Lipavský vyzval kvůli Izjumu k ustavení zvláštního mezinárodního tribunálu, ukrajinská ofenziva pokračuje

Události: V Izjumu pokračují exhumace těl z hromadných hrobů (zdroj: ČT24)

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) vyzval v souvislosti se zprávami o nálezu hromadných hrobů v ukrajinském městě Izjum k rychlenému ustanovení zvláštního mezinárodního tribunálu, který bude pracovat na stíhání této agrese. Lipavský to uvedl na Twitteru. Podobné útoky vůči civilnímu obyvatelstvu v 21. století označil za nemyslitelné a odporné a nelze je podle něj přehlížet. Ukrajinská armáda mezitím nadále pokračuje v ofenzivě na severovýchodě. Rusové ale podle britských zpravodajských služeb budou zbývající okupované oblasti v Charkovské oblasti tvrdošíjně bránit.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (září 2022)

  • 0:06

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude v sobotu 1. října Děkujeme za pozornost.

  • 23:16

    Spojené státy v tuto chvíli nevidí potřebu urychleného procesu přistoupení Ukrajiny k NATO, uvedl poradce amerického prezidenta Joea Bidena pro národní bezpečnost Jake Sullivan. "Náš názor je, že Ukrajině můžeme nejlépe pomoci praktickou podporou na místě. A že proces v Bruselu by měl být zahájen jindy," řekl Sullivan. Zároveň zdůraznil, že všechna rozhodnutí ohledně členství v NATO jsou věcí kandidátů vstupu a členů aliance.

  • 22:15

    Ruská plynárenská společnost Gazprom sdělila Moldavsku, že v říjnu sníží dodávky zemního plynu do této země o 30 procent. Uvedl to moldavský vicepremiér a ministr infrastruktury Andrei Spinu. Moldavská prezidentka Maia Sanduová již začátkem týdne varovala, že Gazprom by mohl od začátku října dodávky plynu do Moldavska snížit, nebo dokonce zcela zastavit. Upozornila rovněž, že podle smlouvy by Moldavsko mělo od začátku října dostávat ruský plyn za výrazně nižší ceny.

    Moldavsko, které je na ruském plynu silně závislé, patří mezi nejchudší země v Evropě. Prudký nárůst cen plynu po začátku ruské invaze na Ukrajinu v zemi vyvolal politické napětí. Šéf moldavské plynárenské společnosti Moldovagaz Vadim Ceban v pátek uvedl, že firma uhradila Gazpromu chybějící část platby za zářijové dodávky plynu.

Ukrajinská armáda získala Izjum na východě země zpět pod svou kontrolu v neděli 11. září. Po osvobození města a odchodu ruských jednotek tamní policie oznámila nalezení provizorního pohřebiště se 440 hroby, z nichž některé jsou hromadné. Většina těl v hrobech podle ukrajinské policie patří civilistům a mnohá z exhumovaných těl nesou stopy mučení.

„Nesmíme to přehlížet. Zasadíme se o potrestání všech válečných zločinců,“ reagoval na to šéf české diplomacie.

To, že se pachatelé za své činy budou muset zodpovídat, uvedl v pátek na Twitteru francouzský prezident Emmanuel Macron. Krutosti páchané na civilistech odsoudil také šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell. Podle něj „politické vedení Ruska a všichni zapletení do porušování mezinárodního a humanitárního práva na Ukrajině ponesou odpovědnost a EU podporuje každou snahu v tomto směru“.

K hrůznému nálezu se v pátek několikrát vyjádřil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. V pravidelném večerním projevu v té souvislosti vyzval k potrestání Moskvy za válečné zločiny. Svět podle něj nesmí přihlížet, jak „teroristický stát“ Rusko zabíjí a mučí. Rusko podle něj musí být trestáno ještě tvrdšími sankcemi.

Ruská obranná linie

Ukrajinská armáda pokračuje v protiofenzivě na severovýchodě své země, zatímco ruské síly vytvořily obrannou linii mezi řekou Oskil a městem Svatove. Potvrdilo to britské ministerstvo obrany v pravidelné zprávě, která se opírá o zjištění zpravodajských služeb.

„Rusko pravděpodobně považuje udržení kontroly nad touto zónou za důležité, protože jí prochází jedna z mála hlavních tras pro doplňování zásob, které Rusko stále kontroluje ze své Belgorodské oblasti,“ uvedlo britské ministerstvo na Twitteru.

„Rusko se pravděpodobně pokusí v této oblasti tvrdošíjně bránit, ale není jasné, zda síly na ruské frontové linii mají dostatečné rezervy nebo odpovídající morálku, aby odolaly dalšímu soustředěnému ukrajinskému útoku,“ dodalo ministerstvo. 

Americký Institut pro studium války (ISW) varuje, že ruské síly by mohly od soboty do úterý na dočasně okupovaných územích provádět útoky pod falešnou vlajkou.