Rusko intenzivně ostřeluje Chersonskou oblast. Přibývá obětí zásahu domu v Dnipru

Události: Rusové ostřelují ukrajinská města (zdroj: ČT24)

Přinejmenším jednu oběť si vyžádalo pondělní ostřelování Chersonu na jihu Ukrajiny ruským dělostřelectvem, oznámil šéf oblastní správy Jaroslav Januševyč. Ostřelování pokračovalo i na dalších místech země. Ukrajinské úřady zároveň informovaly, že sobotní zásah devítipodlažního domu v Dnipru si vyžádal 40 mrtvých, další desítky lidí se stále pohřešují.

V chersonské čtvrti ruské granáty zasáhly internát a obytný dům, ve kterém se podle předběžných údajů ví o jedné mrtvé. Tato žena na místě podlehla zraněním způsobeným střepinami, později doplnil Januševyč.

Rusové v neděli podle něj ostřelovali Chersonskou oblast devadesátkrát, z toho jednadvacetkrát se pod palbu dostal Cherson, kde Rusové úmyslně ostřelovali sídlo Červeného kříže, městskou nemocnici a středisko pro rehabilitaci postižených dětí. Nedělní ostřelování si vyžádalo tři mrtvé a 14 zraněných civilistů, dodal.

Zásah obytného domu

Nejméně čtyřicet lidí zahynulo při sobotním ruském raketovém útoku na obytný dům ve východoukrajinském městě Dnipro. O aktualizované bilanci Dněpropetrovské oblastní správy  informovala ukrajinská média. Na místě pokračují záchranné práce, píše ruskojazyčný server BBC. Podle dřívějších zpráv se stále pohřešují desítky lidí.

Mezi čtyřiceti oběťmi útoku jsou tři děti. Dalších 75 lidí je zraněných, více než 12 z nich je ve vážném stavu, včetně jednoho dítěte. „Záchranáři v noci vyprostili zpod trosek mnohopodlažního domu zničeného ruskou raketou ještě několik mrtvých,“ uvedl dopoledne šéf místní oblastní správy Valentyn Rezničenko.

V nemocnici se ze zranění zotavuje třiadvacetiletá Anastázie, která přežila v jednom z vyšších podlaží. Její přítel nedávno padl na frontě. Rodiče teď zemřeli pod troskami zdí.

Dvacet hodin v mrazu přečkala v troskách neslyšící Kataryna Zelenská. Hasiči považovali za zázrak, že ji našli živou.

Rusko použilo nepřesnou raketu

Dům v Dnipru zasáhla raketa Ch-22, upřesnila už dříve ukrajinská armáda. Tato střela byla původně vyvinuta v Sovětském svazu k ničení amerických letadlových lodí. Loni v červnu dvě tyto zbraně mimo jiné zasáhly obchodní centrum v Kremenčuku, kde zabily více než dvě desítky lidí a další desítky zranily.

Střely Ch-22 jsou notoricky známé svou nepřesností, píše CNN. Podle starosty Dnipra Boryse Filatova raketa zřejmě mířila na tepelnou elektrárnu za řekou, ale místo toho dopadla na obytný dům. Ruskojazyčný server BBC uvedl, že tyto střely na rozdíl od další používané munice – střel s plochou dráhou letu Kalibr, dronů a raket Ch-55 či Ch-101 – létají ve větší výšce od 22 do 25 kilometrů, kde dosahují výrazně vyšší rychlosti. Vypouštěny jsou ze vzduchu relativně blízko od cíle, a ukrajinská obrana proto nemá čas, aby se je pokusila sestřelit.

Raketu směrem na Dnipro vyslal ruský strategický bombardér. Velitelem 52. perutě, který měl vydat příslušný rozkaz, je Oleg Timošin. Tento důstojník rozhodl i o útoku na nákupní centrum v Kremenčuku.

„Je pravděpodobné, že Rusku střely nějakým způsobem docházejí a nemá jich tolik, kolik by jich potřebovalo, a proto používá rakety starší výroby. A používá je i k misím, na které nejsou určeny, jako je použití protilodních střel proti pozemním cílům,“ připustil Jan Ludvík z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v pořadu Horizont ČT24.

Zároveň upřesnil, že Rusko vyrábí i nové rakety, takže mu nikdy zcela nedojdou, ale bude muset pečlivě volit jejich cíle, jak budou jejich zásoby ubývat. Obrana proti balistickým střelám je podle něj velmi obtížná. Systém Patriot by měl být schopný poskytnout určitou ochranu, ale jeho provoz je nákladný.

Výzkumný pracovník Jan Ludvík
Zdroj: ČT24

Útok na oblastní středisko

Nejméně pět zraněných, včetně dvou dětí, si v noci na pondělí vyžádalo ruské ostřelování Záporoží v jižní části Ukrajiny, uvedl na sociální síti zástupce šéfa prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko. Terčem ostřelování se stal podle guvernéra Charkovské oblasti Oleha Syněhubova také Kupjansk, kde byli zraněni dva lidé, 41letý muž a 65letá žena.

„Nepřítel zaútočil na oblastní středisko a jeho předměstí raketami,“ napsal Tymošenko k situaci v Záporožské oblasti. Jedna z raket dopadla v Záporoží vedle pětipodlažního obytného domu. Úlomky z rozbitých oken zranily pět lidí, včetně dvou dětí ve věku devíti a 15 let. Děti byly hospitalizovány. Nosná konstrukce domu nebyla poškozena.