Pnutí mezi Srbskem a Kosovem roste. Obě strany mají týden, aby vyřešily otázku registračních značek

Horizont ČT24: Srbsko a Kosovo opět řeší registrační značky aut (zdroj: ČT24)

Mezi Kosovem a Srbskem opět roste napětí. Srbové před časem odmítli kosovské nařízení, podle kterého smí nově překročit hranici jen s kosovskými registračními značkami na autech a cestovními doklady. Vyhrocenou situaci zklidnilo odsunutí platnosti nařízení. Nový termín ale vyprší už za týden.

Horký srpen na Balkánském poloostrově začal blokádou dvou silničních přechodů mezi Kosovem a Srbskem. Dlouhotrvající napětí po klidnějším období v regionu tím opět vygradovalo. Při umírnilo vyjednávání, které ale zatím jen odsunulo účinnost sporného nařízení, prvního září se vše může opakovat.

Velitel KFOR nicméně dopředu slibuje zajištění pořádku. „Pokud si to situace vyžádá, máme prostředky a síly k zajištění bezpečnosti. Rezoluce Rady bezpečnosti OSN nám dává mandát k zásahu,“ řekl velitel sil KFOR Ferenc Kajari. 

Registrační značky aut a jak je měnit

Kosovo vyhlásilo nezávislost v roce 2008 necelou dekádu poté, co konflikt mezi etnickými Albánci a Srbskem ukončilo bombardování z letadel NATO. Bělehrad však dál považuje oblast za svoji vzbouřeneckou provincii –⁠ neuznává proto jí vydávané doklady nebo registrační značky aut. Řidiči je na hranici musí měnit.

Kosovské úřady nyní zavádí zrcadlové protiopatření. Dopadne hlavně na pětiprocentní srbskou menšinu na jeho území, která se ovšem odmítá podřizovat rozhodnutím vydaným v Přištině a tradičně nachází zastání u bělehradských úřadů.

Spojené státy i Evropská unie vysílají své emisary, aby na poslední chvíli zprostředkovali jednání a zajistili klid. „Mezinárodní společenství je velmi zneklidněno tím, co jsme viděli 31. července. Od nás se očekává, že nedopustíme aby se to 31. srpna opakovalo,“ řekl k tomu zvláštní představitel EU pro dialog Srbsko-Kosovo Miroslav Lajčák.

Nikdo nikomu nevěří

Jednání probíhají v atmosféře vzájemného osočování a nedůvěry. „Jsem hluboce přesvědčen, že Bělehrad uměle eskaluje rétoriku a podněcuje činy ohrožující bezpečnost,“ řekl kosovský premiér Albin Kurti.

Obdobně, byť v obráceném gardu, to vidí srbský prezident Aleksandar Vučić. „Jsem dost skeptický k možnosti, že se dobereme nějakých výsledků. Stačí si přečíst výroky (kosovského premiéra) Kurtiho i jeho kolegů a člověk pochopí, že nemají zájem o žádný kompromis.“

Srbský prezident hrozí, že etničtí Srbové, kteří se podílí na chodu kosovských institucí (včetně policistů a soudců) na protest rezignují, pokud Priština ze svých záměrů neustoupí. Na hledání kompromisu, který by situaci uklidnil, zbývá šest dní.