Bulhaři vyhostili sedmdesát Rusů z ambasády. Spojují je s pádem vlády

Bulharsko vyhostilo sedmdesát zaměstnanců ruské ambasády, z nichž někteří podle končícího premiéra Kirilla Petkova přímo pracovali pro zpravodajské služby. Sofia odmítá zasahování do svých vnitřních záležitostí, dodal předseda vlády podle agentury BGNES. Odlet pracovníků ruského zastoupení v balkánské zemi se očekává v neděli.

Vztahy mezi Moskvou a Sofií jsou v posledních letech napjaté. Sofia několikrát vyhostila ruské diplomaty, které vinila ze špionáže. „Jestliže se cizí vlády pokusí zasahovat do vnitřních záležitostí Bulharska, budeme se bránit,“ řekl končící prozápadní premiér Petkov. 

Loni v dubnu Bulharsko vyhostilo šest ruských občanů kvůli podezření, že byli zapojeni do výbuchů v muničních skladech v letech 2011 až 2020. Cílem těchto akcí bylo podle Sofie zastavit dodávky munice na Ukrajinu a do Gruzie. Naposledy v březnu bylo prohlášeno za nežádoucí osoby deset ruských diplomatů v Sofii.

Petkov minulý týden označil ruskou velvyslankyni Eleonoru Mitrofanovovou za jednoho ze strůjců parlamentního vyslovení nedůvěry jeho kabinetu. Mitrofanovová jakoukoliv roli při pádu Petkovovy vlády popřela.

Bulharsko vyžaduje paritu

Vyhoštění zaměstnanci diplomatického zastoupení na bulharském území prováděli s diplomacií „nesouvisející činnosti“, uvedl Petkov s tím, že jde ve všech případech o pracovníky ruského velvyslanectví v Sofii. „Naše služby je identifikovaly jako osoby, které jsou do značné míry spojeny s jejich službami a pracovaly proti zájmům naší vlasti,“ uvedl.

Bulharské Ministerstvo zahraničí v souběžném prohlášení uvedlo, že si předvolalo velvyslankyni Mitrofanovovou a informovalo ji o rozhodnutí snížit počet pracovníků ruského zastoupení tak, aby nepřesahoval počty na bulharském zastupitelském úřadu v Rusku. Množství ruských diplomatů v Bulharsku by tudíž nemělo být vyšší než třiadvacet a u ostatních pracovníků vyšší než pětadvacet.

V nótě předané velvyslankyni se rovněž uvádí, že bulharská strana očekává, že Rusko dočasně uzavře svůj generální konzulát ve městě Ruse a Bulharsko dočasně uzavře svůj v Jekatěrinburgu.

Zemi hrozí předčasné volby

Petkov, jehož kabinet minulý týden padl po odchodu jedné z koaličních stran, věří, že se mu podaří zajistit novou parlamentní většinu a stanout v čele nového kabinetu, který podle něj bude bojovat proti korupci a oslabení tvrdého postoje Bulharska vůči ruské invazi na Ukrajinu.

Pravděpodobnost předčasných voleb je ale přesto vysoká. Podle volebních průzkumů by do Národního shromáždění mohla kromě proruské krajní pravice a částečně proruských socialistů (BSP) proniknout také nová proruská strana expremiéra Stefana Janeva. Důležitou roli v současném vyjednávání bude mít prezident Rumen Radev, který se netají vstřícnými postoji k Moskvě.

Sofia sice přímo Kyjevu žádné zbraně nedodala, neoficiálně je ale Bulharsko významným dodavatelem vojenského vybavení pro ukrajinskou armádu. Transakce se podle médií uzavírají prostřednictvím třetích zemí.