Část severoirského protokolu může Spojené království zrušit, uvedla generální prokurátorka

Zrušení velké části brexitové dohody týkající se Severního Irska, která byla dojednána ve snaze zachovat otevřenou hranici mezi tímto britským regionem a Irskou republikou, doporučila britské vládě generální prokurátorka Suella Bravermanová. Informoval o tom ve čtvrtek list The Times. Pokud Evropská unie neprokáže větší flexibilitu při jednáních o obchodních pravidlech pro Severní Irsko, nebude mít Británie jinou možnost než v tomto ohledu jednat, uvedla ministryně zahraničí Liz Trussová.

Zákon, který by zrušil část takzvaného severoirského protokolu, by byl podle Bravermanové legální. Jako „nepřiměřený a nerozumný“ označila způsob, jakým Evropská unie implementuje dohodu, ve které se Londýn zavázal, že část britského území bude i po brexitu dál dodržovat pravidla jednotného trhu EU a celní unie.

Bravermanová v doporučení uvádí, že sedmadvacítka podkopává velkopáteční mírovou dohodu z roku 1998, která ukončila dlouholetý konflikt v Severním Irsku, tím, že vytváří obchodní bariéru v Irském moři a podněcuje občanské nepokoje. Podle Bravermanové je mírová dohoda důležitější než severoirský protokol a má před ním přednost.

Deník v pondělí napsal, že Trussová chce prosadit zrušení velké části severoirského protokolu. Šéfka britské diplomacie ve čtvrtek uvedla, že situace v Severním Irsku je pro Spojené království otázkou vnitřního míru a bezpečnosti. „Pokud EU neprojeví potřebnou flexibilitu, aby pomohla tyto otázky vyřešit, pak nám jako odpovědné vládě nezbude nic jiného než jednat,“ uvádí se v prohlášení, které ministerstvo zahraničí vydalo po telefonátu Trussové s místopředsedou Evropské komise Marošem Šefčovičem.

Změna nepřipadá v úvahu, zní z EU

Šefčovič řekl, že změna protokolu, který po brexitu upravuje obchodní pravidla v tomto britském regionu s 1,9 milionu obyvatel, nepřipadá v úvahu. Podle Šefčoviče lze najít řešení bez změn v protokolu. Po telefonátu s Trussovou uvedl, že se stále obává porušení protokolu ze strany Británie.

Ostře se pak Šefčovič na adresu Londýna vyjádřil v rozhovoru s televizí Euronews, když prohlásil, že je nepřijatelné, aby třetí země ohrožovala něčí unijní status. „Učiníme maximum pro to, abychom ochránili místo Irska na jednotném trhu,“ řekl místopředseda EK. „Je prostě nepřijatelné, že v tomto případě by třetí země měla vliv na ty, kdo jsou členy Evropské unie nebo na to, jaké mají postavení na jednotném trhu,“ řekl Šefčovič.

Sedmadvacítka považuje protokol za základní kámen dohody o vystoupení z EU. Jednostranné zrušení jeho části by považovala za porušení mezinárodního práva. Dohoda zabránila vytvoření tvrdé hranice s Irskem jako unijním členským státem, které by mohlo vést k opětovnému rozdmýchání konfliktu, který ve druhé polovině 20. století vedl k občanské válce. 

Podle médií o postupu nepanuje v britské vládě shoda

Doporučení Bravermanové dává britskému premiérovi Borisi Johnsonovi právní krytí pro prosazení návrhu zákona, který umožní Spojenému království obejít velké části protokolu. Ve vládě však podle deníku v tomto ohledu nepanuje shoda.

Trussová, Bravermanová a tajemník pro brexitové příležitosti Jacob Rees-Mogg jsou údajně nakloněni předložení zákona již příští týden. Ministr financí Rishi Sunak se ale obává hospodářských důsledků případné obchodní války s EU. Existují také obavy z dopadu na vztahy s unijními zeměmi v době, kdy se Západ snaží jednotně vystupovat proti ruské invazi na Ukrajinu.

Brexitové ujednání nyní komplikuje i povolební vyjednávání v Severním Irsku. Demokratická unionistická strana (DUP), která v Severním Irsku zastupuje protestantskou a probritskou část voličů, požaduje jeho zrušení. Ve volbách do severoirského parlamentu z minulého týdne nicméně DUP skončila až druhá – prvně v historii totiž zvítězila katolická republikánská strana Sinn Féin, která prosazuje sjednocení Severního Irska s Irskou republikou, která je členem EU.

DUP v pondělí odmítla se stranou Sinn Féin vstoupit do koalice. Vzhledem k volební matematice tak Severní Irsko patrně čeká pat a krajně složité vytváření vlády.

Irský ministr zahraničí Simon Coveney obvinil britskou vládu, že zbytečně zvyšuje napětí ve vztazích s Evropskou unií, což podle něj naruší důvěru a donutí Brusel reagovat. „Bohužel jsme svědky, zejména v posledních 48 hodinách, zcela zbytečného zvyšování napětí v době, kdy to není potřeba ani žádoucí,“ řekl Coveney.