Alžběta II. slaví 96. narozeniny. Británie se chystá na oslavy asi posledního kulatého jubilea její vlády

Události: Královna Alžběta II. slaví (zdroj: ČT24)

Britská královna Alžběta II. ve čtvrtek slaví 96. narozeniny. Královně gratuloval její vnuk princ William, premiér Boris Johnson i britské ozbrojené síly. Panovnici také navštívil druhý vnuk princ Harry s vévodkyní Meghan. V létě si Spojené království připomene velkolepými oslavami platinové jubileum, tedy semdesát let její vlády.

Nejdéle vládnoucí britské panovnici zahrála stráž na hradě Windsor Happy Birthday, tedy Všechno nejlepší. Čtvrteční narozeniny slaví panovnice v soukromí na svém panství Sandringham v hrabství Norfolk. Připojí se k ní rodina a přátelé, napsal server BBC.

„Myslím, že královna dodržuje svůj postoj ‚Zachovej klid a pokračuj‘ (Keep calm and carry on) i co se týče narozenin. Prostě nemá ráda, když se kolem nich dělá humbuk,“ citovala agentura AP Emily Nashovou, redaktorku magazínu Hello, která píše o královské rodině.

Narozeniny královny připomělo jedenačtyřicet čestných salv v londýnském Hyde Parku či jednadvacet v Edinburghu.

Buckinghamský palác zveřejnil jako připomínku jejích 96. narozenin nově pořízenou fotografii, na níž Alžběta pózuje na hradu Windsor se dvěma bílými poníky. Královna je známá svou láskou ke koním.

Británie se připravuje na zřejmě poslední jubileum

Britská královna se v posledních měsících vyhýbala pozornosti veřejnosti poté, co v říjnu strávila noc v nemocnici a lékaři jí doporučili odpočívat. V únoru měla pozitivní test na covid-19, nemoc ji podle jejích slov velmi unavila a vyčerpala. Přiznala také, že má problémy s chůzí.

Alžbětu letos čekají oslavy jejího platinového výročí na trůnu. Královnou se stala po smrti svého otce Jiřího VI. v únoru 1952, přičemž korunovace proběhla v následujícím roce. Spojené státy v té době vedl Harry Truman, Sovětský svaz řídil Josif Stalin a Čínu Mao Ce-tung.

Hlavní část letošní připomínky jubilea je naplánována na začátek června. Podle zpravodaje ČT v Londýně Bohumila Vostala jsou plány velkolepé. „Akcí po celém Spojeném království je v tuto chvíli nahlášeno na osm set,“ líčí s tím, že do tohoto čísla se nepočítají tisíce pouličních oslav či pikniků.

Zpravodaj Vostal k 96. narozeninám britské královny (zdroj: ČT24)

„Hospody budou mít otevřeno mnohem déle, než je dovoleno, čeká se obří zájem turistů. Měly by to být naprosto mimořádné oslavy platinového jubilea na trůně,“ doplňuje Vostal s tím, že Britové si uvědomují, že s největší pravděpodobností jde o poslední kulaté jubileum Alžbětiny vlády.

Zatím není jasné, nakolik se jich panovnice kvůli zdravotním problémům zúčastní. Jak Vostal připomíná, v poslední době předává stále více pravomocí svému nástupci princi Charlesovi a celá monarchie se připravuje na jeho usednutí na trůn.

Královská garda se zvířaty nicméně pečlivě nacvičuje, aby při tradiční červnové přehlídce vše běželo bez chyby. „Když se na vás dívá královna Alžběta, pak je všechno úplně jiné. Jen doufám, že se nic nepokazí,“ sděluje jednadvacetiletý jezdec královské kavalierie Harry Matthews.

Návštěva Harryho a Meghan

Panovnici těsně před narozeninami navštívil také princ Harry s vévodkyní Meghan. Z královských funkcí odstoupili před dvěma lety. Jako důvod uvedli nezájem o sebevražedné sklony Meghan při těhotenství i rasistickou poznámku. Palác to odmítl.

Harry zatím neví, zda se oslav platinového jubilea zúčastní. Soudí se o to, aby měl přidělenou policejní ochranu při pobytu v Anglii a je ochotný za to platit. Není také jasné, jak viditelný při oslavách bude královnin druhorozený syn princ Andrew. Obvinění ze sexuálního zneužití nedospělé dívky musel vyřešit mimosoudním vyrovnáním.

Královská Barbie

Americký výrobce hraček Mattel vytvořil na královninu počest novou panenku Barbie. Navrhnout ji nechal podle oficiálního portrétu královny, který vznikl před deseti lety při oslavách šedesátého výročí od nástupu Alžběty na trůn.

Panenka Barbie v podobě britské královny Alžběty II.
Zdroj: Reuters/Mattel

Barbie má typický účes, tiáru, dlouhé slonovinové šaty a modrou šerpu. Výrobce se snažil napodobit i ty nejmenší detaily jako například šperky, brože a řády, které měla královna připnuté na šerpě a šatech, naopak se ale nezdržoval přesným zobrazením obličeje. Hračka se rychle vyprodala.