Muskova koupě Twitteru vzbuzuje nadšení z rozšíření svobody slova i obavy z dosahu lží

Události: Muskova akvizice Twitteru (zdroj: ČT24)

Muskova akvizice Twitteru už stihla obletět svět. O konkrétních změnách, které se dotknou více než 200 milionů uživatelů, však zatím není jasno. Musk naznačil větší svobodu projevu nebo možnost zpětně upravovat příspěvky. Část zaměstnanců i expertů před odkoupením varovala, že Muskova akvizice může dát větší prostor šíření extremismu a dezinformací.

Nový vlastník Twitteru je proti omezování obsahu na síti. Méně kontroly podle mnoha expertů znamená více kontroverzního obsahu. „Extremisté nejen ve Spojených státech, ale i ve světě si budou moci obnovit účet. Pravidla, která jim bránila v šíření extremismu a dezinformací na Twitteru, budou zrušena. Takže budou mít volné pole,“ vysvětluje Angelo Carusone, ředitel progresivistické neziskové organizace Media Matters for America.

Krátce po oznámení přišly první spekulace – zda například Donald Trump obnoví svůj účet na Twitteru zablokovaný loni kvůli násilnostem jeho podporovatelů a šíření lží. Exprezident to odmítl. Současná hlava státu nechtěla Muskovo převzetí komentovat. Kritikou kvůli závadnému obsahu se ale netají. „Nehledě na to, kdo vlastní Twitter, prezident je dlouhodobě znepokojen mocí velkých sociálních sítí. Mocí, kterou mají v našem každodenním životě,“ oznámila mluvčí Bílého domu Jen Psakiová. 

Mnozí varují i před hromaděním moci. Padesátiletý podnikatel díky elektrovozům Tesla mění dopravu na silnicích, programem SpaceX zase dopravu do vesmíru. A měnit chce i populární sociální síť. Nebrání se příspěvkům delším než 280 znaků nebo možnosti je zpětně libovolně upravovat.

Musk také mimo jiné provokativně navrhl přeměnit sídlo v San Franciscu na útulek pro bezdomovce, „protože tam stejně nikdo nechodí“. Narážel tím na rozhodnutí společnosti z října 2020 nechat své zaměstnance pracovat z domova už navždy. Bývalý generální ředitel Twitteru Jack Dorsey akvizici podpořil a napsal: „Elon je jediné řešení, kterému věřím“. Musk předtím uvedl, že nemá důvěru ve vedení společnosti.

Brazílie fandí Muskovi

Například brazilský prezident Jair Bolsonaro a jeho příznivci změnu majitele uvítali. Od nového majitele očekávají větší svobodu projevu na této platformě, uvedla v úterý agentura EFE. Twitter a další sociální sítě Bolsonarovi dříve smazaly několik příspěvků, protože podle nich šířil nepravdivé obsahy.

Bolsonaro na sociální síti sdílel příspěvek amerického miliardáře, ve kterém vyjadřuje přání, aby na Twitteru zůstali i jeho nejzavilejší kritici, protože „to znamená svobodu slova“. Pochvalně se o akvizici vyjádřili i dva Bolsonarovi synové, kteří jsou brazilskými zákonodárci. Podle Eduarda Bolsonara příznivci levice nedokážou usnout kvůli představě, že se „Twitter stane svobodným“. Brazilský ministr telekomunikací Fábio Faria prohlásil, že Musk udělal akvizicí čin „ve prospěch svobody slova“.

Bolsonaro měl v posledních měsících řadu problémů s provozovateli sociálních sítí, skrze které se obrací na své příznivce a voliče. Facebook, Youtube či Twitter smazaly některé Bolsonarovy příspěvky kvůli šíření nepravdivých informací, například ohledně covidu-19. Část příznivců brazilského prezidenta se tak přesunula na sociální síť Telegram, kde byla pravidla méně přísná. I tato sociální síť ale míní zpřísnit dohled nad příspěvky poté, co jí na konci března ze strany brazilských soudů hrozil zákaz činnosti, protože neodstraňovala nepravdivá tvrzení.

Brusel Muskovi připomněl, že musí plnit pravidla EU

Za EU ohlásil komisař pro vnitřní trh Thierry Breton, že Bruselu nepřísluší komentovat koupi. Připomněl však, že sociální síť musí plnit unijní pravidla pro odstraňování nelegálního obsahu, na jejichž zpřísnění se před několika dny shodli vyjednavači za Evropský parlament a členské země EU.

„Bude na Twitteru, aby se přizpůsobil našim pravidlům,“ řekl Breton agentuře Reuters. „Myslím, že Elon Musk zná Evropu velmi dobře. Ví moc dobře, že máme určitá pravidla pro automobilový průmysl a rozumí tomu. Takže v Evropě, abychom bránili svobodu projevu a ochránili jednotlivce, musí všechny společnosti plnit tyto závazky,“ dodal. Muskova Tesla v březnu otevřela u Berlína svou první evropskou továrnu.

EU se minulý týden shodla na zpřísnění pravidel pro sociální sítě, podle nichž budou muset technologické společnosti účinněji kontrolovat obsah na svých platformách. Pokud bude v rozporu se zákonem, tak jej mají povinnost bezodkladně odstranit. Evropští činitelé přitom kladou důraz především na projevy nenávisti a dezinformace.

Pokud firmy nebudou proti zakázanému obsahu zasahovat dostatečně razantně, budou jim hrozit pokuty v řádu až miliard dolarů. Dohodu musí ještě schválit unijní členské státy a Evropský parlament, očekává se však, že to bude pouze formalita.