Devadesát procent Pákistánu je bez elektřiny. Země nemá prostředky na údržbu sítě

Velkou část Pákistánu, včetně metropole a dalších velkých měst, postihl v pondělí ráno výpadek elektřiny. Důvodem je porucha rozvodné sítě na jihu země, jež způsobila výpadky i v dalších částech Pákistánu, který má přes 230 milionů obyvatel. Server televize CNN uvedl, že výpadek postihl téměř celou zemi a je nejhorším od ledna 2021, kdy se do tmy na několik hodin ponořilo skoro 90 procent země.

Podle médií nastal výpadek ráno kolem půl osmé místního času (asi 03:30 SEČ) a zasáhl také řadu nemocnic, které spustily generátory pro nouzové situace.

„Kvůli kolísání napětí v rozvodnách na jihu země v provincii Sindh se začaly jednotky systému jedna po druhé odstavovat,“ řekl novinářům mluvčí ministerstva energetiky. Podle něj by dodávka elektřiny měla být v celé zemi plně obnovena během 12 hodin.

Výpadek postihl mimo jiné města Islámábád, Karáčí, Láhaur, Péšávar či Kvétu, uvedla agentura EFE s odkazem na informace na Twitteru.

Prodavači na trhu v Láhauru čekají na obnovení dodávek elektřiny
Zdroj: ČTK/AP/K.M. Chaudary

Zemi chybí peníze na údržbu energetické sítě

Pákistán se s blackouty potýká v posledních letech opakovaně. Důvodem je špatná údržba energetické infrastruktury kvůli nedostatku financí. Energetickou kapacitu má země dostatečnou, zejména v zimě, kdy má i přebytky, uvedla agentura Reuters.

Kvůli energetické krizi pákistánská vláda nedávno nařídila snížit spotřebu energie o třetinu. Mimo jiné obchody a restaurace tak mají zavírat dříve.