Po necelém týdnu opět jednali vrcholní představitelé Číny a USA. Sešli se Si a Harrisová

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová krátce jednala s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Sešli se na okraj summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC). Harrisová zdůraznila nutnost komunikace a zodpovědné konkurence mezi oběma mocnostmi. Na summitu došlo také k setkání čínského prezidenta s šéfem tchajwanské delegace Morrisem Čchangem, jde o výjimečné setkání zástupců těchto dvou zemí na tak vysoké úrovni. Čchang ho zhodnotil jako zdvořilou a šťastnou výměnu názorů.

S čínským prezidentem jednala americká viceprezidentka necelý týden poté, co se Si Ťin-pching sešel s hlavou Spojených států Joem Bidenem na okraj summitu G20 v Indonésii. Zatímco s Bidenem hovořil Si zhruba tři hodiny, jednání s Harrisovou bylo jen krátké a nebylo předem oznámené.

Podle Bílého domu viceprezidentka zdůraznila, že „musí zůstat otevřené komunikační linie k zodpovědnému zvládání soutěže mezi našimi zeměmi“.

Kamala Harrisová na summitu APEC
Zdroj: Reuters/Jack Taylor

Si podle čínské státní televize CCTV uvedl, že setkání s Harrisovou bylo „strategické a konstruktivní a bylo důležité pro nasměrování dalších čínsko-amerických vztahů“.

Washington i Peking však při informování o schůzce prezidenta Si s Harrisovou především odkazovali na předchozí jednání obou prezidentů.

Biden po setkání s čínskou hlavou státu řekl, že obě strany spustily mechanismus častější komunikace a že americký ministr zahraničí Antony Blinken odcestuje do Číny k následným jednáním.

Oba prezidenti se rovněž dohodli na tom, že zmocní klíčové vysoce postavené funkcionáře k jednání o potenciální spolupráci v oblastech jako klimatická změna a udržení globální finanční, zdravotní a potravinové bezpečnosti.

Zdvořilé setkání zástupců Tchaj-wanu a Číny

Čínský prezident Si Ťin-pching jednal na summitu APEC také se šéfem tchajwanské delegace Morrisem Čchangem. Zástupce Číny a Tchaj-wanu se na půdě APEC pravidelně setkávají, byť jde většinou jenom o výměnu zdvořilostí. „Pogratuloval jsem mu k úspěchu dvacátého sjezdu komunistické strany. Byla to velmi šťastná a zdvořilá výměna názorů,“ řekl Čchang o páteční rozmluvě se Si Ťin-pchingem.

APEC je jedna z mála organizací, jíž je Tchaj-wan členem. Čína ostrov považuje za součást svého území a účast Tchaj-wanu v jiných organizacích blokuje. Napětí mezi nimi vzrostlo v srpnu, kdy Čína po tchajwanské návštěvě předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové uspořádala v blízkosti ostrova vojenské cvičení.

Čchang, který je také zakladatelem tchajwanského gigantu na výrobu čipů TSMC, řekl, že na summitu mluvil rovněž s americkou viceprezidentkou Harrisovou. I když v TSMC už nepůsobí, zůstává důležitou osobou v odvětví výroby čipů. S Harrisovou mluvil o nové továrně na výrobu čipů, jež TSMC staví v Arizoně za dvanáct miliard dolarů (asi tři sta miliard korun).

Čchang Harrisovou informoval, že Tchaj-wan pozval americkou ministryni obchodu Ginu Raimondovou na otvírací ceremonii do Arizony. Konat se má 6. prosince, i když výroba ještě zahájena nebude.