi silné, destruktivní,“ svěřil se obyvatel Tetirliku Hasan Kekes.

Ve vsích není obětí tolik jako ve městech. Místa o stovkách obyvatel přesto počítají mrtvé na desítky. Na cestě venkovem si štáb ČT vyslechl příběhy o pomalých dodávkách pomoci, ale i o zavalených lidech, které se místní pokoušeli vyhrabat vlastníma rukama.