V Pekingu se objevily transparenty protestující proti vládě, úřady je odstranily

V Pekingu se objevily transparenty protestující proti vedení země, zejména proti čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi. Tamní úřady je rychle odstranily. Záběry velmi nezvyklého protestu začaly ve čtvrtek kolovat na sociálních sítích. Děje se tak jen několik dní před konáním sjezdu vládnoucí Komunistické strany Číny, který začne v neděli 16. října. Informovala o tom agentura Reuters.

Na transparentech byly mimo jiné výzvy k odstoupení prezidenta Si Ťin-pchinga či k ukončení přísné covidové politiky. Protest se odehrál v pekingské čtvrti Chaj-tien, kde se nachází několik prestižních univerzit. Záběry transparentů pak byly zveřejněny na Twitteru, který je v Číně blokován.

Incident se odehrál ve velmi citlivé době, kdy jsou pekingské úřady v nejvyšší pohotovosti před 20. sjezdem vládnoucí komunistické strany. Ten se koná jednou za pět let. Očekává se, že si na něm prezident zajistí pokračování v čele strany na třetí funkční období.

„Udeřme ze škol i z práce a odstraňme diktátorského zrádce Si Ťin-pchinga,“ znělo jedno z hesel na transparentu. Přímo zmíněné jméno čínského prezidenta při protestu je přitom rovněž velmi nezvyklé, protestující většinou používají nejrůznější eufemismy a opisy ve snaze vyhnout se cenzuře.