Arménie a Ázerbájdžán se vzájemně obviňují z porušení příměří

Arménie a Ázerbájdžán se vzájemně obvinily z porušení křehkého příměří, které uzavřely teprve minulý týden po nejkrvavějších střetech za poslední dva roky. V prohlášeních, která zveřejnila ministerstva obrany těchto bývalých sovětských republik, Jerevan i Baku informují o nových přestřelkách na hranici.

„Ázerbájdžánské ozbrojené síly porušily příměří střelbou ze zbraní různé ráže na arménské vojenské pozice nacházející se na východním úseku hranice,“ tvrdí ministerstvo obrany v Jerevanu a dodává, že arménská armáda odpověděla palbou.

Krátce poté vydal prohlášení ázerbájdžánský resort obrany s tím, že jako první zahájili palbu arménští vojáci. Stát se tak mělo ve třech různých oblastech na hranici. Příslušníci arménské armády „po devět hodin přerušovaně ostřelovali pozice ázerbájdžánských ozbrojených sil z ručních zbraní různého kalibru“, stojí v prohlášení. Ázerbájdžán prý proto podnikl „adekvátní odvetná opatření“.

Arménie a Ázerbájdžán spolu dlouhodobě vedou spor o Náhorní Karabach, převážně Armény obývanou enklávu na území Ázerbájdžánu. První válka o tento region skončila v polovině 90. let vítězstvím Arménie, která Náhorní Karabach a přilehlé oblasti získala pod svou kontrolu. Naopak z druhé války v roce 2020 vyšel vítězně Ázerbájdžán, který dobyl zpět několik okresů.

Střety i mimo území Náhorního Karabachu

Další boje vypukly mezi oběma zeměmi tento měsíc, podle informací na sociálních sítích se odehrály také mimo oblast Náhorního Karabachu. Jerevan tvrdí, že ofenzivu zahájilo Baku a že ostřelovalo arménské území. Baku tvrdí, že reagovalo na „rozsáhlou diverzní akci“ protivníka. Boje si na obou stranách vyžádaly celkem několik stovek mrtvých a byly nejtvrdší od podzimu 2020. Minulý týden se Baku a Jerevan dohodly na příměří.

Arménie již dříve požádala Moskvou vedenou Organizaci Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB) o vojenskou a vojensko-politickou pomoc. ODKB do oblasti vyslala analytický tým, což Jerevan nepovažuje za dostatečné. 

Rusko je vojenským spojencem Arménie, ale zároveň se snaží udržovat přátelské vztahy s Ázerbájdžánem, doposud proto nevyslyšelo výzvy Jerevanu, aby aktivovalo dohodu o vzájemné obraně. Ázerbájdžánu vojenskou, politickou i finanční podporu poskytuje Turecko.