Premiérem Nového Zélandu bude Hipkins, exministr pro boj s covidem

Vládnoucí Novozélandská strana práce si zvolila novým předsedou bývalého ministra pro boj s covidem-19 Chrise Hipkinse. Ve funkci nahradí odstupující premiérku Jacindu Ardernovou a přísahu složí ve středu.

Čtyřiačtyřicetiletý Hipkins byl jediným kandidátem na funkci lídra strany a jeho zvolení do jejího čela bylo do značné míry formalitou. Hipkins byl poprvé zvolen do parlamentu v roce 2008. V listopadu 2020 se jako ministr pro zvládnutí pandemie covidu-19 stal velmi viditelnou tváří vlády, dosud zastával funkci ministra školství a policie.

Jako vicepremiérku si vybral Carmel Sepuloniovou, která bude prvním člověkem tichomořského původu v této funkci, píše Reuters. Předci této šestačtyřicetileté političky pocházeli ze Samoy, Tongy i Evropy. Na starosti má řadu resortů, včetně sociálního rozvoje a zaměstnanosti a umění, kultury a kulturního dědictví. 

Dosavadní premiérka Ardernová ve čtvrtek překvapivě oznámila, že nejpozději 7. února odstoupí z čela vlády a již se nebude ucházet o další mandát. V této souvislosti uvedla, že již nemá sílu ve funkci pokračovat, ale vyjádřila naději, že její strana vyhraje příští volby. Pětimilionový stát vedla pět let.

Hipkins se chce zaměřit na „pandemii inflace“

„Je to největší privilegium a největší zodpovědnost mého života,“ řekl Hipkins po svém zvolení do čela strany. Dodal, že je plný energie a těší se na nadcházející výzvu. Vzápětí také ocenil vůdčí schopnosti Ardernové, kterou označil za jednu z nejlepších novozélandských premiérek a za inspiraci pro ženy a dívky na celém světě.

Při oznámení svých priorit v čele vlády Hipkins uvedl, že se bude soustředit na ekonomickou situaci země, a poznamenal, že se mnoho rodin potýká s „pandemií inflace“. Hipkins bude oficiálně uveden do funkce předsedy vlády ve středu. Příští všeobecné volby jej čekají za méně než devět měsíců a podle průzkumů veřejného mínění by v nich mohli těsně zvítězit opoziční konzervativci.

Ardernová již dříve oznámila, že od demise do konání voleb zůstane řadovou členkou parlamentu.

Chris Hipkins se narodil 5. září 1978 v Hutt Valley, vystudoval politologii a kriminologii na univerzitě Victoria ve Wellingtonu. Poté vystřídal několik zaměstnání, mimo jiné byl poradcem politiků Trevora Mallarda a Helen Clarkové. Do parlamentu ho poprvé zvolili v roce 2008 a od té doby ještě čtyřikrát.

V roce 2013 Hipkins hlasoval pro zákon, který legalizoval na Novém Zélandu manželství osob téhož pohlaví. Na konci roku 2015 mu za jeho kritiku billboardu propagujícího prodej „zlevněných“ zbraní na Novém Zélandu bylo vyhrožováno i smrtí.

Od října 2017 vede resorty školství, veřejných služeb a policie, rovněž má na starosti prosazování vládní agendy ve sněmovně. Větší popularitu si získal při úspěšném zvládání pandemie covidu-19, které řešil ve funkcích ministra pro boj s covidem-19 od listopadu 2020 do loňského června a ministra zdravotnictví, kterým byl od července do listopadu 2020. Nový Zéland se stal jednou z nejúspěšnějších zemí v boji proti této nemoci – vyhnul se velkému počtu nákaz a díky přísným opatřením dokázal ochránit i svoji ekonomiku.

Hipkins je od roku 2020 ženatý a má dvě malé děti. Když si v roce 2018 vzal otcovskou dovolenou po narození druhého dítěte, byl jedním z prvních členů vlády, kteří tak učinili. Vloni oznámil, že se s manželkou rozhodli žít odděleně.

Chris Hipkins
Zdroj: ČTK/AP/Nick Perry