Konzervativci v místních volbách přišli o stovky křesel. Velký úspěch slaví Sinn Féin

Vládní konzervativci ve čtvrtečních komunálních volbách v Anglii, Walesu a Skotsku přišli o více než 480 křesel v zastupitelstvech. Nejvíce jich naopak navíc získali liberální demokraté, a to 222, následovaní labouristy s téměř 140. Uvedl to web Sky News s odvoláním na téměř úplné výsledky volebního klání. V Severním Irsku se volilo do regionálního parlamentu. Poprvé v historii v něm bude dominovat katolická republikánská strana Sinn Féin, informoval server BBC News.

Nejsilnější stranou na místní úrovni zůstali labouristé, kteří jsou v parlamentu v opozici. V zastupitelstvech budou mít nově 2980 postů, tedy o 139 více než dosud. Konzervativci premiéra Borise Johnsona získali 1344 křesel, což je o 481 méně než v předchozím hlasování.

Straníci podle Sky News ztráty přičítají zejména aférám premiéra Johnsona a také vzrůstajícím nákladům na život. Johnson už v pátek přiznal, že jeho strana v některých částech Británie zažila těžkou noc. Naproti tomu lídr opozice Keir Starmer dnes volby označil za „bod zvratu“ pro labouristy. Strana podle něj ukázala, že dokáže vítězit.

Třetí nejsilnější budou v komunálu liberální demokraté s 863 zástupci, následovaní Skotskou národní stranou (SNP) se 453, což je o 22 více než po předešlých volbách. Ve Walesu své postavení potvrdila velšská strana Plaid Cymru (PC), která bude mít 202 reprezentantů. Téměř dvojnásobné zastoupení budou mít Zelení, kteří získali 76 křesel navíc a celkem jich budou mít 148.

Severní Irsko

Severoirský regionální parlament, kterému se podle sídla přezdívá Stormont, má 90 křesel a voliči rozhodují v 18 volebních obvodech. Sčítání hlasů trvá déle kvůli poměrně složitému systému jednoho přenosného hlasu.

Sinn Féin získala k 20:30 SELČ nejméně 27 z 90 křesel. Její hlavní soupeř, Demokratická unionistická strana (DUP), si připsala 24 křesel. „Dnešní den představuje velmi významný okamžik. Okamžik změny. Pro naši politiku a lid je to rozhodující chvíle. Dnešek zahajuje novou éru, která, jak věřím, představuje pro nás všechny příležitost znovu si utvořit vztahy v této společnosti na základě spravedlnosti a rovnosti,“ uvedla místopředsedkyně Sinn Féin Michelle O’Neillová.

Alianční strana Severního Irska (APNI), zdvojnásobila počet svých poslanců na 17. Další severoirské uskupení Ulsterská unionistická strana (UUP) bude mít nejméně devět poslanců. S minimálně sedmi zákonodárci může počítat také Sociálnědemokratická a labouristická strana (SDLP). Zbylá křesla si mezi sebou rozdělí další politická uskupení a nestraníci. Celkem už je přiděleno 88 z 90 křesel. 

Volby tak znamenají mírný propad DUP, která podporuje setrvání této části ostrova ve svazku s Británií. Její předseda už uznal porážku. Unionisté měli ve vládě největší zastoupení od vzniku Severního Irska v roce 1921. Při posledních volbách v roce 2017 získali 28 křesel, republikáni jen o jedno méně.

Přestože by vítězství levicových nacionalistů, kteří původně vzešli z politického křídla polovojenské organizace IRA, mohlo přiblížit vyhlídku na sjednocené Irsko, referendum potřebné k vystoupení ze Spojeného království je v kompetenci britské vlády. 

Nehledě na to, kdo ve volbách zvítězí, budou na sebe obě největší strany zřejmě odkázané při sestavování budoucí vlády. Republikáni a unionisté dodržují od roku 1998 ujednání o dělbě moci na základě velkopáteční mírové dohody, která ukončila dlouholetý konflikt v zemi.

Nad vyjednáváním o nové vládě ale visí otázka takzvaného severoirského protokolu, kvůli kterému Severní Irsko částečně ztratilo dosavadní pevná pouta se Spojeným královstvím, protože musí dodržovat pravidla jednotného trhu EU a celní unie. DUP požaduje zrušení tohoto pobrexitového mechanismu a vyhrožuje, že se kvůli němu nebude podílet na další společné vládě se Sinn Féin. Předseda DUP Jeffrey Donaldson uvedl, že příští týden oznámí, zda se vrátí do vlády.