Propad preferencí se britským konzervativcům daří zvrátit. Voliče prý nejvíc odpuzuje nuda

Události: Britští konzervativci zastavili propad preferencí (zdroj: ČT24)

Britští konzervativci zastavili propad volebních preferencí. Na opoziční labouristy ale dál ztrácejí pětadvacet procentních bodů. Trend se podařilo obrátit novému premiérovi Rishimu Sunakovi, který do čela vládní strany nastoupil po debaklu kabinetu Liz Trussové.

Jedna věc se v britské politici neodpouští: nuda. Politici mohou být různí, ale nesmí být nudní. To jim totiž veřejnost alespoň podle expertů nikdy neodpustí. Tvrdí to třeba James Johnson, bývalý poradce expremiérky Theresy Mayové a expert na předvolební průzkumy. „Nuda není nic, co by voliče vzrušilo. Chtějí radiální změnu a je jedno, jaká strana jim ji dá. Prostě chtějí vidět změnu,“ prohlašuje Johnson.

Přilákat zpět ztracené voliče je nyní největším úkolem současného premiéra Rishiho Sunaka. Konzervativci se v současnosti pohybují na nejnižších preferencích za posledních jedenáct let. Trend se jim ale s nástupem nového premiéra pomalu daří zvrátit.

Experti upozorňují, že nerozhodnutí voliči v Británii často volí nikoli podle stranické preference, ale podle toho, jak se jim líbí nebo nelíbí šéf dané partaje. A to by mohlo pomoci současnému premiérovi Rishimu Sunakovi.

Nestálí voliči

„Voliči jsou velmi nestálí, rychle mění názory. Vlastně jsou v současnosti nejvíce nestálí za celou dobu předvolebních průzkumů. A navíc, Rishi Sunak má velice dobré osobní hodnocení,“ sděluje Johnson.

Štěstí v neštěstí pro současnou vládu by mohlo být také to, že země je sužována ekonomickou nestabilitou. Lidé vnímají rostoucí ceny potravin a mají strach z nadcházející zimy. Právě to může být pro současnou vládu příležitost voličům dokázat, že je schopna najít řešení.

A pokud se k tomu přidá trochu osobního charismatu, a hlavně méně oné „nudy“, mohlo by to pro současného premiéra dopadnout lépe než pro jeho předchůdkyni, které o minulém víkendu recesisté postavili figurínu v nadživotní velikosti, aby ji pak v noci slavnostně odstřelili a spálili.