Švédové volili nový parlament. Podle odhadů těsně vede vládní středolevý blok

Švédsko v neděli rozhodovalo o složení příštího parlamentu. Odhady po uzavření volebních místností očekávají vítězství středolevého bloku stávající premiérky Magdaleny Anderssonové. Podle projekce by středolevý blok získal 50,6 procenta hlasů, opoziční pravicová aliance pak 48 procent. Uvedla to soukromá stanice TV4. Výsledky jsou ale natolik těsné, že se čeká na sčítání hlasů.

Právo volit má 7,5 milionu Švédů. Účast bývá tradičně vysoká, v roce 2018 přesáhla 87 procent. Volební místnosti se uzavřely ve 20:00, nyní se čeká na sečtení hlasů. Částečný výsledek by měl být znám po dvou hodinách. 

Podle průzkumu, který zveřejnila veřejnoprávní stanice SVT, dopadly volby velmi těsným rozdílem. Podle jejích odhadů by středolevý blok měl 49,8 procenta hlasů a pravicová opozice 49,2 procenta. V parlamentu, který má 349 křesel, takový rozdíl odpovídá zhruba jednomu až třem poslancům.

Předvolební průzkumy dávaly středolevé koalici naději na zisk 49 až 51 procent hlasů, zatímco pravici 47 až 49 procent. „Je to velmi vyrovnaný souboj,“ řekla Anderssonová v sobotu během posledního dne kampaně.

První výsledky odpovídají odhadům, posílí Švédští demokraté

První částečné výsledky po sečtení necelé třetiny volebních okrsků zatím odpovídají odhadům. Z jednotlivých stran jasně vedou premiérčini sociální demokraté s třiceti procenty hlasů. Středolevý blok, v němž jsou kromě sociální demokracie ještě další tři strany, má kolem padesáti procent.

Průzkumy se shodují v tom, že protiimigrační Švédští demokraté, kteří kandidují v pravicové alianci, v parlamentu těmito volbami posílí. Mohli by získat devatenáct až jednadvacet procent hlasů oproti 17,5 procenta, která měla po volbách v roce 2018. Podle částečných výsledků po sečtení třetiny okrsků mají přes dvacet procent.

„Samozřejmě, že mne znepokojuje představa, že bude vláda závislá na Švédských demokratech. Bylo by to jiné Švédsko,“ konstatovala premiérka. Naopak strana Umírněných Ulfa Kristerssona si oproti roku 2018 pohoršila – před čtyřmi lety ji volilo skoro 20 procent lidí, nyní něco přes 17 procent. Celý opoziční blok zatím získal něco přes 48 procent hlasů.

Šéf tradiční pravice nemá dle médií podporu

Předsedou vlády se ve Švédsku stává představitel nejsilnější strany v kandidující alianci. Podle médií ale tradiční pravicové strany nejsou nakloněny tomu, aby se do čela vlády postavil v případě vítězství pravice šéf Švédských demokratů, jímž je Jimmie Akesson.

Strana před volbami zveřejnila třicetibodový plán, který by měl změnit Švédsko v zemi s nejpřísnějším postupem vůči běžencům v Evropské unii. Té bude severoevropská země předsedat v první polovině příštího roku a naváže v této roli na Česko.

Podle průzkumů získá zřejmě nejvíce hlasů opět sociálnědemokratická strana, která z minulých voleb vyšla s 31 procenty hlasů a podobný výsledek jí dávají i letošní sondáže. Až třetí je Umírněná koaliční strana, jež kandiduje v pravicovém uskupení. V roce 2018 získala 23 procent hlasů, nyní jí průzkumy dávají něco kolem osmnácti procent.