Bouře Megi za sebou na Filipínách nechala nejméně 123 mrtvých

Tropická bouře Megi si na Filipínách vyžádala nejméně 123 obětí. Dalších 240 lidí je zraněných, uvedly podle agentury DPA filipínské úřady. Domovy kvůli záplavám a sesuvům půdy muselo opustit přes 200 tisíc lidí. Místní úřady hlásí výrazné škody na zemědělství a infrastruktuře.

Katastrofální následky měla bouře v centrální provincii Leyte, zhruba šest set kilometrů jihovýchodně od metropole Manila. Sesuvy půdy pohřbily desítky domů, v těžkých nánosech bahna záchranáři pátrají po dalších obětech. Nejvíce obětí hlásí tamní město Baybay, přes třicet lidí přišlo o život v nedaleké obci Abuyog.

„Budu upřímný, už nečekáme žádné přeživší,“ řekl podle listu The Guardian místní starosta, podle kterého bahnotok odnesl některé domy až do moře.

Není jasné, kolik lidí se pohřešuje, uvedla DPA. Mezi mrtvými ale podle dostupných informací nejsou turisté.

Bouře Megi, první v letošním roce, udeřila na filipínské souostroví v neděli s větrem o síle až 105 kilometrů za hodinu. Mnoho domů a polí bylo zatopeno, řada silnic zůstala neprůjezdných a na některých místech byly přerušeny dodávky elektřiny.

Filipíny zasáhne ročně v průměru dvacet tropických bouří, které způsobují záplavy a sesuvy půdy. Při tajfunu Rai, který postihl Filipíny v prosinci, přišlo o život více než čtyři sta osob a přes tisíc bylo zraněno. Dosud největší katastrofu způsobil supertajfun Haiyan, při kterém v listopadu 2013 zahynulo přes 6300 lidí.