Trump vyzval ke zrušení částí ústavy. Schůzkou s antisemity pobouřil i republikány

Horizont ČT24: Trump vyzval ke zrušení částí ústavy (zdroj: ČT24)

Bílý dům odsoudil výrok bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, který vyzval ke zrušení pravidel včetně částí ústavy, aby po „zfalšovaných“ volbách mohl být jmenován prezidentem. Kritiku si Trump vyslechl i od části republikánů – řada z nich odsoudila jeho nedávné setkání s popírači holocaustu v jeho floridském sídle Mar-a-Lago.

Exprezident Trump při své inauguraci přísahal, že se bude řídit americkou ústavou a že ji bude bránit. Téměř šest let poté vyzývá k jejímu zrušení. „Obrovský podvod tohoto typu a velikosti umožňuje ukončit všechna pravidla, předpisy a články, včetně ústavních,“ prohlásil bývalý lídr USA. Bez důkazů také zopakoval, že poslední prezidentské volby byly ukradené.

Trumpův výrok vyvolal odsudek z Bílého domu i Kongresu. „Teď volá po konci americké konstituční demokracie. Donald Trump je mimo kontrolu a nebezpečím pro demokracii,“ zhodnotil vůdce demokratické většiny v Senátu Chuck Schumer.

Silná kritika přišla i z řad republikánů poté, co exprezident ve svém floridském sídle Mar-a-Lago večeřel se dvěma prominentními antisemity. Raper Kanye West, který chválí Adolfa Hitlera, tam přivedl popírače holocaustu Nicka Fuentese.

„Nemyslím si, že by kdokoliv měl trávit čas s Nickem Fuentesem, protože v této Republikánské straně nemá žádné místo,“ ohradil se vůdce republikánské menšiny ve Sněmovně reprezentantů Kevin McCarthy. Obdobně se vyjádřil také lídr republikánů v senátu.

„V Republikánské straně není žádné místo pro antisemitismus nebo zastánce nadřazenosti bílé rasy. To platí pro všechny stranické lídry, kteří se budou ucházet o státní funkce,“ zdůraznil. Exprezidentovu večeři s antisemity odsoudil také designovaný izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který ho dříve chválil za to, že uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele.

Trump hovoří k věrným, hodnotí amerikanista

Fakt, že pozornost Trumpa, který chce znovu kandidovat na prezidenta, získali známí popírači nacistického vyvraždění šesti milionů Židů, vyvolává obavy. „Na vzestupu je i popírání holocaustu, což zvlášť ukázal skandál týkající se Kanya Westa a Nicka Fuentese v Mar-a-Lagu,“ myslí si prezident Centra židovské historie v New Yorku Gavriel Rosenfeld.

„Trump momentálně mluví především ke své věrné voličské základně a tam se dá říct, že mu projde opravdu úplně všechno. Těch lidí je poměrně dost na to, aby v Republikánské straně mohl primárky vyhrát,“ analyzuje amerikanista Jiří Pondělíček z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy šance na zvolení.

Trumpovu sílu podle Pondělíčka ukázaly podzimní americké volby do sněmovny a senátu, ačkoliv pro republikány nedopadly tak úspěšně, jak se očekávalo. „Asi devadesát procent jím podpořených kandidátů v primárkách zvítězilo. Myslím, že se aktuálně snaží utužit si svoji základnu věrných,“ míní amerikanista.