FBI prohledávala Bidenův dům kvůli utajovaným dokumentům. Národní archiv nařídil exprezidentům všechny tajné listiny vrátit

Události: Utajované dokumenty u exprezidentů USA (zdroj: ČT24)

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) provedl prohlídku v prázdninovém domě prezidenta Joea Bidena, nenašel tam ale žádné další dokumenty označené jako tajné. Potvrdil to advokát hlavy státu Bob Bauer. Podle deníku The New York Times souvisí prohlídka s dřívějším nálezem utajovaných dokumentů v Bidenově bývalé kanceláři a jeho domě. Skandál s tajnými materiály se vedle Bidena týká i jeho předchůdce Donalda Trumpa a nově taky bývalého viceprezidenta Mikea Pence. Americký Národní archiv proto požádal bývalé hlavy státu a viceprezidenty, aby se podívali, zda listiny z dob jejich úřadování neobsahují tajné dokumenty, a případně je odevzdali.

„Dnes, za prezidentovy plné spolupráce a podpory, provádí ministerstvo spravedlnosti prohlídku v jeho domě v Rehobothu v Delawaru. V souladu se svými standardními postupy jde o předem veřejně neoznámenou prohlídku a my jsme souhlasili se spoluprací,“ uvedl Bidenův advokát Bauer po začátku průzkumu.

Akce představuje nejnovější vývoj v kauze utajovaných dokumentů nalezených u Bidena, které pocházejí z doby, kdy byl viceprezidentem v administrativě Baracka Obamy. Žádné další dokumenty ale při středeční prohlídce FBI nenašla. Federální vyšetřovatelé si však odnesli „nějaké materiály a ručně psané poznámky“ k dalšímu přezkoumání, upřesnil Bauer.  

Bidenův tým zdůraznil, že s ministerstvem spravedlnosti plně spolupracuje. Nynější hlava státu USA ostře kritizovala republikánského exprezidenta Donalda Trumpa, když vyšetřovatelé nalezli utajované dokumenty v jeho floridském sídle.

Trable exprezidentů s dokumenty

V úterý americká média informovala, že FBI podobnou prohlídku provedla už v listopadu v Bidenově washingtonské kanceláři výzkumné organizace Penn Biden Center poté, co tam prezidentovi spolupracovníci našli malé množství utajovaných dokumentů. Žádná ze tří prohlídek u Bidena podle lidí obeznámených s vyšetřováním nevyžadovala soudní povolení, uvedla stanice CNN. 

Po problémech Trumpa a Bidena se FBI zabývala dokumenty bývalého republikánského viceprezidenta Mikea Pence. Z jeho rezidence si totiž odvezla více než deset citlivých nebo utajovaných dokumentů. „Tyto tajné dokumenty neměly být v mé osobní rezidenci. Byla to chyba a přebírám plnou odpovědnost,“ uznal Pence později svoji chybu. 

Revizi bývalý viceprezident nařídil sám poté, co vypukla aféra Joea Bidena, při které nalezli prezidentovi právníci tajné dokumenty ještě z doby, kdy byla současná hlava státu ve funkci viceprezidenta Baracka Obamy. „Lidé si musí být vědomi pravidel, když nakládají s utajovanými dokumenty, a správně s nimi zacházet. K těm pravidlům tu je důvod,“ apeloval tehdy ředitel FBI Christopher Wray. 

Za svého bývalého viceprezidenta se okamžitě postavil Donald Trump s tím, že Mike Pence je nevinný. Trump sám čelí kriminálnímu vyšetřování poté, co FBI provedla loni v létě prohlídku v jeho floridském sídle Mar-a-Lago. Našla tam i přísně tajné dokumenty, přestože Národní archiv vyzýval Trumpa k jejich vrácení. 

„Nálezy těchto dokumentů v domech vysoce postavených vládních činitelů jsou důvodem k vážným obavám,“ myslí si profesor práva Asaf Lubin z Indiana University. Právě proto nyní rozeslal bývalým lídrům země Národní archiv ve Washingtonu výzvu, aby v případě nálezu jakýchkoliv tajných listin dokumenty vrátili. Dopis obdrželi všichni zástupci bývalých prezidentů a viceprezidentů za posledních čtyřicet let.