Ukrajinci postupují v Chersonské oblasti. Daří se jim také na severovýchodě

Události: Osvobozování ukrajinských území (zdroj: ČT)

Ukrajinská armáda v posledních dvou dnech zaznamenala výrazný postup po průlomu ruských linií v Chersonské oblasti v jižní části Ukrajiny. Ofenziva pokračuje také v okolí Lymanu na východě. Zřejmě už vstoupila i do Luhanské oblasti, tvrdí americký Institut pro studium války (ISW).

V neděli a v pondělí pokračovaly ukrajinské síly v postupu po průlomu obranných liní v Chersonské oblasti. Ruské ministerstvo obrany přiznalo, že Ukrajinci prorazili u vesnice Zolota Balka a postupují podél přehradní nádrže na Dněpru směrem na Beryslav a Novou Kachovku.

Osvobozen byl několik kilometrů široký pás území k vesnici Havrylivka. Ruskem dosazený šéf Chersonské oblasti Vladimir Saldo v ruské státní televizi ale oznámil také obsazení obce Dudčany, která leží o zhruba deset kilometrů jižněji na západním břehu Dněpru.

Dudčany se nachází asi třicet kilometrů od míst, kde se Ukrajinci v pondělí probili přes ruské pozice. Dokládá to poměrně rychlý postup jižním směrem. Další představitel okupační správy Kirill Stremousov ale v úterý ruské agentuře RIA Novosti řekl, že ukrajinský útok v obci zastavilo letectvo a dělostřelecká palba.

Ukrajinci si rovněž vylepšili postavení na druhé straně chersonské fronty u Davydiva Bridu, byť útoky na město samotné byly podle ruských zdrojů odraženy. Na sociálních sítích se však již objevují záběry ukrajinských jednotek v ulicích nejen z Davydiva Bridu, ale také města Velyka Oleksandrivka.

Vedení ukrajinské armády informuje o průběhu jižní ofenzivy minimálně, což zdůvodňuje zabezpečením probíhajících operací. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však v noci bez dalších detailů oznámil, že se podařilo osvobodit několik měst a vesnic, a že na řadě míst pokračují těžké boje.

Rusové se opevňují u Kreminny

Ve východní Charkovské oblasti se ukrajinské armádě daří postupovat od Kupjansku směrem do Luhanské oblasti. Podle ruských zdrojů, na něž se ISW odvolává, se nyní předsunuté jednotky nacházejí asi šestnáct kilometrů od Svatova, které je významným logistickým uzlem v západní části oblasti.

Poblíž obcí Čorvonopopivka a Piščane se Ukrajincům zřejmě podařilo přetnout důležitou silnici ze Svatova do Severodoněcku. Proruský lídr Doněcké oblasti Denis Pušilin oznámil, že ruská armáda se nově opevňuje v okolí města Kreminna.

Představitel Ruskem koordinovaných sil Andrej Maročko potvrdil, že ukrajinská armáda překročila hranice Luhanské oblasti na blíže neurčeném místě a postupuje na Lysyčansk.

ISW připomíná, že v okolí Lymanu i u Chersonu stojí proti útočícím Ukrajincům jednotky, které byly v minulosti považovány za chloubu ruské armády. Podle institutu jejich ústup znamená, že bojeschopnost i elitních ruských vojenských sil se s pokračující válkou stále více snižuje.