Miliony Číňanů mají kvůli covidu opět zakázáno vycházet

Miliony lidí se v Číně opět ocitly v lockdownech. Plošná omezení vycházení Peking vyhlásil v několika městech zejména na východě země. Státní televize CCTV informovala, že například v severovýchodním velkoměstě Ta-lien musí zůstávat doma zhruba polovina z šesti milionů obyvatel.

Omezení vycházení vyhlásila pro neupřesněný počet lidí také města Čcheng-te a Š'-ťia-čuang poměrně nedaleko Pekingu. Rovněž v jihočínském Šen-čenu byly některé části města uzavřeny.

V megapoli Tiencin, která leží také na severovýchodě, úřady nařídily už na začátku týdne provedení testů na koronavirus pro všechny obyvatele.

Úřady přijímají drastická opatření přesto, že v celé Číně bylo v úterý hlášeno jen 349 nových případů covidu-19. Hospodářství přitom trpí tím, že Peking nehodlá opustit politiku nulové tolerance vůči koronaviru. Tato politika má za cíl zadusit každou epidemii v zárodku.

Mnohá milionová města letos opakovaně vyhlašovala tvrdá opatření proti koronaviru s cílem zabránit rozšíření vysoce nakažlivé varianty omikron.