Královna byla skálou, na které stála moderní Británie, uvedla premiérka Trussová

Britská premiérka vzdala hold královně, Karlovi III. slíbila oddanost (zdroj: ČT24)

K úmrtí britské panovnice Alžběty II. se vyjádřili také politici přímo z Británie a ze zemí britského společenství (Commonwealthu). Nová britská premiéra Liz Trussová ji označila za skálu, na které byla vystavěna moderní Británie.

Královna Alžběta II. byla skálou, na které byla vystavěna moderní Británie, zprávami o její smrti jsme zdrceni, uvedla premiérka Trussová. Jde podle ní o den velké ztráty, ale královna, milovaná v Británii i po celém světě, po sobě zanechala velký odkaz.

Panovnice, která vládla Británii sedmdesát let, zemřela ve čtvrtek odpoledne ve věku 96 let. Novým britským králem se stal její nejstarší syn, dosavadní princ Charles. „Bože ochraňuj krále,“ zakončila proslov před tradičním londýnským sídlem premiérů v Downing Street premiérka Trussová. O královnině úmrtí se premiérka dozvěděla v 16:30 místního času (17:30 SELČ), uvedl podle BBC její mluvčí. Buckinghamský palác zprávu zveřejnil o dvě hodiny později.

Vůdce labouristické opozice Keir Starmer uvedl, že si „navždy budeme vážit života královny Alžběty II. ve službě a oddanosti našemu národu a Commonwealthu; naší nejdéle sloužící a největší panovnice.“ Její oddanost národu byla nehybným bodem otáčejícího se světa, dodal.

Zmínil také, že se ke konci chýlí velká alžbětinská éra. „Památku zesnulé královny uctíme nejlépe tím, že udržíme při životě hodnoty veřejné služby, které ztělesňovala. Sedmdesát let stála královna Alžběta II. jako hlava naší země. Ale duchem stála mezi námi.“ 

„Smrt Jejího Veličenstva královny Alžběty je pro Spojené království, Společenství a celý svět velmi smutným okamžikem. Její život byl životem mimořádné oddanosti a služby. Jménem skotského lidu vyjadřuji králi a královské rodině svou nejhlubší soustrast,“ uvedla šéfka skotské vlády Nicola Sturgeonová.

Ke skonu panovnice se vyjádřili i zástupci umělecké scény. Zpěvák skupiny Rolling Stones Mick Jagger uvedl, že královna byla v celém jeho životě. „Vzpomínám na ni jako na krásnou mladou dámu i jako na tolik milovanou babičku národa.“ Vyjádřil rovněž soustrast královské rodině. 

Jak na královnu vzpomínají bývalí premiéři

Královna Alžběta II. přivedla Británii do moderní doby a zemi během své vlády stmelovala, shodují se v kondolencích britští expremiéři. Měla jedinečnou schopnost činit nás šťastnými, a proto jsme ji milovali, uvedl předchůdce současné premiérky Boris Johnson. Budeme za ni truchlit a bude nám chybět, řekl o královně bývalý premiér Tony Blair. 

Královna Alžběta II. byla nejdéle vládnoucí panovnicí v britských dějinách, za svou vládu jmenovala 15 premiérů, naposledy toto úterý Liz Trussovou.

Podle Johnsona byla královna v mnoha ohledech nejlepší panovnicí v britských dějinách, zmodernizovala konstituční monarchii. „Ačkoliv naše hlasy jsou ještě zastřené smutkem, můžeme s jistotou vyslovit slova, která v této zemi nezazněla více než sedm desetiletí. Bože ochraňuj krále,“ dodal expremiér na adresu nového panovníka Karla III.

„Její Veličenstvo bylo svědkem obrovských změn, obratně šlo s dobou, ale vždy poskytovalo stabilitu a jistotu. Byla naší stálicí po celou tuto velkou Alžbětinskou éru,“ uvedla někdejší premiérka Theresa Mayová a podobně jako její následník Johnson vzdala hold novému králi.

„Ztratili jsme nejen naši panovnici, ale i osobnost, která více než kterákoliv jiná stmelila naši zemi a zosobňovala vše, díky čemu jsme hrdí na to, že jsme Britové,“ řekl Tony Blair, který vedl kabinet v Londýně v letech 1997 až 2007.

„Neexistují slova, která by mohla dostatečně vyjádřit ztrátu, kterou naše země pocítí,“ uvedl David Cameron, premiér z let 2010 až 2016. „Všichni jsme přišli o někoho, kdo nám byl velmi blízký,“ vyjádřil soustrast ministerský předseda z 90. let John Major. Královna sloužila zemi do poslední chvíle, vzdal hold královně Cameronův předchůdce Gordon Brown.

Irští a severoirští politici děkovali za nápravu vztahů mezi Británií a Irskem

Irští a severoirští politici od premiéra Michéala Martina po nacionalisty vřele vzpomněli na odkaz královny Alžběty II. a na roli, kterou sehrála při nápravě vztahů mezi Británií a Irskem, informovala agentura Reuters.

Královna se v roce 2011 stala první britskou panovnicí, která Irsko navštívila od získání nezávislosti na Londýnu téměř o století dříve. Martin nyní uvedl, že tento krok byl zásadní pro normalizaci vzájemných vztahů. „Během těch několika památných dní se královna nestranila stínů minulosti,“ uvedl v prohlášení irský prezident Michael Higgins. „Její dojemná slova a vyjádření úcty Irové velmi ocenili a obdivovali, nastolila jimi nový, na budoucnost orientovaný vztah mezi našimi zeměmi,“ dodal.

Královna na začátku svého tehdejšího projevu promluvila irsky, což si od tehdejší irské prezidentky Mary McAleeseové vysloužilo slyšitelné zalapání po dechu a od přítomných spontánní potlesk. O rok později si Alžběta II. v Belfastu potřásla rukou s Martinem McGuinnessem, bývalým velitelem Irské republikánské armády (IRA) a tehdejším náměstkem prvního ministra Severního Irska.

Severoirská lídryně nacionalistické strany Sinn Féin, která vzešla z politického křídla IRA, Michelle O'Neillová vyjádřila královnině rodině upřímnou soustrast. „Osobně jsem královně Alžbětě vděčná za její významný přínos a odhodlané úsilí o prosazování míru a usmíření mezi našimi dvěma ostrovními státy,“ uvedla O'Neillová v prohlášení.

Bude navždy důležitou součástí kanadské historie, řekl Trudeau

Královna Alžběta II. bude navždy důležitou součástí kanadské historie, uvedl kanadský premiér Justin Trudeau. Zprávu o smrti 96leté britské panovnice přijal s těžkým srdcem.

„S nejtěžším srdcem jsme se dozvěděli o smrti nejdéle vládnoucí kanadské panovnice, jejího veličenstva královny Alžběty II. Byla neustále přítomna v našich životech a její služba Kanaďanům zůstane navždy důležitou součástí historie naší země,“ uvedl Trudeau.

„Při ohlédnutí na její život a vládu, která trvala několik desetiletí, si Kanaďané budou vždy pamatovat a vážit moudrosti, soucitu a vřelosti Jejího veličenstva,“ doplnil kanadský premiér, přičemž poznamenal, že Kanaďané jsou v této nejtěžší chvíli v myšlenkách se členy královské rodiny. Sdělil také, že mu budou velice chybět hovory o politice, ale i osobní rozhovory.

Alžběta II. inspirativně vedla svůj národ a stát a zosobňovala slušnost a důstojnost ve veřejném životě, napsal zase indický premiér Naréndra Módí. S úmrtím končí historické panování, reagoval australský premiér Anthony Albanese. Obě země jsou součástí britského Společenství.

Podle indického premiéra Módího byla královna Alžběta II. „věrnou stoupenkyní naší doby“. „Zosobňovala slušnost a důstojnost ve veřejném životě,“ dodal Módí. Královna podle něj poskytla své zemi a národu „inspirativní vedení“.

Podle australského premiéra Albanese nyní konči „historické panování“. „Byla panovnicí, která nechala prosvitnout svou lidskou stránku a která plnila své povinnost s oddaností, čestností a humorem,“ dodal šéf australské vlády.

Hluboce zarmoucen je také pákistánský premiér Šahbáz Šaríf. Podle pákistánského prezidenta Árifa Alvího se panování Alžběty II. „zapíše zlatým písmem do análů světových dějin“.

Kondolence zasílají také představitelé afrických států. „Její výsost byla mimořádnou veřejnou postavou s mezinárodním renomé, která měla pozoruhodný život,“ zdůraznil jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa. Podle něj vzpomínka na královnu zůstane zapsaná v paměti mnoha lidí po celém světě.