Novináře Levina zavraždili ruští vojáci, tvrdí Reportéři bez hranic

Mezinárodní organizace Reportéři bez hranic (RSF) bránící novináře zveřejnila ve středu výsledek svého vyšetřování na Ukrajině, které podle ní dokazuje, že fotoreportéra Makse Levina zabili a podle jednoho z možných scénářů pravděpodobně také mučili ruští vojáci. Stalo se tak podle vyšetřovatelů v březnu v okolí Kyjeva.

„Tato zpráva povede k naší šesté žalobě u Mezinárodního trestního tribunálu (ICC) v Haagu,“ oznámila organizace s tím, že žaloba se bude týkat výlučně Levinova případu, který byl zmíněn „mezi mnoha jinými případy“.

Tělo ukrajinského fotoreportéra a ukrajinského vojáka Oleksije Černyšova, který jej doprovázel, se našlo 1. dubna v lese u vesnice Moščun, ležící asi dvacet kilometrů severně od Kyjeva. Oba muži se pohřešovali od 13. března. RSF na místo vyslala vyšetřovací tým, včetně válečného fotoreportéra Patricka Chauvela, který v únoru pracoval s Levinem v Donbasu.

„Vyšetřování odhalilo známky svědčící o tom, že fotoreportér a jeho společník byli chladnokrevně zabiti poté, co je ruští vojáci pravděpodobně vyslýchali a mučili v den jejich zmizení,“ uvedli vyšetřovatelé ve zprávě.

Snímek ukrajinských vojáků v boji pořízený Maksem Levinem
Zdroj: Reuters/Maks Levin

Důkazy z místa činu

Zpráva se opírá hlavně o snímky místa činu a nalezené důkazy, včetně střel používaných ruskou armádou. Přítomnost ruských vojáků dokládají také obaly od potravin, krabičky cigaret či návod na použití raket.

RSF poskytla své poznatky a také devět důkazů, jakož i desítky Chauvelových snímků z místa činu ukrajinské justici.

Zpráva uvádí dvě hypotézy, jak se události vyvinuly. Podle prvního scénáře Levina a jeho společníka, jejichž těla se našla spálená, mohli zastřelit ruští vojáci, jakmile je spatřili, aniž by si uvědomili, o koho jde. Podle druhé hypotézy je ruští vojáci zajali, odděleně vyslýchali, mučili a nakonec zabili. Černyšov byl patrně upálen zaživa.

Další zabití novináři

Levina označila RSF za jednoho z nejméně osmi novinářů zabitých během Ruskem rozpoutané války proti Ukrajině. Naposledy o život přišel Francouz Frédéric Lclerc-Imhoff.

Dvaatřicetiletý francouzský obrazový reportér přišel o život 30. května při výbuchu ruského náboje, když dokumentoval evakuaci civilistů poblíž Lysyčanska na východě Ukrajiny. Při reportáži byl zraněn i jeho kolega Maxime Brandstaetter.

Francouzská Národní protiteroristická prokuratura (PNAT) smrt i zranění vyšetřuje jako válečný zločin. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil francouzského fotoreportéra za 32. pracovníka médií zabitého od začátku ruské invaze.