DUP hodlá blokovat nově zvolený parlament. Chce zrušit severoirský protokol

Severoirská Demokratická unionistická strana (DUP) v pátek oznámila, že kvůli pobrexitovým ujednáním bude blokovat volbu předsedy nově zvoleného regionálního parlamentu, což znemožní jeho fungování. Avizoval to předseda DUP Jeffrey Donaldson s tím, že druhá nejsilnější strana v parlamentu nepostaví ani žádného svého kandidáta.

Postoj je DUP ochotna změnit pouze v případě, že Londýn zruší platnost takzvaného severoirského protokolu, který po odchodu Spojeného království z Evropské unie upravuje obchodní pravidla v tomto britském regionu s 1,9 milionu obyvatel. Protokol podle Donaldsona představuje „přímou výzvu zásadám, na nichž byly založeny všechny dohody dosažené v Severním Irsku za posledních 25 let“.

Severoirský parlament nemůže bez zvoleného předsedy plně začít fungovat. Pravidla dělby moci mezi probritským unionistickým a proirským republikánským blokem vyžadují, aby se obě strany na osobě předsedy dohodly. Teprve poté je možné začít vytvářet vládu. Ujednání o dělbě moci vyplývají z velkopáteční dohody z roku 1998, která ukončila dlouholetý konflikt v zemi.

DUP, která byla silným zastáncem odchodu Británie z EU, skončila ve volbách do severoirského parlamentu z minulého týdne druhá. Volby poprvé v historii vyhrála katolická republikánská strana Sinn Féin prosazující sjednocení Severního Irska s Irskou republikou, která je členem EU.

Protokol spojuje i rozděluje

Severoirský protokol zaručuje, že na Irském ostrově nevznikne celní hranice, která by zkomplikovala život desítkám tisíc lidí, kteří linii mezi Irskem a Severním Irskem každodenně překračují za prací či za rodinou.

Snadná průchodnost je výsledkem Velkopáteční mírové dohody, která ukončila dekády násilí v Severním Irsku, a pokud by se cesty přes hranici zkomplikovaly, mohlo by to vést k opětovnému zvýšení napětí a obnovení střetů.

Celní hranice tedy místo aby rozdělovala ostrov, vznikla v Irském moři mezi Irskem a Británií. Na rozdíl od zbytku Spojeného království je tedy Severní Irsko součástí jednotného trhu EU a celní unie a řídí se jejími pravidly. De facto je tak odstřiženo od zbytku Spojeného království, zatímco pozemní hranice na Irském ostrově zůstává plně průchozí.