Ruská stíhačka v září vypálila raketu poblíž britského letadla, oznámil Londýn

Ruská stíhačka vypustila 29. září raketu poblíž neozbrojeného britského průzkumného letounu, který hlídkoval v mezinárodním vzdušném prostoru nad Černým mořem. Ve čtvrtek to oznámil britský ministr obrany Ben Wallace. Podle Ruska se jednalo o důsledek technické závady, to potvrdil i Londýn.

Wallace dodal, že své obavy ohledně potenciálně nebezpečného incidentu dal najevo svému ruskému protějšku Sergeji Šojguovi. Británie hlídky v oblasti následně obnovila s doprovodem bojových letounů.

Ministr obrany dodal, že incident nepovažuje za eskalaci z ruské strany. Britská analýza podle něj potvrdila sdělení Moskvy, že šlo o technickou chybu.

Celý incident trval asi devadesát minut. Britský průzkumný letoun Boeing RC-135 Rivet Joint prováděl rutinní hlídku nad Černým mořem, když jej začaly sledovat dva ruské bojové letouny SU-27. Wallace dodal, že vzájemné sledování není neobvyklé. Jedna z ruských stíhaček ale mimo viditelný dosah britské posádky vypustila střelu. Britský letoun dokončil hlídkový let a vrátil se zpět na základnu.

Severoatlantická aliance v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu posílila svoji přítomnost v zemích sousedících s Ukrajinou. Britské královské letectvo (RAF) v březnu poslalo čtyři stroje Eurofighter Typhoon na základnu do Rumunska.

„Alianční letouny společně rutinně operují v oblasti Černého moře, aby zdokonalily vzájemné komunikační i operační dovednosti pro budoucí mise,“ konstatovalo NATO ve společném prohlášení na konci května po jednání na základně Ramstein v Německu.