„God Save the King“ a další inovace. Co smrt panovnice změní v britské každodennosti?

Po úmrtí královny Alžběty II., která své zemi vládla rekordních sedmdesát let, se bude muset ve Velké Británii hodně věcí změnit – od bankovek až po státní hymnu. Některé se uskuteční ihned, jiné potrvají roky. Smrt panovnice představuje pro Brity tíživý, ale i převratný moment. Podle ostrovních médií dosáhnou náklady na pohřeb a následnou korunovaci odhadem šesti miliard liber. Bude to však jen zlomek peněz, které bude muset země vynaložit na další inovace.

Portréty zesnulé panovnice se v současnosti nacházejí na poštovních známkách či bankovkách. Její iniciály zdobí uniformy a vládní znaky po celé Velké Británii. Změnit je bude obrovským úkolem, který potrvá nejméně několik let, možná i desetiletí. 

On-line přenos

Smrt Alžběty II.

  • 21:50

    Oficiální britské loučení s královnou Alžbětou II. končí a spolu s ním i tento přenos. Děkujeme za pozornost.

  • 20:43

    Státní smutek bude ve Spojeném království na žádost nového krále Karla III. pokračovat do 26. září.

  • 20:30

    Během soukromého obřadu v rodinné hrobce se s královnou bez přítomnosti médií loučí členové královské rodiny. Jde o poslední část pohřebního dne a závěrečné rozloučení s panovnicí. Alžběta II. spočine po boku svého manžela prince Philipa, vévody z Edinburghu, který zemřel loni v dubnu.

Proměnit se musí například královský znak. Používá ho každý panovník a zahrnuje jeho jméno a titul. Tyto znaky se obvykle nacházejí na vládních budovách, státních dokumentech či dalších předmětech spojených s monarchií. Po smrti panovnice by se znak ER měl dle britských médií změnit na CR. První písmeno odkazuje ke jménu panovníka, druhé, které by mělo zůstat nezměněno, vyjadřuje slovo Rex či Regina (král či královna).

Pravdou ovšem je, že nový královský znak ještě nebyl oficiálně potvrzen. Ten stávající se nachází také na uniformách v Británii, včetně policejních a armádních. 

Na poštovních schránkách je v současnosti nápis ERII, což je zkratka pro Elizabeth Regina II. Nová podoba by proto měla být CRIII (Charles Rex IIII). Na schránkách se totiž vždy nachází znak panovníka, který vládne v okamžiku jejich výroby.

V současnosti je v Británii více než sto tisíc alžbětinských schránek a nahradit všechny potrvá několik let. Podle britského Poštovního muzea se změna uskuteční pouze formou dodání nových poštovních schránek, staré se nahrazovat nebudou.

Měnit se naopak budou poštovní známky, na nichž bude vyobrazen král Karel III. Při poslední změně panovníka v roce 1952 byla vydána první série známek pod názvem Kolekce Wildingové. Obsahovala portréty mladé královny Alžběty II. od oficiální královské fotografky Dorothy Wildingové, které byly pořízeny pouhé dva týdny po smrti krále Jiřího VI. Tyto známky se používaly až do roku 1971.

Skon dlouholeté panovnice se pochopitelně dotkne i peněz. Podle prohlášení britského mincovního experta budou dodány do oběhu nové bankovky a mince s novým portrétem jejího syna coby nového vladaře. Mince a bankovky s královnou Alžbětou II. se budou dál vydávat po zbytek letošního roku nebo možná i déle, teprve časem dojde na měnu s novým portrétem. Mnoho mincí a možná i bankovek s portrétem panovnice proto zůstane v oběhu ještě řadu let.

Bůh ochraňuj krále

S nástupem krále Charlese III. na trůn se bude muset v národní hymně změnit formulace „Bůh ochraňuj královnu“ na „Bůh ochraňuj krále.“ Tato verze se používala naposledy za panování Alžbětina otce, krále Jiřího VI. (1895 až 1952). 

V nápisu na britských pasech, který obsahuje oznámení ministra Jejího Veličenstva, by se mělo změnit přídavné jméno na formulaci Jeho Veličenstva. Očekává se, že se tak stane na všech nových pasech. Všechny dosud vydané cestovní doklady zůstanou v platnosti a úřady nebudou nutit občany k jejich výměně. Nahrazení starých pasů proto opět potrvá řadu let.