Přední republikánka Cheneyová neuspěla v primárkách. Porazila ji Trumpova kandidátka

V republikánských primárních volbách ve státě Wyoming jasně vyhrála právnička Harriet Hagemanová podporovaná bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Ve vnitrostranickém hlasování porazila současnou kongresmanku a exprezidentovu kritičku Liz Cheneyovou. Cheneyovová patří k výrazným tvářím republikánů a před dvěma lety ve stejných volbách drtivě zvítězila. Republikáni vybírali své lídry také na Aljašce.

Členové Republikánské strany vybírali zástupce do listopadových všeobecných voleb. Hagemanová měla po sečtení drtivé většiny hlasů náskok více než třiceti procentních bodů a o vítězství už ji tak nemohlo nic připravit.

Cheneyová označila prohru za začátek nové kapitoly své politické kariéry. „Naše práce ještě zdaleka není u konce,“ vzkázala příznivcům, mezi nimiž byl i její otec, bývalý viceprezident Dick Cheney. Již dříve ohlásila, že chce nadále aktivně působit v politice. Spekuluje se také o její prezidentské kandidatuře v roce 2024.

Server Politico nicméně před vyhlášením výsledků psal o „úpadku dvougenerační dynastie Cheneyů“. Kongresmanka v letech 2019 až 2021 za Republikánskou stranu zastávala třetí nejvyšší post ve Sněmovně reprezentantů.

V primárkách v roce 2020 zvítězila s jasnou převahou 73,5 procenta hlasů. Mandát v Kongresu v témže roce nakonec obhájila po obdržení 68,6 procenta hlasů.

Volební rodeo v USA se roztáčí, triumfují Biden i Trump (zdroj: ČT24)

Trumpova kritička

Pád popularity datují média do doby, kdy začala veřejně vystupovat proti Trumpovi. Politička patří mezi několik málo republikánů, kteří hlasovali v roce 2021 pro jeho impeachment. Byla nejvýše postavenou členkou strany, která o Trumpovi prohlásila, že není způsobilý vykonávat funkci. Je také členkou výboru pro vyšetřování násilností v Kapitolu z 6. ledna loňského roku.

Koncem minulého roku, asi deset měsíců po hlasování o odvolání prezidenta, ji v průzkumech odmítalo na dvaasedmdesát procent voličů, o téměř čtyřicet procent více oproti konci roku 2020. „Liz, máš padáka,“ vzkázal jí tři měsíce nazpět Trump při návštěvě Wyomingu před několika tisíci podporovateli, kdy vyjádřil svoji podporu Hagemanové.

Vítězství relativního politického nováčka Hagemanové se však s ohledem na předvolební průzkumy předpokládalo. Cheneyovou se přitom podle dřívějších informací chystali podpořit i demokraté a nezávislí, kteří dočasně změnili stranu, aby mohli v republikánských primárkách hlasovat.

Pokračuje tím „vymírání“ republikánských kongresmanů, kteří hlasovali pro druhý Trumpův impeachment, poznamenává AP. Z deseti takovýchto zákonodárců letos v primárkách uspěli jen dva, další čtyři prohráli a zbylá čtveřice mandát neobhajuje. Pro odsouzení tehdejšího prezidenta hlasovalo také sedm republikánských senátorů.

Primárky na Aljašce

Patří mezi ně i Lisa Murkowská, která obhajuje senátorské křeslo za stát Aljaška, kde se v úterý rovněž konaly primárky. Po sečtení zhruba šedesáti procent hlasů byla v čele výsledků. Zatím však nemá vyhráno, protože letos v tomto státě vzhledem ke změnám volebního systému postupují do všeobecných voleb čtyři kandidáti, nezávisle na stranické příslušnosti.

Už během volební noci přitom bylo jasné, že kromě Murkowské postoupí do senátní volby také Kelly Tshibakaová, jež se těší exprezidentově přízni. V klání o křeslo ve Sněmovně reprezentantů na Aljašce postoupili demokratka Mary Peltolaová a republikáni Nick Begich a Sarah Palinová, která je bývalou guvernérkou a někdejší kandidátkou na viceprezidentku USA.

O čtvrtém postupujícím ve středu ráno ještě nebylo rozhodnuto. Peltolaová, Begich a Palinová se také utkali v doplňovacích volbách, které mají rozhodnout o tom, kdo převezme zbývajících několik měsíců z volebního období nedávno zesnulého kongresmana Dona Younga. Vítěz klání bude podle AP možná znám koncem srpna.

Trump vliv ve straně neztrácí

Podporovatelé Republikánské a Demokratické strany ve Spojených státech letos v jednotlivých amerických státech vybírají z kandidátů svých stran, kdo je bude zastupovat v listopadových všeobecných volbách do Kongresu, na guvernérské posty i v jiných místních volbách.

Většina kandidátů, které Trump v současném volebním období podpořil, v primárkách uspěla, což podle jeho příznivců svědčí o jeho pokračujícím vlivu na Republikánskou stranu, píše agentura Reuters.

Podle Reuters exprezident zvažuje, zda bude za dva roky znovu kandidovat do Bílého domu. AP uvedla, že Trump dosud do značné míry dominoval v boji o utváření Republikánské strany k obrazu svému a pomohl dosadit své věrné do klíčových volebních soubojů od Arizony přes Georgii po Pensylvánii.