Trumpova cla na dovoz hliníku a oceli byla podle WTO proti pravidlům. Washington protestuje

Cla na dovoz hliníku a oceli do Spojených států, která americká vláda zavedla za úřadování bývalého prezidenta Donalda Trumpa, byla v rozporu s globálními obchodními pravidly. V pátek o tom podle agentury Reuters ve svém rozsudku rozhodla Světová obchodní organizace (WTO). Washington její rozhodnutí kritizuje.

Žalobci byly Čína, Norsko, Švýcarsko a Turecko. Evropská unie žalobu na USA u WTO kvůli clům původně podala také, ale poté, co Washington loni souhlasil se zrušením cel na dovoz z EU, Brusel žalobu pozastavil.

Spojené státy v době Trumpovy vlády zavedly cla ve výši až 25 procent. Zdůvodnily to tím, že dovoz ohrožuje národní bezpečnost země. Vzhledem k tomu, že podle pravidel WTO a její předchůdkyně GATT mají země právo pozastavit obchodní úlevy, jako je bezcelní dovoz, bez dalšího zdůvodnění v zájmu ochrany své národní bezpečnosti, zastávala vláda USA názor, že WTO by se urovnáním sporu vůbec neměla zabývat.

Spor byl jedním z nejvýznamnějších a potenciálně výbušných případů, o jakém WTO rozhodovala. Její tříčlenná porota nyní uvedla, že americká opatření nebyla v souladu s pravidly WTO, a doporučila Spojeným státům, aby je do souladu uvedly. Spojené státy sdělily, že důrazně odmítají „chybný“ výklad a závěry panelu.

Zemím, které urovnání sporu u WTO vyhrají, náleží odškodnění v rozsahu, v jakém je zpochybňovaná opatření poškodila. USA se však mohou formálně odvolat. Protože však Washington už roky blokuje jmenování nových členů odvolacího orgánu, odvolací řízení se nyní konat nemohou. Případ tak zůstane nevyřešený, uvedla agentura DPA.