Paříž si připomněla brutálně zavražděnou dívku. Okolnosti tragédie rozdělují politiky ohledně migrace

Události: Shromáždění na počest zavražděné dívky (zdroj: ČT24)

V Paříži se uskutečnilo smuteční shromáždění na počest dvanáctileté Loly, kterou brutálně zabila psychicky narušená žena. Případ má politický rozměr kvůli tomu, že všichni, kdo se na vraždě měli podílet, pocházejí z Alžírska. Tragédie ve Francii znovu vyvolala debatu o imigrační politice vlády.

Vzpomínkový pochod na památku zavražděné dvanáctileté Loly provázel hluboký smutek, dojetí a hlavně tíživé ticho. Tragédie totiž zasáhla mnoho Pařížanů a zpočátku bylo shromáždění důstojným loučením. „Chtěl jsem uctít památku té dívky. Uvědomuji si, jak je kolem mě hrozné ticho,“ ilustruje atmosféru pro Českou televizi jeden z obyvatel Paříže. 

Hlavní podezřelou z vraždy je údajně psychicky narušená čtyřiadvacetiletá žena z Alžírska, která nebyla v zemi legálně, a úřady ji vyzvaly, aby území Francie opustila. 

Jedním z organizátorů manifestace byly krajně pravicové organizace v čele se stranou Znovudobytí Erica Zemmoura, kteří touto formou chtěli kritizovat imigrační politiku vlády. I proto, a zároveň na přání rodiny, se smutečního pochodu nakonec nezúčastnili žádní poslanci a zavražděné dívce vzdali poctu jinak.

Vražda otřásla i parlamentem

Okolnosti vraždy na půdě parlamentu tento týden strhly bouřlivou debatu. „Zločiny jsou páchány ilegálními imigranty, které jsme nebyli ochotni a schopni poslat domů,“ hřímala poslankyně krajně pravicové strany Národní sdružení Marine Le Penová. Předsedkyně vlády Elizabeth Borneová z vládní strany La République En Marche! naopak její projevy mírnila a vyzvala „k slušnosti, úctě a respektu k bolesti rodiny.“ 

Vyšetřování případu, na kterém se měli podílet i další tři lidé alžírského původu, pokračuje. V pátek objevila policie tělo dvanáctileté dívky v bedně v pařížském 19. obvodu. Před vyšetřujícím soudcem pak v pondělí stanula psychicky narušená čtyřiadvacetiletá žena, která byla obviněna z vraždy, znásilnění a mučení nezletilé. Zadržen byl i třiačtyřicetiletý muž, který je podezřelý, že jí pomáhal s přepravou těla. 

K domu, kde Lola bydlela a kde přišla o život, se i po skončení shromáždění scházejí další a další lidé. „Přijel jsem, abych vzdal poctu malé Lole, která měla být touto dobou ve škole. A abych podpořil rodiče, kteří v tuto chvíli prožívají opravdu těžké chvíle,“ vyjádřil se jeden z obyvatel pařížského předměstí Farouk.   

Vláda přiznala, že kritika její imigrační politiky je zčásti oprávněná. Za uplynulý rok se ze země podařilo deportovat jen desetinu těch, kdo měli zemi opustit.