Německý soud vynesl pětiletý rozsudek za únos vietnamského funkcionáře slovenským vládním letadlem

K pěti letům odnětí svobody byl v pondělí v Berlíně odsouzen Vietnamec za to, že v roce 2017 tajným službám své země pomohl z německé metropole unést podnikatele a bývalého komunistického funkcionáře Trinh Xuan Thanha. Dvaatřicetiletý Vietnamec, jehož trest je zatím nepravomocný, byl loni v dubnu zatčen v Praze, a v červnu pak předán do Německa, připomíná agentura DPA.

Thanh byl unesen za bílého dne z centra Berlína společně s jednou ženou, která ho doprovázela. Později se objevil ve Vietnamu, kde byl odsouzen k doživotnímu trestu za zpronevěru. Hanoj tvrdí, že se podnikatel a funkcionář, který předtím v Německu usiloval o azyl, do země vrátil dobrovolně. Berlín to rezolutně odmítá.

V pondělí odsouzený muž se podle soudu vědomě podílel na akci vietnamských tajných služeb, která výrazně zhoršila vztahy Berlína a Hanoje. Je vinen jak z nelegální činnosti ve prospěch cizí tajné služby, tak z nápomoci k omezení osobní svobody. Vietnamec se během tříměsíčního procesu nevyjádřil k obžalobě, podle níž Thanha mimo jiné před únosem špehoval. Jeho obhájci požadovali, aby byl zproštěn viny.

V prvním německém procesu týkajícím se případu byl v roce 2018 ke třem letům a deseti měsícům odnětí svobody odsouzen další Vietnamec, který si v Praze půjčil mikrobus, jenž byl pak použit k únosu.

Na případu únosu bylo neobvyklé i to, že Thanha podle německých úřadů do vlasti transportovalo slovenské vládní letadlo, které poskytla Bratislava na základě vietnamské žádosti.